You are here

Παρέλυσε το λιμάνι Λάρνακας, καθηλώθηκαν οι εργασίες

08/11/2022 14:07

Παρέλυσε το λιμάνι Λάρνακας και απειλούνται σοβαρά επεισόδια λόγω της άρνησης της εταιρείας, Kition Ocean Holdings Ltd, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού, να υιοθετήσει τη συμφωνία που σύναψε το Υπουργείο Μεταφορών για το λιμάνι Λεμεσού που αφορά την εργοδότηση λιμενεργατών.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, υποστηρίζουν ότι η ίδια σύμβαση πρέπει να ισχύει και για το λιμάνι Λάρνακας. Σημειώνουν επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη τρεις συσκέψεις στο Υπουργείο Μεταφορών υπό τον υπουργό Γιάννη Καρούσο αλλά δεν βγήκε άσπρος καπνός.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάνος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι «ως εταιρεία έχουμε το δικαίωμα να αναθέσουμε τη συγκεκριμένη εργασία στους δικούς μας υπαλλήλους τους οποίους πληρώνουμε με το μήνα ή εάν χρειαστεί να αγοράσουμε υπηρεσίες από εξωτερικούς εργάτες. Οι 22 στοιβαδόροι (λιμενεργάτες) και οι τέσσερις σημειωτές απαιτούν να τους δώσουμε με το έτσι θέλω την εργασία και το μισθό ο οποίος προνοείται από τη συλλογική σύμβαση».

Ο κ. Αλεξάνδρου υποστηρίζει ότι η δική τους εταιρεία έκανε άλλες συμφωνίες για το λιμάνι Λάρνακας από αυτές για το λιμάνι Λεμεσού και ότι με βάση το δικό τους συμβόλαιο, η απόφαση ανήκει στη διαχειρίστρια εταιρεία για το ποιους θα εργοδοτήσει.

«Προτείναμε στις συντεχνίες να εργαστούν οι 26 λιμενεργάτες με το μισθό που πληρώνουμε τους εξωτερικούς συνεργάτες, άλλα αρνούνται και ζητούν να τους πληρώνουμε γύρω στα €500 ανά πλοίο περισσότερα».

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι «αυτή τη στιγμή στο λιμάνι υπάρχουν τέσσερα πλοία και λόγω της απαίτησης των 26 λιμενεργατών καθηλώθηκαν όλες οι εργασίες διότι οι λιμενεργάτες απειλούν με επεισόδια και κρατούν όμηρο ένα λιμάνι».

Διαμήνυσε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να αναθέσει τη συγκεκριμένη εργασία στους 26 λιμενεργάτες διότι θα ζημιώνει με €100.000 το  χρόνο».

Η εργασία ανήκει 100% στους λιμενεργάτες

Ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ Χαράλαμπος Αυγουστής, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «η διαφορά που έχει προκύψει με τη διαχειρίστρια εταιρεία αφορά τις εργασίες στο μόλο και συγκεκριμένα η ασφάλιση και απασφάλιση των φορτιών, οι οποίες εργασίες ανήκουν σε αυτούς τους 26 ανθρώπους (λιμενεργάτες και σημειωτές), τους οποίους δεν αποδέχεται η εταιρεία.

Διευκρίνισε ότι «το δικό μας αίτημα στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε από το 2017, στη βάση πρότασης του Υπουργείου Μεταφορών με τις εταιρείες για το λιμάνι Λεμεσού, σύμφωνα με την οποία το 50% των εργασιών του μόλου τις διενεργούν οι λιμενεργάτες και οι σημειωτές, ενώ το υπόλοιπο 50% το προσωπικό το οποίο προσλαμβάνει η εταιρεία».

Πρόσθεσε, ότι η ίδια συμφωνία ισχύει και για το λιμάνι Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστή, η συγκεκριμένη πρόνοια υπάρχει και στην πρόνοια του νόμου που αφορά τη φόρτωση και εκφόρτωση των πλοίων, κάτι που δεν αποδέχεται η εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd, επικαλούμενη τη συμφωνία που σύναψε η ίδια με το Υπουργείο Μεταφορών».

Άτεγκτη η εταιρεία

Η Ε.Γ. ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λάρνακας, Νάτια Κυρίτση, σε δηλώσεις στη StockWatch, υποστήριξε ότι η συμφωνία έγινε από το υπουργείο Μεταφορών και τους λιμενεργάτες Λεμεσού και ότι η ίδια συμφωνία θα έπρεπε να ισχύσει και για το λιμάνι Λάρνακας.

Τόνισε ότι «η αμοιβή των λιμενεργατών δεν μπορεί να διαφέρει κάθε φορά που αναλαμβάνει άλλος ιδιώτης τη διαχείριση των λιμανιών. Δυστυχώς η εταιρεία είναι άτεγκτη και δεν αποδέχεται καμιά συμφωνία. Σήμερα της προτείναμε να δουλέψει το πλοίο της ενέργειας με τους λιμενεργάτες και απέρριψαν την εισήγηση μας».  

ΟΕΒ: Απαράδεκτη απεργία στο Λιμάνι Λάρνακας

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει την σημερινή στάση εργασίας των λιμενεργατών στο λιμάνι της Λάρνακας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η απεργία πραγματοποιείται κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, με σκοπό την επιβολή αιτημάτων που δεν βασίζονται σε καμία διαδικασία.

«Το ζήτημα το οποίο εγείρεται έχει τύχει γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο οι Συντεχνίες επιμένουν να μην την αποδέχονται και να παραβιάζουν τον Κώδικα, προχωρώντας σε απεργιακά μέτρα, χωρίς να υπάρχει εργατική διαφορά ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας», σημειώνεται.                                       

«Επιβάλλεται η Πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους με την υιοθέτηση της θέσης της ΟΕΒ για την νομοθετική ρύθμιση της Συμφωνίας για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες, που συνομολόγησαν και υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι το 1999 και την οποία οι Συντεχνίες αρνούνται να εφαρμόσουν», τονίζει.

Της Ηρώς Ευθυμίου