You are here

Cyta: Φεύγουν 400 με χαριστικό εφάπαξ μέχρι €180 χιλ.

09/03/2023 06:08

Υπερκαλύφθηκε το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στη Cyta καθώς, περίπου 400 υπάλληλοι από όλες τις βαθμίδες του οργανισμού, πάτησαν το κουμπί της πρόωρης αποχώρησης που θα τους αποφέρει αφορολόγητες αποζημιώσεις που φθάνουν μέχρι και €180 χιλ.

Το εθελοντικό σχέδιο, τέθηκε ενώπιον του προσωπικού πριν τρείς βδομάδες και η προθεσμία ισχύς του, έληξε χθες νωρίς το απόγευμα.

Αρχικός στόχος της ανώτατης διεύθυνσης της Cyta, ήταν μέσω του σχεδίου, να αποχωρήσουν 215 μέλη του προσωπικού.

Προς τον σκοπό αυτό, είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, σχετικό κονδύλι.

Οι συντηρητικές προβλέψεις της διοίκησης δεν επαληθεύτηκαν αφού, το σχέδιο το αποδέχθηκε σχεδόν διπλάσιος αριθμός προσωπικού.

Έχει ήδη αποσταλεί στο ΥΠΟΙΚ για έγκριση, συμπληρωματικός προϋπολογισμός για να καλυφθούν οι χαριστικές αποζημιώσεις, το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει κοντά στα €30 εκατ.

«Βάσει σχετικής μελέτης που έγινε από τον οργανισμό, το κόστος των €30 εκατ. εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί σε βάθος 3 ή 4 χρόνων», σημείωσε στη StockWatch αρμόδια πηγή, η οποία αποκάλυψε ότι η διοίκηση της Cyta, αναμένεται να εγκρίνει και τις 400 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο σχέδιο.

Eίναι η πρώτη φορά που παραχωρείται από ημικρατικό οργανισμό μέγιστη χαριστική αποζημίωση ύψους €180 χιλ.

Στοχευμένο σε κατηγορίες προσωπικού

Το σχέδιο ήταν μεν εθελούσιο, ωστόσο, την ίδια ώρα απευθυνόταν στοχευμένα σε τρείς συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, μία πρακτική που εφαρμόζεται επίσης για πρώτη φορά σε ημιδημόσιο οργανισμό.

Οι στοχευμένες υπηρεσίες ήταν: Το γραφειακό προσωπικό, το εξειδικευμένο προσωπικό και το διευθυντικό προσωπικό.

Η εργοδοτική πλευρά σε συνεννόηση με τις συντεχνίες που είναι οργανωμένες στη Cyta, δεσμεύτηκε με την εκπόνηση του σχεδίου, να παραχωρήσει «μπόνους» σε αυτούς που θα το αποδέχονταν, ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο.

Προστίθενται στην εξίσωση ωρομίσθιοι μέχρι και 40%

Σημείο αναφοράς στο σχέδιο, αποτελεί η συμφωνία μεταξύ διοίκησης και συντεχνιών για την καθιέρωση ποσόστωσης σε σχέση με το μόνιμο και ωρομίσθιο προσωπικό.

Ο Ηλίας Δημητρίου, ΓΓ της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ -ΣΕΚ, ανέφερε στη StockWatch ότι με την αποχώρηση των 400 υπαλλήλων της Cyta σύντομα θα δημιουργηθούν ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.

«Η ανώτατη διεύθυνση έχει υποβάλει αίτημα στο ΥΠΟΙΚ για να της επιτραπεί να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το 30% αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση για εθελούσια έξοδο», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Το ΥΠΟΙΚ ενέκρινε το αίτημα, πλην όμως, υπέδειξε στη Cyta ότι οι νέες προσλήψεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 25% αυτών που έχουν αφυπηρετήσει πρόωρα και εθελοντικά.

Οι νεοεισερχόμενοι στον οργανισμό, κατόπιν συνεννόησης με τις συντεχνίες, δεν θα είναι μόνιμοι παρά μόνο ωρομίσθιοι ιδιωτικού δικαίου και όχι δημόσιου δικαίου.

Ο κ. Δημητρίου για να διασκεδάσει τυχόν λανθασμένες υποψίες από πλευράς προσωπικού, εξήγησε ότι μεταξύ συντεχνιών και Cyta έχει συνομολογηθεί συμφωνία συλλογικής καινοτομίας με την υποχρέωση του οργανισμού να λειτουργεί με οργανική δομή η οποία θα αποτελείται κατά 60% με μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου και κατά 40% με προσωπικό ιδιωτικού δικαίου.

Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, θα διέπετε από συλλογικές συμβάσεις και αν επιθυμεί θα εντάσσεται στη συντεχνία της προτίμησης του.

Τα καθήκοντα του ωρομίσθιου προσωπικού θα διαφέρουν από τα αντίστοιχα του μόνιμου.

«Δεν θα επιτρέπεται σε τμήματα και υπηρεσίες, ένας ωρομίσθιος και ένας μόνιμος να έχουν τις ίδιες απολαβές, από τη στιγμή που τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους θα είναι διαφορετικά», παρατήρησε ο κ. Δημητρίου.

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ, ανέφερε ότι οι υπάλληλοι της Cyta που θα αποχωρήσουν με το σχέδιο, θα παραμείνουν δικαιούχοι του ταμείου ευημερίας και του συμπληρωματικού σχεδίου υγείας.

«Η Cyta βρίσκεται σε ανοδική πορεία, καταγράφει σημαντικά κέρδη, κάνει τομές και δικαιώνει όλους εμάς που είχαμε αντιδράσει στις προθέσεις για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου.

Υπέδειξε πως η Cyta εκσυγχρονίζει την οργανική της δομή, μειώνει το λειτουργικό και εργατικό της κόστος, υιοθετεί την ψηφιοποίηση και εισάγει νέες τεχνολογικές μεθόδους για να είναι ανταγωνιστική και σύγχρονη.

Του Λεύκου Χρίστου