You are here

Φ. Σαββίδης: Επείγει το συνταξιοδοτικό

11/04/2011 08:52
Μονόδρομο για την επιβίωση της Cyta αποτελεί η ρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η ανάπτυξη της στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη του στη StockWatch με αφορμή την επίσημη έναρξη των εορτασμών των 50χρονων του οργανισμού, ο CEO της Cyta Φώτης Σαββίδης, αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το 2011 και σταχυολογεί τις προοπτικές που δημιουργεί η επέκταση της Cyta στην ελληνική αγορά.

Το συνταξιοδοτικό

Η Cyta υπέβαλε προ λίγων μηνών πρόταση στις συντεχνίες των 2300 υπαλλήλων του οργανισμού για αλλαγές στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα με αύξηση των εισφορών. Στη συνέντευξη αναφέρει ότι αναμένει την απάντηση τους «από μέρα σε μέρα» και ότι η Cyta επείγεται να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα ανεξαρτήτως της συζήτησης που γίνεται για αντίστοιχες ρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Εμείς δεν θέλουμε να περιμένουμε διότι μιλήσαμε προηγουμένως για αύξηση εξόδων και μείωση εσόδων», λέει ο κ. Σαββίδης, αναφερόμενος στη διψήφια αύξηση που αναμένεται να καταγράψει φέτος το εξοδολόγιο της Cyta και την εκτιμώμενη μείωση των εσόδων.

Ο κ. Σαββίδης τονίζει ότι το κόστος του συνταξιοδοτικού αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα του οργανισμού γιατί μεταφέρεται στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαθέτει, καθιστώντας τη Cyta λιγότερο ανταγωνιστική.

Από τον οργανισμό θα μπορούσαν πάντως να φύγουν 200 άτομα και να έρθουν άλλοι 200, σε διαφορετικές θέσεις, αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Εν μέσω της κρίσης, η Cyta παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει μειωμένη ζήτηση για υπηρεσίες διεθνών κλήσεων, αυξημένο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά αλλά και τη διείσδυση νέων τεχνολογιών, όπως το Skype, που συμβάλουν στην απώλεια εσόδων.

Αντιμετωπίζει επίσης τη δυσκαμψία που δημιουργεί ο ισχυρός συνδικαλισμός αλλά και ο αυστηρός κρατικός έλεγχος. Ο έλεγχος του κράτους «σίγουρα διασφαλίζει πολύ περισσότερο τη χρηστή διοίκηση αλλά από την άλλη σε κάποιους τομείς μπορεί να προκαλεί και εμπόδια ή μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις», αναφέρει.

Cyta Hellas

Για αυτούς τους λόγους η Cyta ποντάρει στην προσεκτική ανάπτυξη στην Ελλάδα και επενδύει γύρω στα €100 εκ. στη Cyta Hellas – όσα ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του οργανισμού για ένα έτος. Η θυγατρική του οργανισμού δεν υπόκειται στους ίδιους ελέγχους με τη Cyta και λειτουργεί σε πολύ διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

Ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια η Cyta Hellas θα καταστεί κερδοφόρα, με κέρδη €15-20 εκ. το 2013 και κοντά στα €25-30 εκ. τα επόμενα χρόνια – δηλαδή τα μισά από όσα κερδίζει σήμερα στην Κύπρο.

Μετά από τρία χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Cyta Hellasa ποντάρει στη διείσδυση στην Αττική και στην κεφαλαιοποίηση των εμπειριών που απέκτησε από την επέκταση στην ελληνική περιφέρεια.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη Cyta Hellas; Ένας εξοντωτικός πόλεμος τιμών μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών ή η μείωση της ζήτησης για τηλεφωνικές υπηρεσίες, λόγω της κρίσης.

Επιστροφή στην ομαλότητα

Σε σχέση με τα διοικητικά του οργανισμού, που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη το 2010, ο κ. Σαββίδης κάνει λόγο για επιστροφή στην ομαλότητα.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις του ταμείου συντάξεων των υπαλλήλων της Cyta, ο κ. Σαββίδης εξηγεί γιατί άρχισε να στρέφεται σε ακίνητα.

Εκτιμά ότι οι επενδύσεις που έκανε πρόσφατα ο οργανισμός θα αποφέρουν ετήσιες αποδόσεις πέραν του 4% που προσφέρουν οι καταθέσεις σε τράπεζες, στις οποίες είναι επενδυμένα τα δύο τρίτα σχεδόν του ενεργητικού του ταμείου.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κρατικό δανεισμό, ο κ. Σαββίδης δεν αποκλείει πάντως τη στροφή του ταμείου σε κρατικά ομόλογα σε περίπτωση που οι αποδόσεις μείνουν στα επίπεδα που προσφέρουν σήμερα τα 10ετή ομόλογα της Κύπρου, δηλαδή κοντά στο 6%.

Η Cyta αρχίζει σήμερα τον επίσημο εορτασμό των 50χρονων της.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Σαββίδη εδώ.