You are here

Πιέσεις για «συγύρισμα» στη Cyta (1)

07/09/2010 13:57
• Να φύγουν 200 άτομα

• Δεν αποκλείεται λουκέτο θυγατρικών


Πιέσεις για βελτίωση των κακώς εχόντων στη Cyta άσκησαν σήμερα η Γενική Ελέγκτρια και η Επιτροπή Ελέγχου της βουλής, εισπράττοντας τη δέσμευση του διοικητικού της συμβουλίου ότι θα εγκύψει στα προβλήματα για να τα λύσει. Στο πλαίσιο συζήτησης στη βουλή για τις οικονομικές καταστάσεις των ημικρατικών οργανισμών, η διοίκηση και ανώτερη διεύθυνση της Cyta έκαναν αναφορά στην ανάγκη μείωσης των υπαλλήλων του οργανισμού και δεν απέκλεισαν να μπει λουκέτο σε ορισμένες από τις θυγατρικές του.

Το 2009 ο οργανισμός, παρουσίασε μεγάλη αύξηση €20 εκ. στο εξοδολόγιο του, την ίδια στιγμή που προέκυψε ισόποση μείωση στα εισοδήματα του. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν από €138 εκ. σε €94 εκ.

Η Ελέγκτρια αποδίδει τη μείωση στο μισθολόγιο του οργανισμού (εργοδοτούσε 2351 άτομα το 2009) και έφερε ως παράδειγμα το κόστος του σχεδίου πρόωρης ευδόκιμης αφυπηρέτησης, στο οποίο διαπίστωσε και σοβαρές παρατυπίες.

Απαντώντας σε παρατήρηση της Γενικής Ελέγκτριας ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αφυπηρέτησαν άτομα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του σχεδίου, ο CEO της Cyta, Φώτης Σαββίδης είπε ότι το σχέδιο πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και το συντομότερο δυνατό να το χρησιμοποιήσουν 200 υπάλληλοι για να φύγουν από τη Cyta ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός ο οργανισμός.

«Με μαθηματική ακρίβεια εάν δεν αφυπηρετήσουν 200 υπάλληλοι από τη Cyta θα αντιμετωπίσει πρόβλημα», είπε ο κ. Σαββίδης.

Έφερε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ ο οποίος απέλυσε 8 χιλ. υπαλλήλους.

Από την εφαρμογή του θεσμού το 1988 αφυπηρέτησαν πρόωρα 763 υπάλληλοι με αποζημίωση ύψους €38,5 εκ. που συνιστά έμμεσα σημαντική αύξηση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων τους, όπως ανέφερε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία συμφώνησε ότι όντως είναι χρήσιμο το σχέδιο αλλά εμπίπτει στην αρμοδιότητα τους να επισημαίνουν τις παρατυπίες καταθέτοντας δύο σχετικά παραδείγματα.

«Ο ένας υπάλληλος είχε προαχθεί δύο ημέρες πριν υποβάλλει την αίτηση του για πρόωρη αφυπηρέτησε ενώ θα αφυπηρετούσε κανονικά μετά από έξι μήνες».

Κιττής: Θητεία εξυγίανσης

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Στάθης Κιττής, δεσμεύτηκε ενώπιον των βουλευτών ότι επί δικής τους θητείας θα εξαλειφτούν αυτά τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με την Ελέγκτρια, «δεν δικαιολογείται η συνέχιση του υφιστάμενου σχεδίου υπό την παρούσα μορφή, χωρίς κριτήρια».

Έντονη κριτική όμως ασκήθηκε στην Αρχή και για την επενδυτική πολιτική που ακολουθεί από το 1991 με την Γενική Ελέγκτρια να επισημαίνει ότι «στο θέμα αυτό η Cyta βρίσκεται εκτός νόμου».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου και Αβέρωφ Νεοφύτου βουλευτές ΔΗΣΥ, Άγγελος Βότσης βουλευτής ΔΗΚΟ και Πανίκος Χάμπας ΑΚΕΛ επέκριναν με έντονο τρόπο την καθυστέρηση που υπάρχει από μέρους του υπουργείου Οικονομικών, στην προώθηση αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου επενδυτικής πολιτικής των ημικρατικών οργανισμών, το οποίο εκκρεμεί από το 1991.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ιφιγένεια Πετροκώστα εξήγησε ότι αν και το υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη διαφοροποίησης του πλαισίου εντούτοις η καθυστέρηση οφείλεται σε πρακτικούς λόγους αποφεύγοντας να πάρει θέση όταν κλήθηκε για ταχύτερη προώθηση του σχεδίου.

Σύμφωνα με την Ελέγκτρια, η Cyta διαθέτει €256 εκ. σε μετρητά, το μεγαλύτερο ποσό βρίσκεται κατατεθειμένο σε τράπεζες ενώ €49 εκ. σε κυβερνητικά χρεόγραφα.

Συγύρισμα Cyta

Σε τροχιά διόρθωσης πολλών από τα κακώς έχοντα της Αρχής, βρίσκεται το νέο διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανέλαβε να απαντήσει σε πληθώρα ερωτήσεων των βουλευτών.
Πέραν της δέσμευσης για εξάλειψη των παρατυπιών που σχετίζονται με το σχέδιο ευδόκιμης πρόωρης αφυπηρέτησης, δεσμεύτηκε ότι τα μέλη του ΔΣ θα επιστρέψουν την πιστωτική κάρτα που τους παρέχει ο οργανισμός, μια τακτική που εφαρμόστηκε από το 2005 για να καλύπτουν τα έξοδα τους στα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο κ. Σαββίδης παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι κάποια από τα μέλη χρησιμοποίησαν την κάρτα παράτυπα, για ίδιαν χρήση.

«Ήδη την έχουν καταθέσει τα 6 μέλη από τον περασμένο Ιούνιο μετά το σάλο που ξέσπασε για παρατυπίες στην Αρχή ενώ θα την καταθέσουν σύντομα και τα υπόλοιπα», είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί στη βουλή μελέτη για τις θυγατρικές, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο σε κάποιες από αυτές».

Ο κ. Σαββίδης απέδωσε στην οικονομική κρίση την πτώση κατά €20 εκ. το 2009 των εσόδων της Αρχής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι διεθνείς κλήσεις.

Στη λήξη της συνεδρίας ο πρόεδρος της Αρχής Στάθης Κιττής, κληθείς να εκφράσει την εκτίμηση του για το μέλλον της Cyta εξέφρασε αισιοδοξία.

«Πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του έντονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος των τηλεπικοινωνιών».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η καθυστέρηση από το 2005 του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Αρχή, τους εμποδίζει στο να είναι πιο ευέλικτοι και αποδοτικοί.

Της Ηρώς Ευθυμίου