You are here

Ψηφιακοί νομάδες – Τι ισχύει στην Κύπρο

29/01/2023 06:00

Στους 500 αυξήθηκαν οι «ψηφιακοί νομάδες» στην Κύπρο, μέσω του σχεδίου «Digital Nomad Visa Scheme», μέσω του οποίου υπήκοοι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) μπορούν να διαμένουν προσωρινά στην χώρα.

Σύμφωνα με το Visa Guide World, το κυπριακό σχέδιο ξεκίνησε με 100 νομάδες στην Κύπρο ενώ σήμερα ο αριθμός έχει αυξηθεί στους 500. Το κόστος για να εξασφαλίσει κάποιος την ψηφιακή του βίζα για την Κύπρο, ανέρχεται σε €70.

Πώς λειτουργεί η digital nomad visa

Στόχος της ψηφιακής νομαδικής βίζας είναι να καθιερωθεί η Κύπρος ως κέντρο παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται, η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στο νησί θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου με αρκετά ωφελήματα για τους νομάδες.

Συγκεκριμένα, οι νομάδες πληρώνουν €70 για την εξασφάλιση της προσωρινής άδειας διαμονής. Το ποσό θεωρείται από τα χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δικαίωμα αίτησης για την ψηφιακή νομαδική βίζα, έχουν άτομα εκτός της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Οι ψηφιακοί νομάδες πρέπει να μπορούν να εργαστούν μέσω τηλεργασίας, να εργάζονται σε εταιρεία εγγεγραμμένη στο εξωτερικό, να μπορούν να εργαστούν ανεξάρτητα κάπου αλλού, ή να είναι αυτοεργοδοτούμενοι, προσφέροντας εργασίες σε πελάτες στο εξωτερικό.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν επαρκές μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον €3.500.

Οι υποψήφιοι ψηφιακοί νομάδες θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Κύπρο με συμπληρωμένη την αίτηση για άδεια διαμονής μαζί με μια σειρά από έντυπα, συμπεριλαμβανομένου και του λευκού ποινικού μητρώου.

Η αίτηση κατατίθεται στο τμήμα πολιτικού μητρώου και μετανάστευσης στην Λευκωσία και έπειτα, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν ενημέρωση σε 5 με 7 εβδομάδες.

Ωφελήματα για τους νομάδες

Οι ψηφιακοί νομάδες που εξασφαλίζουν την βίζα τους, απαλλάσσονται από φορολογικές χρεώσεις μέχρι και την 183η μέρα διαμονής τους. Με την λήξη της ημέρας αυτής, θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι και τους επιβάλλεται φορολογία.

Πρόσθετα στο Visa Guide World αναφέρεται ότι «η κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει ένα από τα πιο ευχάριστα φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη».

Ακόμη ένας ελκυστικός παράγοντας σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η ασφάλεια.

Η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών σε σχέση με την ασφάλεια ανά πληθυσμό και σε σύγκριση με την ΕΕ σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Ανάμεσα στα ωφελήματα για τους υποψήφιους ψηφιακούς νομάδες, περιλαμβάνεται και το χαμηλό κόστος ζωής στην Κύπρο.

Όπως σημειώνεται, το βιοτικό κόστος συγκριτικά με άλλες χώρες είναι πολύ πιο χαμηλό, ενώ το επίπεδο ποιότητας παραμένει σε παρόμοια επίπεδα.

Το μέσο ενοίκιο στην Κύπρο είναι κατά 46% χαμηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ και περίπου 60% χαμηλότερο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με το Visa Guide World, για μια τετραμελή οικογένεια το μηνιαίο κόστος διαβίωσης χωρίς ενοίκιο ανέρχεται σε €2.558 και τα μηνιαία έξοδα για ένα άτομο χωρίς ενοίκιο σε €726.

Δυνατότητα ανανέωσης της digital nomad visa

Οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να ανανεώσουν την βίζα τους για δύο έτη, ενώ η πρώτη ψηφιακή νομαδική βίζα ισχύει για έναν χρόνο.

Της Μαρίας Κυριακίδου