You are here

Στο ψυγείο το συνταξιοδοτικό Cyta

13/04/2011 07:18
Στο κενό οδηγείται η προσπάθεια της διοίκησης της Cyta να ρυθμίσει αυτόνομα το συνταξιοδοτικό του ημικρατικού οργανισμού.

Με αφορμή την ευρύτερη συζήτηση που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για το θέμα των συντάξεων σε ολόκληρο το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, οι υπάλληλοι της Cyta αποσύρονται από το διάλογο για τις συντάξεις και διαμηνύουν ότι θα αναμένουν τα αποτέλεσμα του ευρύτερου διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων δηλώνουν ότι η πρόταση την οποία ετοίμασε η διεύθυνση της Cyta και προνοεί την αύξηση της συνεισφοράς και αλλαγές των ωφελημάτων των 2300 υπαλλήλων του οργανισμού περνάει πλέον σε δεύτερη μοίρα λόγω της συζήτησης που θα ξεκινήσει η κυβέρνηση την Παρασκευή για τις συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε συνέντευξη στη StockWatch ο CEO της Cyta, Φώτης Σαββίδης, είχε δηλώσει τη Δευτέρα την ανάγκη άμεσης ρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ανεξαρτήτως του ευρύτερου διαλόγου της κυβέρνησης με τις συντεχνίες για τις κρατικές συντάξεις.

Με αφορμή όμως την παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης την Παρασκευή και την έναρξη του διαλόγου για τις συντάξεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι συντεχνίες κάνουν πίσω.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ – ΣΕΚ, Νίκος Τάμπας, δηλώνει ότι δεν μπορεί η Cyta να εφαρμόσει ξεχωριστό σχέδιο από τους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς.

Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί, είπε, «θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο για όλους τους οργανισμούς του δημοσίου και ημιδημόσιου τομέα διότι δεν μπορεί ο κάθε οργανισμός να εφαρμόσει δικό του σχέδιο. Μετά θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος», είπε στη StockWatch.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Αντώνη Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι «οι συντεχνίες δεσμεύτηκαν ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα του διαλόγου επί της μελέτης του αναλογιστή όπως θα προκύψει μέσα από το διάλογο μεταξύ της ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ και το οποίο αφορά όλους τους υπαλλήλους».

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι «δεν ενδείκνυται αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με τη Cyta», επαναλαμβάνοντας ότι «θα αποδεχθούμε το γενικό αποτέλεσμα και αν υπάρξουν εξειδικευμένα θέματα τότε θα μπουν σε διάλογο με τη Cyta».

Της Ηρώς Ευθυμίου