You are here

Αδιέξοδο στα ξενοδοχεία για τη σύμβαση

30/05/2019 07:09

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα με το χάσμα να παραμένει αγεφύρωτο.

Η εργατική κρίση ξέσπασε σε μία περίοδο δύσκολη φέτος για τον τουρισμό καθώς τα στοιχεία και οι προκρατήσεις καταδεικνύουν ότι οι αφίξεις περιηγητών και τα έσοδα αναμένεται να είναι μειωμένα.

Οι συντεχνίες με κοινή τους επιστολή η οποία αναμένεται να σταλθεί σήμερα στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας, θα ζητήσουν από την υπηρεσία μεσολαβητική παρέμβαση. 

Οι πληροφορίες φέρουν την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να αναλαμβάνει προσωπικά το ρόλο του μεσολαβητή για άρση της εργατικής διαφοράς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για να αποφευχθεί, πάση θυσία, οποιαδήποτε δυναμική κινητοποίηση, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω κλυδωνισμούς στον τουρισμό.

Η ίδια διαμήνυσε και έδωσε χρονοδιάγραμμα προς τις δύο πλευρές ότι εντός Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει θετική κατάληξη και συνομολόγηση νέας σύμβασης.

Η συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Οι συντεχνίες ζητούν όπως η σύμβαση είναι διετούς διάρκειας και αξιώνουν στο πλαίσιο αυτής της χρονικής διάρκειας παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων ύψους 4% το χρόνο.

Παράλληλα ζητούν όπως όλα τα άρθρα της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης, να επανέλθουν όπως ακριβώς αυτά είχαν στη σύμβαση η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι συντεχνίες προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι αποκοπές μισθών και άλλων ωφελημάτων είχαν ανέλθει περίπου στο 15%.

Οι ξενοδόχοι διαφωνούν με την επαναφορά όλων αυτών των άρθρων με το επιχείρημα ότι είχαν συμφωνήσει ενσωμάτωση των αργιών και άλλων ωφελημάτων στο σχετικό νόμο το 2016.

Περιορίζονται να αποδεχθούν την παραχώρηση μέρους των μισθολογικών αυξήσεων που αξιώνουν οι συντεχνίες.

Τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ αφήνουν και ένα ανοικτό παραθυράκι για να αποδεχθούν κατώτατο όριο μισθού σε περιορισμένο αριθμό χαμηλών κλιμάκων που να μην ξεπερνά τα €800 - €900, δεδομένου ότι θα διαγραφεί, όπως λένε, το δικαίωμα υπηρεσίας που είναι ήδη κατοχυρωμένο στο νόμο.

Ο ΠΑΣΥΞΕ πρόταξε και χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη φετινή περίοδο η ξενοδοχειακή βιομηχανία επικαλούμενη και τις σχετικές εκτιμήσεις του υφυπουργείου τουρισμού και όχι μόνο.

Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε εκ νέου προχθές ότι η φετινή περίοδος θα είναι δύσκολη και θα ήταν μεγάλη επιτυχία ο αριθμός των αφίξεων να συγκρατηθεί στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι τουριστικές αφίξεις το 2018 ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ του 3,9 εκ. σημειώνοντας αύξηση 7,8%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν τα €2,7 δισ. σε σύγκριση με €2,6 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 2,7%.

Τα επιπρόσθετα αιτήματα

Με βάση την υποβολή αιτημάτων των συντεχνιών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, πέραν των μισθολογικών αυξήσεων οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ζητούν βελτίωση των όρων που διέπουν τις αργίες ώστε αν οι υπάλληλοι εργάζονται σε μέρα αργίας τότε αυτή να αντικαθίσταται με άλλη μέρα που θα παραχωρείται κατά την κρίση του ξενοδόχου ή θα αποζημιώνεται.

Το προσωπικό που θα εργάζεται κατά τις καθορισμένες στη συλλογική σύμβαση γιορτές-αργίες, θα πληρώνεται κατά τη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη είτε δύο ημερομίσθια επιπρόσθετα προς το κανονικό ημερομίσθιο ή θα πληρώνεται ένα επιπρόσθετο ημερομίσθιο στο τέλος του μηνός και θα κερδίζει μια μέρα αργίας ή θα παρέχονται και οι δύο πρόσθετες μέρες αργίας σε χρόνο.

Οι μέρες αργίας θα παραχωρούνται το αργότερο μέχρι την 31 Μαρτίου εκάστου έτους ή θα αποζημιώνονται χρηματικά σαν οφειλόμενες αργίες μέχρι 31 Μαΐου, εκτός σε περιπτώσεις που γίνονται ειδικές διευθετήσεις ύστερα από συνεννόηση με τις συντεχνίες.

Η εργατική πλευρά ζητά τροποποίηση των κανονισμών ώστε αν η αργία συμπέσει με εβδομαδιαία ημεραργία η οποία θα είναι Σάββατο ή Κυριακή τότε αυτή να μεταφέρεται.

Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας οι συντεχνίες ζητούν όπως για κάθε υπάλληλο που συμπληρώνει 6 μήνες υπηρεσία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία καταβάλλονται προς το ταμείο προνοίας ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεισφορές, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργοδοτούμενους, που υπολογίζονται πάνω στο βασικό μισθό και τον τιμάριθμο.

Για εργοδοτούμενους που απασχολούνται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, πέραν των έξι μηνών, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να τους εντάσσει στο ταμείο προνοίας.

Επίσης οι εργοδοτούμενοι οι οποίοι προσλαμβάνονται σε εποχιακή βάση, δικαιούνται να ενταχθούν στο ταμείο προνοίας με την έναρξη της δεύτερης συνεχόμενης εποχιακής περιόδου στη βιομηχανία.

Η εισφορά του εργοδότη στο ταμείο προνοίας να γίνει 10% και του εργαζόμενου 5% ή 10% ανάλογα με την επιλογή του.

Η εργασία τις Κυριακές να αποζημιώνεται σε χρήμα κατά 50% περισσότερο του ημερομισθίου του επηρεαζόμενου υπαλλήλου (βασικός+ΑΤΑ).

Κατά την περίοδο του Πάσχα να παρέχεται φιλοδώρημα ίσο με 30% του μηνιαίου μισθού (βασικός+ΑΤΑ).

Για σπασίματα ο εργοδότης να αφαιρεί 5% από το δικαίωμα υπηρεσίας.

Οι συντεχνίες αξιώνουν επίσης αύξηση της exgratia μονάδας από €14,95 σε €20,00.

Η εισφορά του εργοδότη στο ταμείο ευημερίας για κάθε υπάλληλο (οποιασδήποτε μορφής εργασίας και να είναι) θα γίνετε από την πρώτη ημέρα εργοδότησης του.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν επίσης ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας όπως προνοούνται από την εκάστοτε συλλογική σύμβαση, στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία.

Επίσης ζητούν ένταξη του 13ου μισθού στους κανονισμούς στο πλαίσιο των όρων υπηρεσίας.

Του Λεύκου Χρίστου