You are here

Δόθηκαν οι πρώτες εγκρίσεις για ξένο προσωπικό

17/03/2023 06:00

Με αργούς ρυθμούς, προχωρά η έγκριση των αιτήσεων για την εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, σύμφωνα με εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι εκφράζουν παράπονα.

Αν και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ξενοδόχοι καταγγέλλουν ότι επικρατεί αλαλούμ στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα να μην προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία, αφου μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν μόνο 400 αιτήσεις..

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είπε ότι «λόγω της δυσλειτουργίας των επαρχιακών γραφείων για άλλη μια χρονιά θα κινηθούμε οριακά, διότι δυστυχώς αργήσαμε και πάλι, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ».

Ο κ. Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι οι ανάγκες της βιομηχανίας ξεπερνούν τις 6.000 ενώ ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί είναι μικρός.

Κατήγγειλαν την καθυστέρηση

Επεσήμανε ότι «μέχρι στιγμής  έχουν εξεταστεί και εγκριθεί γύρω στις 400  αιτήσεις» και εξήγησε ότι «παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στις επαρχιακές επιτροπές, με αποτέλεσμα να αποταθούμε στο διευθυντή του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Εργασίας ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι έδωσε σαφείς οδηγίες στις επαρχιακές επιτροπές να προωθούν απευθείας τις αιτήσεις στο γραφείο του».

«Μετά από αυτή την εξέλιξη ευελπιστούμε ότι θα τρέξει με πιο γρήγορο ρυθμό η διαδικασία διότι μέχρι την  έλευση του προσωπικού από τρίτες χώρες θα παρέλθουν άλλοι δύο μήνες, ενώ θα χρειαστεί και ένα άλλο χρονικό διάστημα για την εκπαίδευση τους», επεσήμανε.

Προσβλέπουν σε χρυσή τουριστική σεζόν

Όσον αφορά τη νέα τουριστική σεζόν είπε ότι «αν και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με βάση τη ροή των κρατήσεων, η χρονιά θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2019».

Πρόσθεσε, εντούτοις, ότι «η κακή εμπειρία των τελευταίων χρόνων μας επιβάλλει να κρατούμε μικρό καλάθι διότι δεν ξέρουμε τι μπορεί ξαφνικά να συμβεί στο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής μας, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην Κύπρο».

Αλαλούμ στα επαρχιακά γραφεία

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη ανέφερε στη StockWatch, ότι καθυστέρηση δεν παρατηρείται μόνο στα επαρχιακά γραφεία του τμήματος  Εργασίας, αλλά και στο τμήμα μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την κ. Ψηλογένη, στα επαρχιακά γραφεία του υπουργείου Εργασίας επικρατεί αλαλούμ, καθώς όπως υποστήριξε, οι υπεύθυνοι στα επαρχιακά γραφεία δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις πρόνοιες της νέας στρατηγικής και ταλαιπωρούν τους ξενοδόχους.

Όσον αφορά το τμήμα μετανάστευσης, είπε ότι το  πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της τεράστιας καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων είναι διαχρονικό.

Η κ. Ψηλογένη, είπε επίσης ότι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας ώστε να καθορισθεί συνάντηση για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ζητούν 2,5 χιλ. εργαζόμενους οι χώροι εστίασης

Αιτήσεις για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση στην τελευταία συνεδρία του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, έχουν υποβάλει και τα κέντρα αναψυχής.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου, ανέφερε στη StockWatch, ότι η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο ανέρχεται στις 2.500. 

Τόνισε ωστόσο, ότι πιο οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στα τουριστικά θέρετρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, γι’ αυτό ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις που υπέβαλαν οι επιχειρηματίες της περιοχής.

Βασικές πρόνοιες της νέας στρατηγικής

Βασική πρόνοια της νέας στρατηγικής εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, είναι η αύξηση του ορίου του μόνιμου προσωπικού από 30% που ίσχυε μέχρι πρότινος, στο 50%, δηλαδή το υπόλοιπο 50% θα μπορεί να εισαχθεί από τρίτες χώρες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση εφαρμόζει κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση και ότι δεν μπορεί να εξεύρει προσωπικό από την εγχώρια αγορά.

Καταργούνται επίσης, οι επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και θεσμοθετείται μια επιτροπή που απαρτίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας, η οποία θα συμβουλεύει τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας για τα θέματα πολιτικής εργοδότησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες και ταυτόχρονα, θα δέχεται παράπονα ή καταγγελίες τα οποία θα εξετάζει και θα ενημερώνει τον υπουργό.

Πάντως η στρατηγική εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους κοινωνικών εταίρων, με την ΠΕΟ να επαναλαμβάνει προχθές το αίτημα για κατάργησή της.

Της Ηρώς Ευθυμίου