You are here

Επιστολή ΠΑΣΥΞΕ στον ΠτΔ για Ισραήλ και αίτημα για νέα στήριξη

26/02/2021 06:47

Την παράταση της στήριξης των εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι και τον Ιούνιο ζητούν οι ξενοδόχοι, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε απολύσεις καθώς δεν αναμένεται ουσιαστική τουριστική κίνηση πριν από τον Ιούνιο, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο κ. Ρουσουνίδης, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την Υπουργό Εργασίας η οποία αντικρίζει θετικά το αίτημα τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από την Υπουργό Εργασίας.

Σημείωσε ότι «ουσιαστική τουριστική κίνηση αναμένουμε από τα τέλη Ιουνίου και μετά, γι’ αυτό ζητούμε την παράταση της στήριξης των εργαζομένων ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις και να στηριχθούν οι ξενοδόχοι για να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τις μονάδες τους για να προετοιμαστούν με στόχο να εισέλθουμε με το δεξί στην καλοκαιρινή σεζόν».

Πρόσθεσε ότι «το Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν αναμένουμε τουριστική κίνηση ώστε να έχει κίνητρο ο ξενοδόχος να ανοίξει τη μονάδα του».

Επίσπευση ανοίγματος αγοράς του Ισραήλ

Ένα άλλο αίτημα των ξενοδόχων είναι να ανοίξει νωρίτερα η αγορά του Ισραήλ ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης. Όπως είπε, απέστειλαν πριν δύο ημέρες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απευθύνοντας έκκληση να ανοίξει η αγορά του Ισραήλ αρχές Μαρτίου αντί από 1η Απριλίου διότι υπάρχει τεράστια ζήτηση από χιλιάδες ισραηλίτες για να έρθουν να κάνουν το Πάσχα τους, που είναι από τα μέσα μέχρι τέλος Μαρτίου, στην Κύπρο.

«Εάν τους παραχωρηθεί αυτή η δυνατότητα τότε θα δοθεί μια ουσιαστική ανάσα στην τουριστική βιομηχανία και θα τεθούν οι βάσεις για συνέχιση της ροής τουριστών και τους επόμενους μήνες. Εισηγούμαστε επίσης και τη διενέργεια rapid test στο αεροδρόμιο για όσους έρχονται από το Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν και οι Βρετανοί για να περάσουν τις θερινές διακοπές τους στην Κύπρο ενώ ξεκίνησαν δειλά – δειλά και κάποιες κρατήσεις.

«Ευελπιστούμε στη βάση των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή από τη βρετανική αγορά ότι θα έχουμε μια υποφερτή τουριστική χρονιά».

Σε αναμονή βρίσκονται ακόμη όσον αφορά τη ρωσική αγορά λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων στο εμβόλιο Sputnik – V. Λέγοντας αυτά εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν παρόμοιες διακρατικές συμφωνίες και με τη ρωσική κυβέρνηση και άλλες χώρες όπως έγινε με το Ισραήλ.

Αισιόδοξα μηνύματα και από την Πάφο

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Ευριπίδης Λοϊζίδης, δήλωσε ότι μετά την παρουσίαση του οδικού χάρτη για άρση του lockdown στη Βρετανία από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, εντείνεται το ενδιαφέρον για κρατήσεις από Βρετανούς που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο.

Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το καλοκαίρι του 2020 αν και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία θα είναι πολύ χαμηλότερες από τις πληρότητες του 2019.

Πρόσθεσε ότι οι ξενοδόχοι της Επαρχίας Πάφου, όταν θα επαναλειτουργήσουν θα τηρήσουν κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα μέτρα προστασίας θα είναι υψηλού επιπέδου.

Της Ηρώς Ευθυμίου