You are here

Φωνές ξενοδόχων για να μην δώσουν το 50% της ΑΤΑ

22/09/2022 08:17

Εμπλοκή στη διαδικασία επικύρωσης της μεσολαβητικής πρότασης του ΥΠΕΡΓ, για επέκταση της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του 2023, φαίνεται να προκύπτει, εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί ξενοδόχοι εκφράζουν αδυναμία, όπως διατείνονται, να καταβάλουν έστω και κουτσουρεμένη την ΑΤΑ στο προσωπικό τους.

Η εξέλιξη αυτή, που τείνει να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις ομαλές μέχρι σήμερα εργασιακές σχέσεις στο σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας, εκδηλώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχθές η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ με τον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, αντικείμενο της συνάντησης των ξενοδόχων μελών του ΠΑΣΥΞΕ με τον ΥΠΕΡΓ, η πρώτη μετά που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Κ. Κούσιος, ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε μείζονα θέματα που απασχολούν τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, κυρίως το εργασιακό κομμάτι.

Ο ΠΑΣΥΞΕ πρόταξε την αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, την παροχή κινήτρων σε ότι αφορά το εργασιακό καθεστώς των ξενοδοχειακών μονάδων που παραμένουν σε λειτουργία και τη χειμερινή περίοδο, τη συλλογική σύμβαση, τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στον τουρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα που εντείνεται, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Στη συζήτηση κυριάρχησε, κατά κάποιο τρόπο, η έκκληση του ΠΑΣΥΞΕ να αποφευχθεί, τουλάχιστον για τα έτη 2021 και 2022, η καταβολή της ΑΤΑ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι ξενοδόχοι το 2020 και το 2021, επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πανδημική κρίση καθώς, όπως σημείωσαν, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες δεν λειτούργησαν καν.

Εξήγησαν ότι η συλλογική σύμβαση που συνομολογήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, όταν ο τουρισμός ήταν στο απόγειο του, προέβλεπε παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%, σε βάθος τεσσάρων χρόνων. 

Για το 2019, θα έπρεπε να είχε δοθεί αναδρομικά εφάπαξ ποσό, το οποίο θα αντιστοιχούσε στο 0,5% επί του βασικού μισθού.

Την 1η Ιανουαρίου του 2020 αύξηση 1,5%, την 1/1/2021 επίσης αύξηση 1,5% και την 1/1/2022 μισθολογική αύξηση ύψους 2%.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία και η οποία κτύπησε σοβαρά την τουριστική βιομηχανία, οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες είχαν αναστείλει, με την άτυπη ανοχή των συντεχνιών, την παραχώρηση των ετήσιων μισθολογικών αυξήσεων.

Επέκταση της σύμβασης μέχρι το 2023

Μετά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τέθηκε αίτημα από τους δύο συνδέσμους των ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, προς τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ και ακολούθησε σχετική διαπραγμάτευση, να επεκταθεί μέχρι το 2023 η χρονική ισχύς της συλλογικής σύμβασης, που λήγει τέλος Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών υπό τη μεσολάβηση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων έφεραν στο τραπέζι μεσολαβητική πρόταση, την οποία οι συντεχνίες έχουν αποδεχθεί.

Οι ξενοδόχοι βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία σύγκλισης γενικών συνελεύσεων για την επικύρωση της ή όχι.

Παρά τις αρχικές ενδείξεις που είχαν δώσει οι ξενοδόχοι στο ΥΠΕΡΓ ότι θα στηρίξουν στις συνελεύσεις των μελών τους τη μεσολαβητική πρόταση, εντούτοις, τα πράγματα έχουν περιπλεχθεί, καθώς, ομάδα ξενοδόχων τάσσεται ενάντια στην πρόταση του ΥΠΕΡΓ.

Τυχόν απόρριψη της πρότασης, ενδέχεται να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, με τον κίνδυνο να προκληθεί εργατική αναταραχή.

Πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, ανέφεραν στη StockWatch ότι ο Κ. Κούσιος, υπέδειξε στους ξενοδόχους ότι ενώπιον τους οι δύο κοινωνικοί εταίροι έχουν τη συμφωνία πλαίσιο που καθορίζει καταβολή της ΑΤΑ μία φορά το χρόνο στο 50%.

Παρατήρησε πως ουδείς εκ των εμπλεκομένων μπορεί να παραβιάσει μία τέτοια συμφωνία, που ήταν αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε ανώτατο συνδικαλιστικό και εργοδοτικό επίπεδο, υπό την ομπρέλα και την υπογραφή, μάλιστα, του ΥΠΕΡΓ.

Ο κ. Κούσιος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας, στήριξε τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, ιδιαίτερα, όπως ανέφερε, τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και το εργατικό της δυναμικό.

Εκπρόσωποι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, δήλωσαν στη StockWatch ότι είναι σε ισχύ διάταγμα της τέως ΥΠΕΡΓ Ζέτας Αιμιλιανίδου, σύμφωνα με το οποίο καθορίστηκε κατώτατος μισθός των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στον οποίο ενσωματώνεται και ο τιμάριθμος.

Ο μέσος όρος του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία συν τον τιμάριθμο ανέρχεται σήμερα περίπου στα €950 -€960.

Το τμήμα εργασιακών σχέσεων με επιστολή του Άντη Αποστόλου, Αναπληρωτή Διευθυντή του τμήματος, προς το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργοδότες, είχε γνωστοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο ότι οι ξενοδόχοι θα πρέπει να ενσωματώσουν τον τιμάριθμο, όπως είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2022, στη βάση της συμφωνίας πλαίσιο και το τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση.

Μέχρι σήμερα η μεγάλη πλειονότητα των ξενοδόχων, δεν έχει εφαρμόσει τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας.

Κρίσιμη η συνεδρία ΔΣ και ΓΣ μελών ΠΑΣΥΞΕ

Καθοριστική των εξελίξεων σε σχέση με τη μεσολαβητική πρόταση, είναι η συνεδρία του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ στην οποία θα αξιολογηθεί η πρόταση του ΥΠΕΡΓ και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Κ. Κούσιο.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου που έχει οριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα γίνει και η αντίστοιχη γενική συνέλευση των μελών του ΣΤΕΚ που είναι στην πλειονότητα τους οι ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της αναθεώρησης της στρατηγικής της απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες και της αξίωσης των ξενοδόχων να επιλυθεί μέσω της οδού αυτής η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, οι πληροφορίες φέρουν τον ΥΠΕΡΓ να αναγνωρίζει στη γενικότητα του το πρόβλημα, ωστόσο, ζήτησε από τους ξενοδόχους τεκμηριωμένα στοιχεία σε σχέση με τις ανάγκες τους.

Κάλεσε τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΕΡΓ να ετοιμάσουν παράλληλα επί τούτου, σχετικές εκθέσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν και στη βάση των θέσεων που θα διατυπώσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο κ. Κούσιος, φέρεται να είπε πως οι συγκυρίες είναι δύσκολες για όλο το φάσμα της οικονομίας και ότι η ενεργειακή κρίση και ο πρωτοφανής πληθωρισμός εντείνουν την αβεβαιότητα και για τον τουρισμό.

Υπέδειξε με έμφαση, ωστόσο, πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει οποιεσδήποτε εκπτώσεις σε ότι αφορά την προτεραιότητα απασχόλησης των κυπρίων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και όχι μόνο.

Του Λεύκου Χρίστου