You are here

Μη ελκυστικό το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου

26/11/2021 15:57

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις συνθήκες απασχόλησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε «συντονισμένη κι οργανωμένη επίθεση» ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις, επιβολή προσωπικών συμβολαίων με απαράδεκτους όρους απασχόλησης και γενικότερα συνθήκες απασχόλησης, πρωί-βράδυ, γιορτές, Κυριακές, που το καθιστούν μη επιλέξιμο επάγγελμα.

Από το βήμα του 29ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς εργασίας από τρίτες χώρες, χωρίς προηγουμένως να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εργοδότησης Κυπρίων και Ευρωπαίων, με τους όρους της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης.

Από το 2014 και μετά μέχρι το 2019, είπε, ξεκίνησε μια ραγδαία ανάπτυξη τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα. Πιο συγκεκριμένα οι αφίξεις από 2,4 εκ. έφτασαν τα 3,98 εκ. το 2019 και τα έσοδα από €2,02 δισεκατομμύρια έφτασαν τα €2,8 δισεκατομμύρια. Την ίδια περίοδο, συνέχισε, και μετά την εξαγγελία από το κράτος των νέων συντελεστών δόμησης για τα ξενοδοχεία, παρατηρείται οργασμός σε ανάπτυξη νέων κλίνων σε υφιστάμενα ξενοδοχεία αλλά και δημιουργίας νέων μονάδων.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη υποδομών, καμιά προστασία του περιβάλλοντος και αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ειδικευμένου και ανειδίκευτου, τις οποίες «οι ξενοδόχοι και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι, απαιτούν να τις καλύψουν με το άνοιγμα της αγοράς εργασίας από τρίτες χώρες, με τη δικαιολογία ότι οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται και οι Ευρωπαίοι δεν έρχονται γιατί η Κύπρος είναι ακριβή».
 
Υπάρχει δηλαδή, είπε, διαθέσιμο προσωπικό και στην Κύπρο και στην Ευρώπη όμως δεν θέλουν να εργαστούν στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια μας. «Κανείς όμως δεν διερωτάται, ή δεν θέλουν να θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έρχονται. Εμείς όμως, επειδή γνωρίζουμε, το λέμε εδώ και χρόνια, είναι γιατί το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου δεν είναι ελκυστικό. Η συντονισμένη κι οργανωμένη επίθεση ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις, η επιβολή προσωπικών συμβολαίων με απαράδεκτους όρους απασχόλησης και γενικότερα οι συνθήκες απασχόλησης, πρωί-βράδυ, γιορτές, Κυριακές, το καθιστούν μη επιλέξιμο επάγγελμα», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως ακόμα και οι σπουδαστές που τελειώνουν τις ξενοδοχειακές σχολές σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στα 2-3 χρόνια μετά που θα αναλάβουν δουλειά αποχωρούν.
 
Επικαλούμενος περσινή έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ είπε ότι τα επαγγέλματα του ξενοδοχειακού κι επισιτιστικού τομέα είναι τα πιο χαμηλά αμειβόμενα από όλους τους τομείς της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος ωριαίος μισθός στην Κύπρο είναι €17 στα ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής είναι €6.
 
«Επομένως προσωπικό υπάρχει. Χιλιάδες Κύπριοι κι εκατομμύρια Ευρωπαίων. Απλά δεν δίδονται κίνητρα για να μπουν οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα μας και το πιο βασικό κίνητρο είναι η πιστή εφαρμογή αυτών που συμφωνούμε και συνυπογράφουμε. Η πιστή εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων», επεσήμανε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή, γιατί αντί να προασπιστεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις οποίες και το ίδιο το Υπουργείο συνυπογράφει, αποδέχεται και επίσημα τοποθετείται ότι τα προσωπικά συμβόλαια και μάλιστα με υποδιαίστερους όρους απασχόλησης, υπερισχύουν των συλλογικών συμβάσεων, ενισχύοντας ηθελημένα ή μη, την αυθαιρεσία των εργοδοτών και την αμφισβήτηση των Συλλογικών Συμβάσεων.
 
«Ευελπιστούμε δε ότι δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς εργασίας από τρίτες χώρες, χωρίς να ικανοποιήσει το αίτημα μας ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο εργοδότησης Κυπρίων και Ευρωπαίων πάντοτε όμως με τους όρους της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης. Διαφορετικά θα εγκληματήσουν εις βάρος των εργαζομένων και η ευθύνη τους για ότι θα ακολουθήσει θα είναι μεγάλη», είπε.
 
Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ εξέφρασε λύπη για τον τρόπο που οι ξενοδόχοι, είτε μεμονωμένα, είτε στο επίπεδο των συνδέσμων που τους εκπροσωπούν, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και το ίδιο το Συνδικαλιστικό Κίνημα. «Πέρα των αλχημειών που εφευρίσκουν για να αποφύγουν να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, αγνοούν προκλητικά τόσον θέσεις του υπουργείου όσο και υποχρεώσεις που μέχρι σήμερα θεωρούντο αυτονόητες», είπε.
 
Σημείωσε πως «παρά τις ξεκάθαρες θέσεις του Υπουργείου Εργασίας για το θέμα του 13ου μισθού και των ετήσιων αδειών για την περίοδο τον COVID για το 2020, ενεργώντας μονομερώς και χωρίς καμιά διαβούλευση εφάρμοσαν αυτό που οι ίδιοι θεώρησαν σωστό, ή που τους βόλευε καλύτερα. Άφησαν τους υπαλλήλους τους τα Χριστούγεννα με τα ψίχουλα του 45% που οι ίδιοι πλήρωναν, όσο προσωπικό ήθελαν και για όσο τους ήθελαν το 2020».
 
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης σε παραβίαση από πλευράς των ξενοδόχων της συμφωνίας για τις χειμερινές αναστολές. «Χιλιάδες συνάδελφοι για τους οποίους οι εργοδότες τους δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού τους και δεν τους περιλάμβαναν στο προσωπικό τους αλλά κάθε χρόνο τους απέλυαν, δεν θεωρήθηκαν από το Υπουργείο ως εργοδοτούμενοι και αντί να λαμβάνουν ως επίδομα το 60% του μισθού τους, λάμβαναν €500,00 και αυτό ύστερα από έντονες ενστάσεις από μέρους μας, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και συνάντηση με την Υπουργό», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η συμφωνία για τις χειμερινές αναστολές πρέπει να ρυθμιστεί νομικά, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία της πανδημίας αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της στο πλαίσιο των σημερινών πραγματικοτήτων και αναγκών με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και όχι το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ είπε πως «πίσω από τα παρασκήνια αποφασίστηκε ουσιαστικά η διάλυση του ΑΞΙΚ, η δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής στο ΤΕΠΑΚ, η οποία επίσης παρασκηνιακά αποφασίστηκε να λειτουργήσει στην Πάφο και ο λόφος όπου σήμερα ευρίσκεται το ΑΞΙΚ να δοθεί στους ιδιώτες για ανάπτυξη, όπως από την αρχή ήθελε η συντηρητική κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε «έγκλημα», παρόμοιο με εκείνο του κλεισίματος του ΑΤΙ, προσθέτοντας ότι το τίμημα θα το πληρώσουν οι σπουδαστές το δημόσιο κι οι επιχειρήσεις.

Κυρίτσης: Ραγδαία η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, μαζικές παραβάσεις νομοθεσιών

Στην ομιλία του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, επικαλούμενος εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στατιστικές αναλύσεις της Eurostat, σημείωσε ότι στην Κύπρο από το 2013 και μετά, η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας είναι δραματικά ραγδαία.
 
«Η κατανομή του εθνικού εισοδήματος, έχει ανατραπεί  σε βάρος της εργασίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και σε συνδυασμό με το ουσιαστικό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοινωνική ανισότητα επιδεινώνεται και διευρύνεται ακόμα περισσότερο», σύμφωνα με τον κ. Κύριτση.
 
Είπε ότι η ανασφάλεια των εργαζομένων και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας, ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποτελεί παράγοντα που απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και υποσκάπτει τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική διαπραγμάτευση.
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ κατήγγειλε ότι «σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης ευάλωτων εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, η πρακτική της επιλεκτικής εφαρμογής της σύμβασης και της μαζικής παραβίασης ακόμα και όσων δια νόμου είναι κατοχυρωμένα, στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής είναι ευρέως διαδεδομένη».
 
Καταλήγοντας, προανήγγειλε την πραγματοποίηση του 28ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΕΟ, με σύνθημα «ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.