You are here

Όχι κυβέρνησης για εργοδότηση φοιτητών στην τουριστική βιομηχανία

18/06/2019 15:24

Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των ξενοδόχων για εργοδότηση ξένων φοιτητών στην τουριστική βιομηχανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκαλώντας την αντίδραση των ξενοδόχων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), δήλωσε ότι «δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσουμε την απόφαση για εργοδότηση φοιτητών εάν δεν υπήρχε η συλλογική σύμβαση μεταξύ των συντεχνιών και της τουριστικής βιομηχανίας».

Πρόσθεσε ότι «ως αντιστάθμισμα αποφασίσαμε ότι επιτρέπεται να αδειοδοτούνται όσοι αιτητές έχουν τύχει πολιτικού ασύλου ή ακόμη αιτητές που εξετάζεται η αίτηση τους. Συνεπώς σε κάποιους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας που δεν υπάρχουν κύπριοι, θα μπορείτε να εργοδοτήσετε εργαζομένους τρίτων χωρών, με βάση πάντα των υφισταμένων συμβάσεων», είπε προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Λοϊζίδης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «η απόφαση σας δεν μας ικανοποιεί εν πάση περιπτώσει εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στον τουρισμό που καταλήγει στα Airbnb τονίζοντας ότι θα ρυθμιστεί νομοθετικά το φαινόμενο αυτό ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος και από πλευράς ποιότητας υπηρεσιών και των εσόδων διότι δεν μπορεί κάποιοι να μην ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αναφερόμενος στο υφυπουργείο τουρισμού είπε ότι δημιουργεί άλλες προοπτικές με ταχύτερες αποφάσεις και προσθέτει στην αισιοδοξία για το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης ενώ θέλοντας να κάνει όπως είπε ένα απολογισμό στο έργο του υφυπουργείου είπε ότι «ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος βρίσκεται στη Γερμανία προκειμένου να πετύχει την διεύρυνση των αγορών μέσα από πολλές προσπάθειες ή και τη δημιουργία ανατρεπτικών και αποτρεπτικών δυσμενών επιπτώσεων από τη χρεοκοπία 2-3 αεροπορικών εταιρειών».

Ειδικότερα αναφερόμενος στις επιδόσεις του τουρισμού τα τελευταία χρόνια είπε ότι «όσο αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα, ο τουρισμός έχει επιβεβαιώσει την ιδιότητά του ως κεντρικού πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση, δεδομένου ότι αρκετά επαγγέλματα επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα, από την ανάπτυξή του.

«Γνωρίζουμε βεβαίως ότι η αλματώδης πρόοδος του τουριστικού μας τομέα δε θα ήταν δυνατή χωρίς την άοκνη δράση και τις συνεχείς προσπάθειες των επαγγελματιών  που συνδέονται στενά με την τουριστική βιομηχανία. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η κυβέρνηση και ειδικά το μέχρι πρόσφατα  αρμόδιο υπουργείο ενέργειας και τουρισμού, και τώρα το υφυπουργείο τουρισμού, επικεντρώθηκαν στην κατεύθυνση της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι «στις μέρες μας ο τουρισμός έχει εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά που κινείται  με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεαζόμενος από τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, οι οποίες προκαλούν διαρκώς νέες ανάγκες, ενδιαφέροντα και αναζητήσεις».

«Συνεπώς» συνέχισε «για να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση του τομέα, τόσο σε κρατικό όσο και ιδιωτικό επίπεδο, απαιτείται γνώση, διαρκής παρακολούθηση της αγοράς, αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις διαδικασίες λήψεων αποφάσεων».

Επιπρόσθετα, είπε «είναι αναγκαία η εφαρμογή ευφάνταστων και τολμηρών πολιτικών, προκειμένου η χώρα μας να είναι πάντοτε ανταγωνιστική και ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών».

Σχετικά με την παραπέρα ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που προκύπτουν για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, είπε ότι «η κυβέρνηση υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί μέτρα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές».

Ενδεικτικά ανέφερε την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως το καζίνο θέρετρο, τις μαρίνες, την εφαρμογή πολιτικής ανοικτών αιθέρων, τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με μεγάλους οργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού και την παραχώρηση πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για προώθηση των τουριστικών αναπτύξεων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών.

Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, είναι και ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα θέματα τουρισμού.

Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Ήδη, έχει ψηφιστεί από τη βουλή το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

Θα ακολουθήσουν τα νομοθετήματα που αφορούν στους τουριστικούς πράκτορες, στα κέντρα αναψυχής και όσους άλλους εμπλέκονται στον τομέα με προεξάρχουσα τη ρύθμιση του Airbnb ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος. «Έχει σημασία το επίπεδο των διαμερισμάτων αλλά και οι κανόνες που πρέπει να διέπουν. Δεν μπορεί κάποιοι να υποβάλλονται σε όλους τους κανόνες του κράτους και κάποιοι άλλοι όχι. Έτσι θα υπάρξει μια ρύθμιση που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ένα έλεγχο προς όφελος της τουριστικής πολιτικής, σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης».

Χ. Λοϊζίδης: Μείωση 5-10% αφίξεων τουριστών 2019

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι οι ενδείξεις για τις αφίξεις τουριστών καταγράφουν μια μείωση της τάξης του 5% - 10% αναλόγως της τουριστικής περιοχής  για το τρέχον έτος.

Τόνισε ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την περίοδο διόρθωσης για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σημειώνοντας ότι «με σκληρή δουλειά η Κύπρος μπορεί να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο».

Σε αυτό το σημείο απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δει με διαφορετική διάθεση τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου τουρισμού προκειμένου να διεισδύσουμε σε νέες αγορές με το νέο brand της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία τονίζοντας ότι η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης είναι εκ των ων ουκ άνευ και εξέφρασε την ετοιμότητα του συνδέσμου ξενοδόχων για καθορισμό κατώτατου μισθού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο αριθμός των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε από 29.323 το 2013 σε 35.034 το 2018 (αύξηση 19,47%).

Περαιτέρω ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως, η ανάπτυξη του τομέα ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μείωση της ανεργίας γενικότερα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού».

Της Ηρώς Ευθυμίου