You are here

Στάση εργασίας εργαζομένων σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάφο

07/02/2023 19:22

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακή μονάδα της Πάφου, ζητώντας την καταβολή της ΑΤΑ και εφαρμογή της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ», «ΑΤΑ- σεβασμό στα συμφωνηθέντα», «ΑΤΑ για όλους» οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο εργασίας τους στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κούλης Ιγνατίου, Γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχειακών της ΣΕΚ, ανέφερε πως οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου ξενοδοχείου πληρώθηκαν την Παρασκευή, ωστόσο στον μισθό τους δεν συμπεριλαμβάνονταν το τιμαριθμικό επίδομα για το οποίο υπήρξε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα, είπε, με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας «ξεκάθαρα, στον μισθό του ξενοδοχειακού υπαλλήλου πρέπει να περιλαμβάνεται τιμαριθμικό επίδομα και η αύξηση του 1,5%, η οποία συμφωνήθηκε για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μέχρι 31.12.23».

Πρόσθεσε επίσης πως «από τη στιγμή που οι υπάλληλοι δεν είδα την αύξηση και το τιμαριθμικό επίδομα αντέδρασαν και έμειναν εκτός του, ενώ ειδοποίησαν τις συντεχνίες» τους.

Ο κ. Ιγνατίου σημείωσε πως αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση της εταιρείας με το Γραφείο Εργασίας στις 11:00. Επεσήμανε ωστόσο πως οι συντεχνίες έλαβαν καταγγελίες και για άλλα ξενοδοχεία, που δεν κατέβαλαν τον τιμάριθμό και τις αυξήσεις, προσθέτοντας πως έγινε σχετική καταγγελία στο Υπουργείο και προσέφυγαν στη Μεσολαβητική Υπηρεσία για παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και παραβίαση του Νόμου που αφορά το τιμάριθμο.  

Σύμφωνα με τον Επαρχιακό Γραμματέα του Κλάδου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Νίκο Σαββίδη, «οι μισοί ξενοδόχοι της Πάφου δεν εφαρμόζουν την συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Οκτώβριο για την παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους στην βιομηχανία και ανέφερε πως οι συντεχνίες στηρίζουν την κινητοποίηση των εργαζομένων».

Υπενθύμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να καταβάλουν το ένα δεύτερο της ΑΤΑ στους εργαζομένους, κάτι που αρνούνται να πράξουν ορισμένες μονάδες. Αθέτησαν επίσης τη συμφωνία για καταβολή αυξήσεων στους εργαζομένους, δήλωσε.

Κάλεσε επίσης το αρμόδιο Υπουργείο να διασφαλίσει ότι η εργοδοτική πλευρά θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και υπενθύμισε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο και αύριο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να κατέλθουν σε αυθόρμητη στάση εργασίας.