You are here

Στέλνουν στους επόμενους τη στρατηγική για ξένους εργάτες

30/01/2023 15:24

Στην επόμενη κυβέρνηση ζητούν να παραπεμφθεί το θέμα της νέας στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, οι εργοδοτικές οργανώσεις, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για διαβούλευση.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε στη StockWatch, ότι «δεν μπορεί ένα τόσο κρίσιμο θέμα να κλείσει άρον άρον χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «εάν κληθούμε σε διάλογο χωρίς χρονοδιαγράμματα θα συμμετέχουμε».

«Όμως δεν μπορεί την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διεύρυνσης των συλλογικών συμβάσεων ως απότοκο και της πολιτικής της ΕΕ, να επιχειρείται η αποσύνδεση των εργοδοτών από τις συλλογικές συμβάσεις στο θέμα της παραχώρησης αδειών προσωπικού από τρίτες χώρες», υπέδειξε.

Ο κ. Μάτσας, εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που ο υπουργός Εργασίας Κυρίακος Κούσιος καταθέσει την πρόταση του προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είχε δεσμευθεί στους εργοδότες ο υπουργός Εργασίας.

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε StockWatch, ότι «η ξεκάθαρη απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος όπως καταγράφηκε στη σύσκεψη σήμερα είναι πως είναι μονομερείς και ετεροβαρείς οι αποφάσεις του υπουργού διότι δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, αυτή τη στιγμή δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτα η έναρξη μιας διαβούλευσης αφού σε μερικές μόνο ημέρες θα εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου ανέφερε στη  StockWatch, ότι «στην επιστολή που θα αποστείλουμε προς τον υπουργό Εργασίας μέχρι αύριο το πρωί θα καταγράφουμε την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν οι τρείς οργανώσεις ότι από τη στιγμή που δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στην επόμενη κυβέρνηση».

«Άλλωστε», πρόσθεσε, «στο πλαίσιο που μας απέστειλε ο υπουργός δεν υιοθετείται καμία από τις θέσεις μας».

Συμβάσεις και χρονοδιάγραμμα απασχολούν εργοδότες

Στο μεταξύ οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ έχουν ολοκληρώσει την ενημέρωση των μελών τους επί του πλαισίου προτάσεων που τους απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κούσιος και αύριο θα αποστείλουν την απάντηση τους προς τον υπουργό.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις καταγράφουν επίσης τις δικές τους διαφωνίες σε δύο καίρια σημεία του εγγράφου.

Το ένα αφορά τη ρύθμιση όπως εάν οι ξένοι εργάτες περιορίζονται σε ποσοστό 30% του μόνιμου προσωπικού των εργαζομένων να μην υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις ενώ, εάν ένας εργοδότης επιθυμεί το 50% του προσωπικού να είναι αλλοδαποί να υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις.

Ζητούν επίσης, όπως η διαδικασία εισαγωγής προσωπικού από τρίτες χώρες να βασίζεται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου