You are here

Στη ζυγαριά Thomas Cook η σύμβαση στα ξενοδοχεία

15/10/2019 07:23

Αγώνα δρόμου διεξάγουν οι σύνδεσμοι ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ για να πείσουν τα μέλη τους, κυρίως στην περιοχή Αμμοχώστου, να επικυρώσουν τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Οι ξενοδόχοι έχουν ορίσει για την ερχόμενη Δευτέρα κοινή γενική συνέλευση των μελών τους, κατά την οποία θα στηθούν δύο κάλπες, για να τεθεί προς έγκριση ή όχι η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού.

Οι ενδείξεις που λαμβάνουν οι δύο σύνδεσμοι δεν είναι ενθαρρυντικές, κυρίως από τα μέλη τους στην περιοχή Αμμοχώστου, που φαίνεται, με βάση στοιχεία, να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το λουκέτο του βρετανικού τουριστικού οργανισμού Thomas Cook.

Η κατάρρευση της Thomas Cook, έχει αλλάξει τα δεδομένα που επικρατούσαν, όταν οι ηγεσίες του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ αποδέχονταν καταρχήν την πρόταση της υπουργού εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι αρκετές είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα αδυνατούν εκ των πραγμάτων και λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook, να ανταποκριθούν στην ικανοποίηση των μισθολογικών αυξήσεων και άλλων ωφελημάτων που απορρέουν από την μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ηγεσίες των συνδέσμων ξενοδόχων είχαν αποδεχθεί καταρχήν τη μεσολαβητική πρόταση και λόγω αυτής της άτυπης δέσμευσης, θα επιδιώξουν να πείσουν τα μέλη τους μετά από κάποιες διαβεβαιώσεις που έχουν πάρει ή αναμένεται να λάβουν, να την περάσουν.

Επιβεβαίωσε ότι δόθηκαν από την υπουργό εργασίας διευκρινίσεις επί επίμαχων προνοιών της σύμβασης που εν μέρει έχουν ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό ξενοδόχων, αλλά παραμένει, είπε, ένα ακόμη «αγκάθι» κατά την έκφραση του, που αφορά στον κατώτατο μισθό των ανειδίκευτων εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Η κ. Αιμιλιανίδου, μετά και από τις διευκρινίσεις που έδωσε προς τους ξενοδόχους, κατέστησε σαφές ότι η πρόταση της δεν μπορεί να αλλάξει, αφού όπως τόνισε, είναι αποτέλεσμα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διευκρινίσεις που έδωσε η υπουργός εργασίας αφορούν στο εργασιακό καθεστώς της έκτακτης απασχόλησης φοιτητών και ο διαμοιρασμός της εισφοράς του 1% στο ταμείο ευημερίας.

Η μισθοδοσία των εποχικών εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν θα εμπίπτει του διατάγματος για νομική κατοχύρωση κατώτατου μισθού.

Οι ηγεσίες των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, έχουν δηλώσει μετά την πτώχευση της Thomas Cook, ότι θα δουν με κατανόηση τα προβλήματα ξενοδοχειακών μονάδων που όντως έχουν πληγεί σοβαρά εξαιτίας αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδους, ανέφερε στη StockWatch ότι οι συντεχνίες δεν θα ανεχθούν περαιτέρω αναστολή της έγκρισης από τους ξενοδόχους της πρότασης της υπουργού, εξηγώντας ότι τα μέλη τους έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων λόγω της οικονομικής κρίσης το 2013 που αγγίζουν σχεδόν το 25% και ελάχιστα έχουν πάρει από κέρδη ρεκόρ που σημείωσε η ξενοδοχειακή βιομηχανία τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους εξηγούν ότι ζήτησαν και πήραν πίστωση χρόνου για να απαντήσουν επί της πρότασης Αιμιλιανίδου καθώς, όπως τόνισε, δόθηκε προτεραιότητα στη διαχείριση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που υπέστη η ξενοδοχειακή βιομηχανία από την πτώχευση της Thomas Cook.

Η υπουργική μεσολαβητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%.

Διευκολύνσεις για αποπληρωμή τελών και φόρων

Σημειώνεται ότι ευθύς μετά την πτώχευση της Thomas Cook οι ξενοδόχοι υπέβαλαν υπόμνημα στην κυβέρνηση μέσω του υφυπουργείου τουρισμού με δέσμη αιτημάτων για στήριξη του τουρισμού.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν διευκολύνσεις και επέκταση του χρονικού πλαισίου που καθορίζεται από το νόμο, για την καταβολή φόρων, εισφορών σε κρατικά ταμεία συνοχής και τελών σε τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, είπε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συνδέσμων ξενοδόχων με το υφυπουργείο τουρισμού και υπηρεσιακών ανώτατων διευθυντικών στελεχών του τμήματος φορολογίας και του ΤΚΑ πάνε καλά και φαίνεται ότι η σχετική νομοθεσία επιτρέπει στις εν λόγω υπηρεσίες να δώσουν πίστωση χρόνου στους ξενοδόχους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε καλό δρόμο, είπε, βρίσκονται και οι επαφές με τις τοπικές αρχές για να δώσουν και αυτές, όπως σημείωσε, τον ανάλογο χρόνο για την αναστολή της καταβολής του τέλους για τις διανυκτερεύσεις, των τελών για τα σκύβαλα και αποχετεύσεων όπως επίσης και των τελών επί της ακίνητης περιουσίας.

Του Λεύκου Χρίστου