You are here

Από κόσκινο η φορολόγηση πρόωρων αφυπηρετήσεων

26/01/2018 06:57

Aπό το κόσκινο των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να περάσει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο για φορολόγηση των αποζημιώσεων που προσφέρονται σε πρόωρες αφυπηρετήσεις, εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προθέσεων της εφορίας.

Η δημοσιοποίηση της ετοιμασίας νομοσχεδίου προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που θεωρούν την πρακτική αυτή ως κεκτημένο δικαίωμα με βάση τα εργασιακά θέσμια του τόπου.

Ωστόσο, την ίδια ώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις, θεωρούν ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να τεθεί κάτω από νέες βάσεις.

Επισημαίνουν ότι η χρυσή τομή θα εξευρεθεί μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν, πέραν των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, το υπουργείο οικονομικών και κατ’ επέκταση, ο έφορος φορολογίας.

Οι εργοδότες δεν τάσσονται υπέρ της πλήρους κατάργησης της παραχώρησης χαριστικών αποζημιώσεων, αλλά εκτιμούν ότι θα πρέπει να καθοριστεί οροφή ως προς το ύψος των αφορολόγητων αποζημιώσεων.

Πέραν αυτής της οροφής, όπως σημειώνουν, ίσως να ήταν λογικό το επιπρόσθετο ποσό να φορολογείται.

Ο γγ της ομοσπονδίας ημικρατικών οργανισμών της ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, εξηγεί ότι τα πλείστα σχέδια εθελούσιας εξόδου προωθούνται από οργανισμούς που ανασχεδιάζουν την οργανική τους δομή και επομένως θεωρείται απώλεια καριέρας για τους εργαζόμενους που φεύγουν πρόωρα με σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Όπως ανέφερε στην StockWatch, είναι καθιερωμένο και προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το προϊόν αποζημίωσης προς τους εργαζόμενους που αφυπηρετούν πρόωρα και εθελούσια, είναι χαριστικό.

Ο κ. Ηλία θεωρεί ότι επιβάλλεται να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος πριν από την κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου στη βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η θέση της ΠΕΟ με τον γγ της οργάνωσης Πάμπη Κυρίτση να προειδοποιεί ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει δυναμικά εάν εφαρμοστεί μονομερώς ένα τέτοιο μέτρο.

Η πρόθεση για κατάργηση των χαριστικών αποζημιώσεων, είπε, πλήττει τη λογική των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων πέραν της εργατικής τάξης.

Κατά της κατάργησης των χαριστικών αποζημιώσεων τάσσονται τόσο η ΠΑΣΥΔΥ, όσο και η ΕΤΥΚ, εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν στη StockWatch ότι είναι απόλυτη ανάγκη να προηγηθεί διαβούλευση του υπουργείου οικονομικών με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε χθες στη StockWatch ότι ο κοινωνικός διάλογος για θέματα που αφορούν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Σημείωσε ότι το θέμα δεν εστιάζεται στις χαριστικές αποζημιώσεις που παραχωρούνται σε εργαζόμενους, αλλά σε πολλές άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν έρεισμα.

Ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης είχε δηλώσει στη StockWatch ότι το τμήμα έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις χαριστικών αποζημιώσεων που δεν δικαιολογούνται, κατά την άποψη του, αναφέροντας ως παράδειγμα την παραχώρηση φιλοδωρήματος από κέρδη κινητών αξιών.

Το τμήμα φορολογίας, απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο αίτημα της διεύθυνσης της Cyta να παραχωρήσει χαριστικές αποζημιώσεις σε μέλη του προσωπικού τα οποία είχαν αποδεχθεί το σχέδιο ευδόκιμης υπηρεσίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή αποδέχθηκαν το σχέδιο μόνο 10 άτομα από τα 200 που είχε θέσει ως στόχο ο οργανισμός.

Ο οργανισμός έχει περιλάβει στον προϋπολογισμό του 2018 κονδύλι ύψους €7 εκ. το οποίο θα διατεθεί στο πλαίσιο νέου σχεδίου ευδόκιμης υπηρεσίας, που προτίθεται να παρουσιάσει στο προσωπικό εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ενημερώσει τη διεύθυνση όπως περιλάβει στο σχέδιο πιο αυξημένες αποζημιώσεις ώστε να καλυφθεί το ποσό το οποίο οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι θα καταβάλουν προς το τμήμα φορολογίας.

Η τελευταία χαριστική αποζημίωση που δόθηκε από τον έφορο φορολογίας είναι προς στους εργαζόμενους της Ελληνικής Τράπεζας οι οποίοι αποχώρησαν εθελούσια τον περασμένο Νοέμβριο, με βάση σχετικό σχέδιο.

Με παρόμοια σχέδια χωρίς την καταβολή φόρου των αποζημιώσεων τους, αποχώρησαν πρόωρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της τραπεζικής κρίσης, περίπου 2 χιλ. υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου, αρκετοί εκ των οποίων προήρχοντο από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Έφυγαν επίσης με πρόωρη αφυπηρέτηση υπάλληλοι από την Ελληνική Τράπεζα, την Alpha Bank, από τη ΣΚΤ, τη Cyta και την αρχή λιμένων.

Του Λεύκου Χρίστου