You are here

Τρ. Κύπρου: Επηρεάζει αδήλωτη εργασία η χρήση κάρτας

18/06/2021 11:27

Επηρεάζει την αδήλωτη εργασία η χρήση κάρτας, σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της Τρ. Κύπρου.

Σημειώνεται ότι με βάση το διάταγμα, ένα από τα ζητήματα που προκύπτει έχει να κάνει με τη μείωση της χρήσης ρευστού και με τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την τράπεζα, σε μεγάλο βαθμό, στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση έχει εστιαστεί στη φοροδιαφυγή με επίκεντρο τα σημεία πώλησης. Εμμέσως αφήνεται να νοηθεί πως το βασικότερο ζήτημα είναι οι μικροπωλητές (πχ περίπτερα, αυτοεργοδοτούμενοι κτλ) που ενδέχεται να πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες σε ρευστό και χωρίς αποδείξεις, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν (εταιρικό, ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ).

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, η αυξημένη χρήση ρευστού στην Κύπρο έχει και μια άλλη, σημαντική, διάσταση, ότι η μείωση της χρήσης ρευστών και η στροφή σε άλλα μέσα (κάρτα, ηλεκτρονικά κτλ) έχει να κάνει και με την αδήλωτη και παράνομη εργασία.

«Αυτή η εργασία πληρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ρευστό. Το 30% των νοικοκυριών της Κύπρου λαμβάνει τουλάχιστον από το 25% των εσόδων του σε ρευστό. Πρόκειται για ποσοστά πολύ υψηλότερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης», σημειώνεται.

Μάλιστα, η πληρωμή μισθών κτλ σε ρευστό είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (16%). Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 «Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει και το μέγεθος της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, που έχει τρομερές προεκτάσεις σε άλλα ζητήματα όπως την εκμετάλλευση εργαζομένων, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, τα δικαιώματα, αλλά και τη φοροδιαφυγή γενικότερα. Επιπλέον, δυσχεραίνουν την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τη γενικότερη σχέση τους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα», τονίζεται. 

Σύμφωνα με την τράπεζα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της εργασίας και η πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, αποτελούν ένα από τους βασικότερους στόχους της στροφής προς το ηλεκτρονικό και το πλαστικό χρήμα. Η εστίαση, δηλαδή, δεν είναι τόσο στη φοροδιαφυγή του μικροπωλητή, αλλά στη συνολική χρησιμότητα που έχει στην οικονομία το ρευστό, το οποίο είναι εντελώς ανώνυμο.

«Με αυτό τον τρόπο, αποτελεί μέρος και του κοινωνικού προγράμματος: Όσο μειώνεται η χρησιμότητα του ρευστού (cash), τόσο μειώνεται και η ελκυστικότητα των πληρωμών «κάτω από το τραπέζι», συμπεριλαμβανομένης, πάνω από όλα, της αδήλωτης και παράνομης εργασίας», αναφέρεται.

Μέρος αυτής της προσπάθειας, ήταν και οι δραματικές μειώσεις που έχουν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις χρεώσεις που επιβάλλονται για τη χρήση κάρτας στους εμπόρους.

Ωστόσο, η τράπεζα επισημαίνει ότι αποτελεί σημαντικό μέτρο στο πλαίσιο της ευρύτερης στροφής της οικονομίας προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση. Εντός του πλαισίου μιας ευρύτερης στρατηγικής από πλευράς της πολιτείας για ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο με θετικές κοινωνικές προεκτάσεις όσον αφορά στην εκλογίκευση της αγοράς εργασίας και την πάταξη φαινομένων που δυσχεραίνουν και τη χρηματοδότηση των ΜμΕ από πλευράς του τραπεζικού συστήματος.   

Της Γεωργίας Χαννή