You are here

Αντίδραση στη μεταφορά 110 τραπεζικών στο Apollo

05/12/2018 09:57

Εργατική κρίση υποβόσκει στην Τράπεζα Κύπρου με αφορμή την άρνηση της διεύθυνσης να αποδεχθεί την πρακτική της απόσπασης των περίπου 110 μελών του προσωπικού στη νεοσυσταθείσα Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων (ΚΕΕΠ) στην οποία θα μεταφερθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους €2.8 δισ. το οποίο αγόρασε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management LLC.

Εκπρόσωποι της διεύθυνσης της BOCH και του Apollo κατέστησαν σαφές προς την ΕΤΥΚ στο πλαίσιο των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πρακτική της απόσπασης που υιοθέτησαν, η Ελληνική Τράπεζα και η πρώην ΣΚΤ, όταν προχώρησαν στη σύσταση της APS και της Αλταμίρα αντίστοιχα μεταφέροντας στις πλατφόρμες αυτές συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΕΤΥΚ η ηγεσία της οποίας ενημέρωσε χθες διεξοδικώς τα επηρεαζόμενα μέλη της στο πλαίσιο έκτακτης συγκέντρωσης στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Λευκωσία.

Η ηγεσία της συντεχνίας ζήτησε και έλαβε εξουσιοδότηση από το προσωπικό να χειριστεί το όλο ζήτημα με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις.

Μιλώντας στο ενδιαφερόμενο προσωπικό ο γγ της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης εξήγησε ότι η οργάνωση δεν έχει πρόθεση να στερήσει στην τράπεζα να πωλήσει τα μη εξυπηρετούμενα της δάνεια, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένη, είπε, να αφήσει ακατοχύρωτα τα μέλη της.

Υποστήριξε ότι η εμμονή της διεύθυνσης της BOCH να μην αποδεχθεί ότι η μεταφορά των υπαλλήλων της στην ΚΕΕΠ θα είναι απόσπαση, εγκυμονεί κινδύνους για το επαγγελματικό μέλλον των εν λόγω υπαλλήλων.

Επεσήμανε ότι η τράπεζα ζητά ρυθμίσεις οι οποίες είναι ασαφείς και καταστρατηγούν, κατά την έκφραση του, σε μεγάλο βαθμό τις υφιστάμενες συμβάσεις.

Παρατήρησε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν διασαφηνίζει κατά πόσο οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν στην ΚΕΕΠ θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οργανογράμματος της τράπεζας για να συμμετέχουν στη διεκδίκηση θέσεων προαγωγής ή να τυγχάνουν των οποιωνδήποτε αυξήσεων ή προσαυξήσεων παραχωρηθούν στο υπόλοιπο προσωπικό.

Στη συγκέντρωση αναφέρθηκε ότι η τράπεζα θεωρεί ότι η ΚΕΕΠ είναι ένας τρίτος ανεξάρτητος οργανισμός χωρίς να έχει οποιαδήποτε σύνδεση με το οργανόγραμμα της τράπεζας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο της απόσπασης.

Η ΒΟCH επικαλείται επίσης σχετικό νόμο περί μεταφοράς εργαζομένων στον οποίο γίνεται αναφορά για διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για ένα μόνο χρόνο σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης σε άλλη.

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι κακώς η τράπεζα επικαλείται ένα τέτοιο νόμο ο οποίος καλύπτει τα δικαιώματα του προσωπικού για 12 μόνο μήνες και παραπέμπει στις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στην BOCH.

Ο κ. Παναγίδης εξήγησε στα μέλη της συνέλευσης ότι δεν μπορεί ένας τέτοιος νόμος να καθορίσει ή να διασφαλίσει τα συμφέροντα του προσωπικού που θα μεταφερθούν στην ΚΕΕΠ, αλλά το τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση.

Η ηγεσία της συντεχνίας κατέστησε σαφές ότι η μεταφορά των 110 μελών της στην ΚΕΕΠ, θα γίνει μόνο με σχετική συμφωνία των δύο μερών και δεδομένου ότι η μετακίνηση τους θα είναι στο πλαίσιο της απόσπασης και όχι οποιασδήποτε άλλης ρύθμισης που θα καταστρατηγεί τις ισχύουσες συμβάσεις.

Επέκρινε τη διεύθυνση της τράπεζας ότι μεταξύ των όρων που έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ότι σε περίπτωση που ένας υπάλληλος θα ήθελε να επιστρέψει από την ΚΕΕΠ στην BOCH, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει με βάση μία νέα προσφορά εργοδότησης.

Η αξίωση αυτή της διεύθυνσης απορρίπτεται ασυζητητί, ανέφερε χθες ο γγ της ΕΤΥΚ.

Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της BOCH, η διαδικασία πώλησης των ΜΕΔ από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο θα ξεκινούσε πριν από το τέλος του έτους.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν και επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέλευση του προσωπικού που αναμένεται να στελεχώσει την ΚΕΕΠ, είναι ότι η διαδικασία πώλησης των €2,8 δισ. του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ της BOCH, θα ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019.

Πάντως μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές δεν έχουν ανάψει πράσινο φως στην Τράπεζα Κύπρου καθώς εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για τον κεφαλαιακό υπολογισμό του δανείου €0,5 δισ. που θα παραχωρήσει η Τράπεζα στην Apollo.

Του Λεύκου Χρίστου