You are here

Απεργία στην Ελληνική: Δύσκολη η επόμενη μέρα

11/10/2019 07:01

Παραλύει σήμερα η Ελληνική Τράπεζα λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΕΤΥΚ, εξαιτίας, όπως υποστηρίζει η συντεχνία, της άρνησης της διεύθυνσης να παραχωρήσει με βάση τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης, την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό.

Η τροπή που προσλαμβάνει η εργατική κρίση στην Ελληνική Τράπεζα οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις σε αχαρτογράφητα νερά, δυσκολεύοντας την επόμενη μέρα τη διαχείριση της εργασιακής διαφοράς.

Η κατάσταση στην Ελληνική ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω το εργασιακό κλίμα, λόγω και της πρόθεσης της συντεχνίας να κλιμακώσει τα δυναμικά μέτρα, αν η διεύθυνση μείνει στην αρχική της θέση να μην παραχωρεί στο προσωπικό την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ.

Η απόφαση της τράπεζας να παραχωρήσει στο προσωπικό της, μισθολογικές αυξήσεις ύψους 2% οριζόντια και επιπρόσθετη αύξηση σε όσους υπαλλήλους, κατά τη γνώμη της διεύθυνσης, έχουν υψηλή παραγωγικότητα και απόδοση, έριξε λάδι στη φωτιά.

Η ΕΤΥΚ με σειρά εγκυκλίων προς τα μέλη της επικρίνει την διεύθυνση της τράπεζας για καταστρατήγηση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, των προνοιών των συμβάσεων και των συμφωνηθέντων.

Την ίδια ώρα η διεύθυνση της Ελληνικής, δικαιολογεί την απόφαση της ως ύστατη προσπάθεια να πειστεί η ΕΤΥΚ ότι η πρακτική της παραχώρησης οριζόντιων μισθολογικών αυξήσεων είναι απηρχαιωμένη και αποτελεί αντικίνητρο, όπως σημειώνει, για τους υπαλλήλους που διακρίνονται για την απόδοση, την ικανότητα και την παραγωγικότητα τους.

Η σημερινή 24ωρη απεργία στην ΗΒ ίσως να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα και στις δύο πλευρές. Αν στεφθεί με επιτυχία η δυναμική κινητοποίηση των μελών της ΕΤΥΚ, τότε, η διαπραγματευτική της ισχύ θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο στον εργασιακό χώρο της Ελληνική και όχι μόνο.

Μία αποτυχία όμως της 24ωρης απεργίας θα φέρει τα πάνω κάτω και θα θέσει το κύρος της συντεχνίας υπό αμφισβήτηση.

Σημείο αναφοράς της εργασιακής κρίσης στην ΗΒ είναι η στάση που τηρεί το υπουργείο εργασίας και η δυνατότητα έναρξης εντατικού διαλόγου για επίλυσης της διαφοράς μετά τη σημερινή μέρα.

Η κ. Αιμιλιανίδου δεν ανέλαβε όλες αυτές τις μέρες οποιαδήποτε πρωτοβουλία για μεσολαβητική παρέμβαση.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι η υπουργός αισθάνεται μάλλον έντονα για το γεγονός ότι ο θεσμός των εργασιακών σχέσεων και οι διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων υποσκάπτονται μερικές φορές.

Όπως έχει διαρρεύσει, μια πιθανή μεσολαβητική παρέμβαση της υπουργού εργασία θα γίνει, μόνο αν τα δύο μέρη επιδείξουν σεβασμό στα εργασιακά θέσμια, στο θεσμό της ίδιας της υπουργού εργασίας και στις διαδικασίες που προβλέπει ο κώδικας.

Η κ. Αιμιλιανίδου, όπως έχει διαρρεύσει, δεν θα ανεχθεί εδραίωση πρακτικών στις εργατικές σχέσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Το μήνυμα αυτό στάλθηκε ήδη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Του Λεύκου Χρίστου