You are here

Αρ. Βουράκης: Ψηλό το εργατικό κόστος στις τράπεζες

25/05/2022 14:29

Αναντίλεκτα το εργατικό κόστος στον τραπεζικό τομέα είναι αυξημένο και θα πρέπει να υπάρξει συγκράτησή του, τόνισε σήμερα ο Αριστείδης Βουράκης, διευθύνων σύμβουλος της ΑstroBank, επισημαίνοντας πως η μείωση του θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τη συνδικαλιστική πλευρά.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2021, ο κ. Βουράκης που ρωτήθηκε πως θα διαχειριστεί η ΑstroBank την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η ισχύς της οποίας λήγει τέλος του έτους, σημείωσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν με την ΕΤΥΚ, η εργοδοτική πλευρά θα θέσει και το θέμα των εισφορών στα διάφορα ταμεία συνοχής όπως επίσης και το επίμαχο ζήτημα  των οριζόντιων προσαυξήσεων.

Διευκρίνισε ότι η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση προβλέπει ότι ένα ποσοστό 25% από το σύνολο του κόστους των οριζόντιων ετήσιων προσαυξήσεων παραχωρείται στοχευμένα στη βάση της απόδοσης και παραγωγικότητας των υπαλλήλων.

«Με βάση την αρχή της παραχώρησης κινήτρων προς τους αποτελεσματικούς και παραγωγικούς υπαλλήλους, θα κινηθεί η επιχειρηματολογία της τράπεζας προς τη συντεχνία, με στόχο το ποσοστό του 25% που προβλέπει η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση να αυξηθεί προς όφελος και της τράπεζας και του προσωπικού», παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος της AstroBank.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα προχωρήσει η τράπεζα σε περαιτέρω μείωση του αριθμού του προσωπικού, ο κ. Βουράκης ανέφερε ότι ήδη η τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά περίπου 20% του αριθμού του προσωπικού με χαριστικές αποζημιώσεις μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

«Αυτή είναι η πρακτική επί σειρά ετών στην Κύπρο και οφείλουμε να τη σεβαστούμε», παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην υποχρέωση της τράπεζας να συνεισφέρει ταυτόχρονα και στο ΓεΣΥ και στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων, ο κ. Βουράκης σημείωσε ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση με τη συντεχνία όταν θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Σε ότι αφορά  την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων  από την ΕΚΤ,  ο CEO είπε ότι σε μία τέτοια εξέλιξη  η τράπεζα θα έχει όφελος καθώς θα αυξήσει την κερδοφορία της κυρίως μέσω της κατάργησης του αρνητικού επιτοκίου  που καταβάλλεται στις εποπτικές αρχές.

«Από την άλλη θα πρέπει να όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να είναι προσεκτικά ως προς τη διαχείριση της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων για να μην προκληθούν προβλήματα στην πραγματική οικονομία», τόνισε.

Ανέφερε ότι η τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην κυπριακή οικονομία με χορηγήσεις της τάξεως των €250 εκατ. που έγιναν πέρσι.

«Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα για τον πελάτη στην οποία μιλάς με κάποιον και προσφέρουμε προσωπική εξυπηρέτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η προσδοκία είναι να αποτελούν μια τράπεζα σύγχρονη και ευέλικτη.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η τράπεζα θα είναι σε θέση την επόμενη χρονιά να παραχωρήσει μέρισμα στους μετόχους της ο κ. Βουράκης είπε ότι ίσως είναι νωρίς για την AstroBank για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Σε παρατήρηση γιατί η  διεύθυνση της τράπεζας δεν προχωρεί σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτικά ταμεία και προτιμά οργανικές λύσεις,  ο κ. Βουράκης εξήγησε ότι οι  λύσεις εκτός τράπεζας είναι ακριβές.

«Οι οργανικές λύσεις σε ότι αφορά τη μείωση των ΜΕΔ είναι προς όφελος και της τράπεζας και των επηρεαζόμενων δανειοληπτών», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνουν να βάλει λουκέτο σε επτά υποκαταστήματα λιβανέζικων τραπεζών στην Κύπρο, επεσήμανε ότι η AstroBank, οι μεγαλομέτοχοι της οποίας είναι από το Λίβανο, δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από την εξέλιξη αυτή.

«Η AstroBank δεν έχει δραστηριότητες στο Λίβανο,  είναι καθαρά κυπριακή τράπεζα και μόνο ελάχιστες καταθέσεις έχουμε από το Λίβανο»  σημείωσε  ο κ.Βουράκης.

Είπε επίσης ότι η τράπεζα δεν έχει δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση, είτε για εξαγορά είτε προς εξαγορά.

Του Λεύκου Χρίστου