You are here

Άστραψε και βρόντηξε η ΕΤΥΚ με ηχηρά μηνύματα στις τράπεζες

31/01/2023 07:14

Η ΕΤΥΚ κατάφερε και εκμαίευσε αυτά τα οποία ήθελε από τους τρείς βασικούς υποψήφιους προέδρους για τη Δημοκρατία, σε μία ευάλωτη για τους ίδιους χρονική περίοδο καθώς, ουδείς εξ αυτών έχει την πολυτέλεια να χάσει έστω μία ψήφο.

Οι δεσμεύσεις των τριών υποψηφίων προέδρων έναντι της ηγεσίας της ΕΤΥΚ και έναντι των ιδίων των μελών της που έγιναν στο πλαίσιο μαζικών συγκεντρώσεων στο μέγαρο της συντεχνίας, τις οποίες κάλυψε διαδοχικά η StockWatch, θα αποτελούν το δυνατό χαρτί της συντεχνίας, όταν θα ξεκινήσουν για τα καλά οι διαπραγματεύσεις με τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα.

Σημαντική εξέλιξη που καταγράφηκε χθες, ήταν οι δημόσιες δηλώσεις μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, του Λοΐζου Χατζηκωστή, επίτιμου προέδρου της ΕΤΥΚ, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε κατά των τραπεζών μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη Γενική Γραμματεία της οργάνωσης.

Η ΕΤΥΚ διά στόματος του επίτιμου της προέδρου, φρόντισε να στείλει ηχηρά μηνύματα στις τράπεζες από νωρίς, αφού επιπλέον στη φαρέτρα της έχει και τις δεσμεύσεις του νέου ΠτΔ που θα εκλεγεί εκ των τριών στις εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου.

Τα golden boys και τα bonus

Ο Λ. Χατζηκωστής, απαντώντας σε ερώτημα της StockWatch ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει θέσει σειρά αιτημάτων ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, με κύριο αυτό της κατάργησης της αυτόματης ετήσιας προσαύξησης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονος.

Αναφέρθηκε στα «golden boys» των τραπεζών, κατά την έκφραση του και υπέδειξε στην εργοδοτική πλευρά ότι η ετήσια προσαύξηση είναι ψίχουλα μπροστά στα bonus που ανακοίνωσαν και προγραμματίζουν να παραχωρήσουν οι τράπεζες σε διευθυντικά στελέχη.

Η σαφής αυτή θέση της ΕΤΥΚ, προμηνύει ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών θα είναι σκληρές, γιατί η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων θα «πολεμήσει», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Χατζηκωστή, για να διατηρηθεί η αυτόματη ετήσια προσαύξηση, ως ένα από τα ουσιώδη κεκτημένα δικαιώματα των τραπεζικών, που απορρέει από τις συλλογικές συμβάσεις.

Την ίδια ώρα, ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος όπως αποκάλυψε η StockWatch, θα δώσει τη δική του μάχη για να απαλλαγεί ενός οριζόντιου ωφελήματος, το οποίο αποτελεί για τις τράπεζες ένα επαναλαμβανόμενο ετήσιο κόστος που ανέρχεται μεταξύ 4% και 5% επί του μισθού του κάθε τραπεζικού υπαλλήλου.

Oι θυσίες των τραπεζικών την ώρα της κρίσης

Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι έκαναν θυσίες στην περίοδο της τραπεζικής κρίσης εξαιτίας των δραματικών αποφάσεων του Eurogroup το Μάρτιο του 2013, υπενθύμισε ότι «την ώρα που οι τράπεζες αντιμετώπιζαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι ήταν αυτοί που αποδέχθηκαν μειώσεις στους μισθούς τους και περιόρισαν τις ετήσιες προσαυξήσεις».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, δεν άφησε να χαθεί ούτε το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι μέρος της πίτας των κερδών του εργοδότη, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων στελεχών τραπεζών σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες.

«Να σέβονται ότι την ώρα της κρίσης ήταν οι υπάλληλοι τους που ενίσχυσαν τις τράπεζες για να επιβιώσουν», υπέδειξε ο Λ. Χατζηκωστής. 

Στην ατζέντα του νέου ΠτΔ φλέγοντα κεκτημένα

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, το ετήσιο εργατικό κόστος τις τράπεζες αντιστοιχεί με 65% - 70% του συνόλου των ετήσιων δαπανών για μία τράπεζα, που θεωρείται από τα πιο υψηλά στην Ευρώπη.

Η ΕΤΥΚ, μέσα από τις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε μεταξύ των τριών υποψηφίων προέδρων με τα μέλη της, πέτυχε να βάλει στην ατζέντα της εργασιακής πολιτικής που θα ακολουθήσουν, φλέγοντα θέματα των οποίων η διατήρηση τους, δοκιμάζεται.

Κατάφερε η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων να δεσμεύσει τους υποψήφιους σε ότι αφορά τα σχέδια εθελούσιας εξόδου, το αφορολόγητο των αποζημιώσεων, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο των πλεονασμών.

Έβαλε στο επικείμενο προεδρικό τραπέζι και την επαναφορά του ανεργιακού επιδόματος προς τους τραπεζικούς υπάλληλους οι οποίοι αποχωρούν με σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Το ΤΚΑ στη βάση απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου αρνήθηκε να παραχωρήσει ανεργιακό επίδομα σε πέραν των 1000 τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι επέλεξαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου, στους όρους των οποίων περιλαμβανόταν και η παραχώρηση για έξι μήνες ανεργιακού, όπως ήταν και η πρακτική επί σειρά ετών.

Η ΕΤΥΚ μετά την απόφαση του ΤΚΑ έκανε λόγο για στοχοποίηση των τραπεζικών υπαλλήλων «με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο που μεγιστοποιεί την αδικία» επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες σε πολιτικούς κύκλους, οι οποίοι, «εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα».

Η επαναφορά του ανεργιακού επιδόματος ενδεχομένως να γίνει από τους πολιτικούς, μέσα από τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, όπως υποσχέθηκαν προς τα μέλη της ΕΤΥΚ και οι τρείς υποψήφιοι για την προεδρία.

Προφανώς, αγνοείται από πλευράς υποψηφίων ότι κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στο θεσμό των ελευθέρων διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση συλλογικών συμβάσεων, υπέδειξαν με σχόλιο τους στη StockWatch παράγοντες με γνώση των εργασιακών σχέσεων.

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της ΑΤΑ, οι τρείς υποψήφιοι πρόεδροι έχουν ήδη δεσμευτεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα αποδεχθούν κατάργηση της.

Επιπρόσθετα, κάποιοι εκ των υποψηφίων υποστηρίζουν την πλήρη απόδοση και επέκταση της σε όλους τους εργαζόμενους.

Η ΕΤΥΚ, θεωρεί εκ προοιμίου ότι αυτό που θα αποφασιστεί για την ΑΤΑ στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ, θα υιοθετηθεί και από τις τράπεζες, όπως έγινε και με τη μεταβατική συμφωνία του 2017 με την καταβολή της ΑΤΑ στο 50% μία φορά το χρόνο.

Οι τράπεζες έχουν καταβάλει στους βασικούς μισθούς Ιανουαρίου για τους υπαλλήλους τους 4,36% τιμάριθμο.

Η ΕΤΥΚ που ήταν παρούσα και μάλιστα στο πάνελ της πανσυνδικαλιστικής και στήριξε την απόφαση για παναπεργία, τελικά δεν κάλεσε τα μέλη της να συμμετέχουν σε αυτή.

Του Λεύκου Χρίστου