You are here

Δυσκολεύει η εξίσωση στην Ελληνική

10/06/2019 07:01

Δυσανασχέτηση εκ μέρους της πλειονότητας των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και της διεύθυνσης προκαλεί η επίσημη πλέον αναφορά της ΕΤΥΚ ότι επιδιώκει συμμετοχή στη νέα διοικητική δομή του ομίλου.

Η πρόθεση της οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων για εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΗΒ φαίνεται να δυσχεραίνει περαιτέρω τις εν εξελίξει διεργασίες για τον καταρτισμό της νέας διοίκησης.

Το αποτέλεσμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, έφερε ήδη στο προσκήνιο νέους μεγαλομετόχους, οι οποίοι δίνουν «παρασκηνιακή μάχη» για το πώς θα συμμετέχουν στο ΔΣ του ομίλου και με πόσους εκπροσώπους.

Οι ισορροπίες εντός του ΔΣ που θα προκύψει από την εκλογή των νέων διοικητικών συμβούλων κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων στις 24 Ιουλίου, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν.  Αλλά η σφήνα ΕΤΥΚ στις όλες ζυμώσεις που γίνονται περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και καθιστούν την εξίσωση για τη νέα μετοχική δομή της ΗΒ, ακόμη πιο δύσκολη.

Ο επίτιμος πρόεδρος της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων Λοΐζος Χατζηκωστής μιλώντας το περασμένο Σάββατο από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης, αποκάλυψε προς τους συνέδρους, ότι η οργάνωση έχει αποκτήσει, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, σημαντικό πακέτο μετοχών.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χατζηκωστής δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς και με ποιους έχει συνεργαστεί για να διεισδύσει στα διοικητικά της Ελληνικής Τράπεζας, οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch και έγραψε και παλαιότερα, είναι ότι η ΕΤΥΚ αγόρασε μεγάλο πακέτο μετοχών της ΗΒ, μέσω του κυπριακού επενδυτικού ταμείου 7Q, με χρήματα του ταμείου προνοίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το συγκεκριμένο ταμείο κατέχει σήμερα γύρω στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής και διεκδικεί ως ένας εκ των πέντε μεγαλομετόχων, συμμετοχή στο ΔΣ της τράπεζας.

Συμμετοχή όμως διεκδικεί και η Δήμητρα Επενδυτική που σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της στην Τράπεζα και η οποία προηγουμένως δεν είχε συμμετοχή στο ΔΣ.

Οι πληροφορίες φέρουν και την Poppy Sarl που συνδέεται με το επενδυτικό ταμείο Pimco και το οποίο έχει εξασφαλίσει το 17,30%, του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ να διεκδικεί καρέκλα στο ΔΣ.

Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή στο ΔΣ της ΗΒ της Wargaming Group Ltd που κατέχει σήμερα το 20,61% από 24,92% ενώ αντίθετα το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point Hellenic Recovery Fund LP, δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τα χαρτιά του.

Το εν λόγω ταμείο μείωσε το μετοχικό του κεφάλαιο στο 12,59% από 26,2% που κατείχε προηγουμένως και οι πληροφορίες το φέρουν να αποχωρεί σταδιακά από την επένδυση που έχει κάνει στην τράπεζα.

Μάχη στο παρασκήνιο για αποκλεισμό ΕΤΥΚ

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις μεγαλομετόχων προκύπτει αβίαστα ότι θα είναι αναπόφευκτή η μάχη στο παρασκήνιο για να αποκλειστεί πάση θυσία τυχόν έμμεση ή άμεση παρουσία της ΕΤΥΚ στα διοικητικά της Ελληνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, μεγαλύτερη είναι η αντίδραση των ξένων μεγαλομετόχων της τράπεζας, οι οποίοι θεωρούν μία ενδεχόμενη συμμετοχή της συντεχνίας στα διοικητικά της τράπεζας ως κόκκινο πανί.

Ήδη, οι μεγαλομέτοχοι της ΗΒ είναι απέναντι από την ΕΤΥΚ, με αφορμή την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και των διεκδικήσεων της συντεχνίας για επαναφορά των μισθών πριν από τις αποκοπές του 2013, την παραχώρηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ.

Από την άλλη, η εργοδοτική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι την κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων (προσαυξήσεις και ΑΤΑ), αλλαγή του συστήματος προαγωγών και γενικά συγκράτηση του εργατικού κόστους.

Οι τράπεζες διατείνονται ότι το 75% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών τους πάει στο εργατικό κόστος και ότι τυχόν ικανοποίηση των αιτημάτων της ΕΤΥΚ ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων θα συνεπάγεται με ένα επιπρόσθετο κόστος μεταξύ 4%-5%.

Η ΕΤΥΚ χαρακτήρισε προχθές «απαράδεκτες τις πρακτικές των τραπεζών» και προειδοποίησε με «αγωνιστικές κινητοποιήσεις»

Η δομή του ΔΣ της ΗΒ και οι αναμενόμενες αλλαγές

Η στάση της ΕΤΥΚ στα διοικητικά πράγματα της Ελληνικής αναμένεται να περιπλέξει τις διεργασίες για διαμοιρασμό των θέσεων μη ανεξάρτητων διοικητικών συμβούλων στο ΔΣ μεταξύ των διαφόρων μεγαλομετόχων.

Το ΔΣ της Ελληνικής αποτελείται σήμερα από 13 μέλη, εκ των οποίων οι πλείστοι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

Δεδομένης της συμμετοχής των δύο εκτελεστικών μελών, του CEO και του CFO, οι θέσεις για εκπροσώπηση των υπόλοιπων μετόχων είναι περιορισμένες, εκτός και αν συνεχίσει να εφαρμόζεται με χαλαρότητα ο κανόνας περί ανεξαρτησίας, ώστε οι «ανεξάρτητοι» σύμβουλοι της Τράπεζας να έχουν άμεση σχέση με μεγαλομετόχους της, ή αν αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ.

Του Λεύκου Χρίστου