You are here

Ελληνική: Λυπηρή και απογοητευτική η απεργία

25/05/2022 12:24

Η αιφνίδια απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα, στα μέσα της μεσολαβητικής διαδικασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι λυπηρή και απογοητευτική, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Τράπεζα.

Όπως σημειώνει, μία τέτοια απόφαση σε αυτό το στάδιο είναι  πρόωρη, αποδεικνύοντας ποια πλευρά επιδιώκει τη διαπραγμάτευση και την εξεύρεση μιας λύσης με καλή πίστη και ποια πλευρά προσπαθεί να επιβληθεί με ενέργειες που αντιβαίνουν του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων και της ηθικής πρακτικής και συμπεριφοράς των εργασιακών σχέσεων.

Τονίζει ότι τα απεργιακά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι επιζήμια για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα προκαλέσουν περαιτέρω αναστάτωση στο τραπεζικό μας σύστημα και στην οικονομία της χώρας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις λόγω της αστάθειας που επικρατεί παγκοσμίως.

Η τράπεζα επαναλαμβάνει, για ακόμα μια φορά, την πρόθεση και τη δέσμευσή της να συζητήσει όλα τα ανοιχτά και εκκρεμή ζητήματα, με στόχο την εξεύρεση μιας μέσης λύσης σε πνεύμα συνδιαλλαγής, διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της Τράπεζας, των εργαζομένων και όλων των εμπλεκόμενων μερών, αποφεύγοντας την αχρείαστη και επιζήμια αντιπαράθεση. Τα προβλήματα επιλύονται με εποικοδομητικό διάλογο και όχι με μονομερή και προκλητικά μέτρα, επισημαίνει.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η ΕΤΥΚ θα επανεξετάσει την απόφασή της και θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια νέα συλλογική σύμβαση που θα διαφυλάξει έναν υγιή και εύρωστο Οργανισμό για το μέλλον», καταλήγει.

Ακύρωσε συνάντηση με ΕΤΥΚ ο Καρούσος

Όπως έγραψε το πρωί η StockWatch, ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος ακύρωσε την προγραμματιζόμενη για την ερχόμενη Παρασκευή συνάντηση που θα είχε με την ηγεσία της ΕΤΥΚ εξηγώντας ότι είναι θέμα θεσμικής αρχής, «το ΥΠΕΡΓ ή το τμήμα εργασιακών σχέσεων να μην παρεμβαίνουν σε εργατικές διαφορές υπό τη δαμόκλειο σπάθη απεργιακών μέτρων».

Η ΕΤΥΚ ανακοίνωσε την απόφαση της να εκδηλώσει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη στην Ελληνική Τράπεζα, μετά από χθεσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της συντεχνίας.

Στην ανακοίνωση η ΕΤΥΚ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κλιμακώσει τα δυναμικά μέτρα στην περίπτωση κατά την οποία η τράπεζα δεν θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΥΠΕΡΓ.

Γ.Χ.