You are here

Ελληνική Τράπεζα: Σχέδιο εξόδου μετά τη σύμβαση

05/08/2022 07:06

Σημαντικές εξελίξεις επίκεινται στην Ελληνική Τράπεζα σε σχέση με τα δύο επίμαχα εργασιακά θέματα που αφορούν στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και στην εκπόνηση σχεδίου εξόδου. 

Ο Oliver Gatzke, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, σε χθεσινό μήνυμα του ενημερώνει το προσωπικό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την επίσημη ένταξη του στην ΗΒ, ότι εντός Σεπτεμβρίου ξεκινούν εντατικές διαπραγματεύσεις, σε απευθείας επίπεδο με τη συντεχνία και αν χρειαστεί, όπως σημειώνει, με τη μεσολάβηση του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ.

«Πρόκειται για θετική εξέλιξη» υπογραμμίζει και πληροφορεί το προσωπικό ότι ήδη έχουν γίνει απευθείας συναντήσεις με τον ΥΠΕΡΓ και την ηγεσία της συντεχνίας, εννοώντας προφανώς την ΕΤΥΚ, που εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του προσωπικού. 

Στο μήνυμα του ο CEO της ΗΒ προβάλλει τον κοινό στόχο, που όπως τονίζει, είναι η διασφάλιση ενός υγειούς και ισχυρού οργανισμού για το μέλλον.

«Είμαι βέβαιος ότι θα δουλέψουμε μαζί με τη συντεχνία προς όφελος της τράπεζας, των εργαζομένων και όλων των ενδιαφερομένων μερών», αναφέρει.

Ο κ. Gatzke κάνει διαρκώς λόγο για «συντεχνία» και όχι για «συντεχνίες», παρά το γεγονός ότι και η ΣΕΚ και η ΠΕΟ έχουν έστω περιορισμένο αριθμό μελών στην Τράπεζα, που προέρχονται από τα πρώην ΣΠΙ.

Στο επίκεντρο της μεσολάβησης η νέα σύμβαση

Στο επίκεντρο των μεσολαβητικών προσπαθειών του ΥΠΕΡΓ, θα είναι η συνομολόγηση νέας σύμβασης η οποία εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2019 ως αποτέλεσμα της μη γεφύρωσης μέχρι σήμερα του χάσματος σε ουσιώδη ζητήματα όπως είναι:

Οι οριζόντιες αυτόματες αυξήσεις, οι εισφορές στα διάφορα ταμεία συνοχής με κυριότερες αυτές στο ταμείο προνοίας, στο ΓεΣΥ και στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ και η εναρμόνιση των μισθοδοτικών κλιμάκων των υπαλλήλων του πρώην Συνεργατισμού που παραμένουν πιο χαμηλές σε σχέση με τις κλίμακες του προσωπικού της Ελληνικής, ανεξάρτητα αν εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

Ο Γερμανός τραπεζίτης, αναγνωρίζει ότι επί του συγκεκριμένου θέματος, υπάρχει στρέβλωση, η οποία όπως έχει τονίσει κατά καιρούς, θα πρέπει να διορθωθεί στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου που θα περιλαμβάνει και τη νέα συλλογική σύμβαση.

Έρχεται σχέδιο εξόδου – Καμία αναφορά σε πλεονασμούς

Ο κ. Gatzke με το μήνυμα του, γνωστοποιεί και την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε σχέδιο εξόδου για μείωση του αριθμού του προσωπικού, όπως προβλέπει και το επιχειρηματικό πλάνο και το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας.

«Σκοπός του διαλόγου με την εργατική πλευρά που διεξάγεται υπό τη μεσολάβηση του ΥΠΕΡΓ, είναι και η διαμόρφωση ενός σχεδίου εξόδου σε στενό χρονικό πλαίσιο», επισημαίνει.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που θα υπάρξει συνολική συμφωνία με τη συντεχνία, επί όλου του πακέτου της συλλογικής σύμβασης, η τράπεζα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, θα θέσει ενώπιον του προσωπικού, σχέδιο εξόδου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Gatzke, δεν κάνει αναφορά σε πλεονασμούς. Σημειώνει απλά ότι θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο εξόδου.  

Σημειώνεται ότι το πρόσφατο σχέδιο εξόδου της Τράπεζας Κύπρου πέτυχε απόλυτα στη βάση του στόχου που είχε θέσει η διοίκηση της. Αποχώρησαν 550 υπάλληλοι με μέγιστες αποζημιώσεις €200 χιλ. 

Ευχαριστίες για τη σκληρή δουλειά

Να σημειωθεί ότι κεντρικός άξονας του μηνύματος Gatzke είναι η έκφραση ευχαριστιών από τον ίδιο προς όλους τους υπάλληλους για τη σκληρή τους δουλειά, όπως λέει, σε όλη τη διάρκεια της 12μηνης παρουσία του στην τράπεζα.

«Είναι καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε τη δουλειά που έχει γίνει, τις νέες ευκαιρίες και επιτεύγματα του περασμένου χρόνου για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι», σημειώνει ο κ. Gatzke και εξηγεί γιατί η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην εξέλιξη του πλάνου μετασχηματισμού, στην ολοκλήρωση του project Starlight και Sunrise, στην πρόοδο που σημειώθηκε από διάφορες πρωτοβουλίες, στο πλάνο επιχειρηματικής ανάπτυξης, στους στόχους για νέο δανεισμό και στην εκτεταμένη δουλειά που γίνεται για τη δημιουργία μίας βιώσιμης τράπεζας.

«Ας συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και ας παραμείνουμε συγκεντρωμένοι για να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι το τέλος της χρονιάς», καταλήγει το μήνυμα Gatzke.

Του Λεύκου Χρίστου