You are here

Εντείνονται οι προσπάθειες για έξοδο 400 από Τρ. Κύπρου

17/10/2019 07:19

Τράπεζα Κύπρου και συντεχνία εντείνουν τις ενέργειες και δράσεις για επιτυχία του σχεδίου εθελούσιας εξόδου που λήγει την Παρασκευή.

Η Τράπεζα προσεγγίζει υπαλλήλους σε τμήματα που θα αναδιαρθρωθούν ή θα καταργηθούν και η συντεχνία διευκρινίζει ότι στη φόρμουλα της αποζημίωσης πρέπει να προστεθεί και η φετινή προσαύξηση, αυξάνοντας δηλαδή το ποσό κατά κάποιες χιλιάδες αναλόγως των ετών υπηρεσίας.

Τις τελευταίες μέρες η υπηρεσία ανθρωπίνου δυναμικού της Τράπεζας προσεγγίζει δεκάδες υπαλλήλους υποδεικνύοντας τα πλάνα της Τράπεζας για αναδιάρθρωση και κατάργηση τμημάτων, ενθαρρύνοντας τους να λάβουν υπόψιν τα νέα εργασιακά δεδομένα που θα αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον και να επιλέξουν το σχέδιο αποχώρησης.

Επιπρόσθετο κίνητρο προς το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί ενδεχόμενη καταβολή της ετήσιας προσαύξησης για το 2019, η οποία θα υπολογιστεί στη φόρμουλα χαριστικών αποζημιώσεων σε όσα μέλη του προσωπικού θα πατήσουν το κουμπί για εθελούσια έξοδο.

Η ΕΤΥΚ με χθεσινή εγκύκλιο αναφέρει ότι με βάση τους υπολογισμούς τη συντεχνίας οι υπάλληλοι που αναμένουν την προσαύξηση τους πρέπει στη φόρμουλα που έδωσε η Τράπεζα Κύπρου να υπολογιστεί ο ετήσιος μισθός τους προσθέτοντας ακόμη €1,500.

Η συντεχνία εξηγεί ότι όσοι ήδη δικαιούνται τις €200 χιλ. χαριστικής αποζημίωσης, που είναι η μέγιστη που θα μπορεί να πάρει ένας υπάλληλος που θα αποδεχθεί το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, δεν θα επηρεαστούν.

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των €1500 που αναφέρει η συντεχνία δεν θα αντιστοιχεί το ίδιο για όλους τους υπάλληλους που θα αποδεχθούν το εθελοντικό σχέδιο εξόδου.

Το ποσό των €1500 που αναμένεται να προστεθεί στο χαριστικό εφάπαξ, αποτελεί τον μέσο όρο, της ετήσιας προσαύξησης που αναλογεί στον κάθε υπάλληλο σύμφωνα με την οργανική του θέση και τη μισθολογική του κλίμακα βάσει της αρχαιότητας. 

Πάντως, η Τράπεζα Κύπρου επίσημα δεν έχει σχολιάσει τη χθεσινή εγκύκλιο της ΕΤΥΚ με βάση την οποία η συντεχνία θεωρεί δεδομένη την παραχώρηση από την BOCH της ετήσιας προσαύξησης.

Ανώτατα στελέχη της τράπεζας αρκέστηκαν να επισημάνουν στη StockWatch ότι η διοίκηση είχε αποφασίσει και παραχώρησε το 2018 την ετήσια προσαύξηση στο προσωπικό της, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι θα παραχωρηθεί και φέτος.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν όσον αφορά στη μέχρι σήμερα ανταπόκριση του προσωπικού στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου είναι μηδαμινές.

Είχε διαρρεύσει ότι μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχαν πατήσει το κουμπί κοντά στα 200 άτομα, αριθμό τον οποίο η τράπεζα δεν επιβεβαιώνει.

Η προθεσμία του σχεδίου εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή στις 3 μμ.

Στόχος της Τράπεζας είναι μέσα από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου να φύγουν τουλάχιστο 400 μέλη του προσωπικού.

Η συντεχνία δηλώνει άγνοια για τον αριθμό των υπαλλήλων που έχουν πατήσει μέχρι αυτή την ώρα το κουμπί της εξόδου και η Τράπεζα, αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία θεωρώντας ότι ο κάθε υπάλληλος θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του με βάση τα οικονομικά του δεδομένα και τις προοπτικές που θα έχει μετά το σχέδιο στην τράπεζα.

Όπως έγραψε η StockWatch, η Τράπεζα διατείνεται ότι ενδέχεται να φύγουν και άλλοι υπάλληλοι μετά το σχέδιο εθελούσιας εξόδου καθώς θα ακολουθήσει γενική αναδιάρθρωση της οργανικής δομής της τράπεζας με την κατάργηση τμημάτων ή και υπηρεσιών εξαιτίας της εν εξελίξει ψηφιακής τεχνολογίας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε στη StockWatch ανώτερη πηγή της τράπεζας ότι δεν θα μπορούσε κάποιος να αποκλείσει περαιτέρω αποχωρήσεις μελών του προσωπικού λαμβανομένου υπόψη και την κατάληξη του τρέχοντος σχεδίου.

Του Λεύκου Χρίστου