You are here

Έπιασε τον στόχο το σχέδιο εξόδου της ΣΚΤ

17/08/2018 06:44

Μία ανάσα από τον στόχο που έχει τεθεί για να φύγουν εθελούσια 900 υπάλληλοι από τη Συνεργατική Τράπεζα  βρίσκεται το σχέδιο εξόδου, η προθεσμία του οποίου λήγει σήμερα το απόγευμα.
Μέχρι χθες το απόγευμα η λίστα των ονομάτων μεγάλωσε αγγίζοντας σχεδόν τον στόχο που έχει τεθεί.

Το σχέδιο προσφέρει αφορολόγητες αποζημιώσεις μέχρι €180 χιλ. και περίπου 600 υπάλληλοι, στην πλειονότητα τους, πέραν των 50 ετών, εμπίπτουν των κριτηρίων για να λάβουν τη μέγιστη χαριστική αποζημίωση.

Το κόστος του σχεδίου,  το οποίο καλύπτουν οι φορολογούμενοι, έχει υπολογιστεί στα  €128 εκ.

Δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι που αποχωρούν εθελούσια εμπίπτουν των κριτηρίων για να λάβουν μέγιστη αφορολόγητη αποζημίωση €180 χιλ.

Επιπρόσθετα ενδέχεται ο αριθμός των υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο σχέδιο να  ξεπεράσει  τους 900 πράγμα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η ΣΚΤ με διαδικασίες εξπρές ,όπως ανέφερε χθες στην StockWatch  ανώτερο στέλεχος της διοίκησης της τράπεζας..

Συγκεντρωτική ανάλυση των στοιχείων αυτών που έχουν υιοθετήσει το σχέδιο εξόδου, θα γίνει από την υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού της ΣΚΤ και η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Τόσο η ΣΚΤ όσο και οι συντεχνίες εκφράζουν ικανοποίηση από την ανταπόκριση που υπήρξε  και η επόμενη μέρα θα τους βρει στο τραπέζι του διαλόγου στο οποίο θα κληθεί να λάβει  μέρος και η  διαπραγματευτική ομάδα της Ελληνικής Τράπεζας  ώστε με σύντονες προσπάθειες  να γίνει με τον καλύτερο τρόπο η μεταφορά των 1100 υπαλλήλων του Συνεργατισμού στην ΗΒ.

Οι πλείστοι εκ των  εν λόγω υπαλλήλων  προορίζονται να στελεχώσουν τα περίπου 75 υποκαταστήματα της ΣΚΤ που θα διατηρήσει βάσει της σχετικής συμφωνίας.

Αρκετοί  εκ των υπαλλήλων αυτών, που είναι κατά βάση κάτω των 50 ετών, έχουν ήδη προσεγγιστεί από την Ελληνική Τράπεζα προς τους οποίους προσφέρθηκαν θέσεις εργασίας, ώστε να αποφύγουν να ενταχθούν στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Επιπρόσθετα είναι βέβαιο ότι οι 400 εργαζόμενοι στην Αλταμίρα θα στελεχώσουν τον επικείμενο φορέα διαχείρισης ΜΕΔ του Συνεργατισμού.

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ, συνάντησε ήδη τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΒ Ιωάννη  Μάτση  με τον οποίο συζήτησαν τον τρόπο  ένταξης των 1100 εργαζομένων που θα απορροφηθούν από την Ελληνική.

Χθες συνήλθε και η γραμματεία της  ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων της ΣΕΚ για να καθορίσει το πλαίσιο του διαλόγου που θα έχει τις προσεχείς βδομάδες με τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας.

Στο  ίδιο μήκος κινείται και η  ΠΕΟ.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που η ΣΕΚ και η ΠΕΟ θα έχουν μέλη σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, πέραν του Συνεργατισμού.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν γνώση των προθέσεων των μελών τους δεν απέκλεισαν  το ενδεχόμενο ο αριθμός των υπαλλήλων που  θα αποχωρήσει εθελούσια να ξεπεράσει σήμερα τους 900.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, τόνισαν, θα αξιολογηθεί η λίστα των ενδιαφερομένων που έχουν πατήσει το κουμπί της εξόδου σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οντότητας της ΣΚΤ που θα παραμείνει για τη διαχείριση του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν θα λάβουν σταδιακά την αφορολόγητη αποζημίωση τους σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη δόση θα παραχωρηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η επόμενη τον Ιούνιο του 2019 και η τρίτη δόση τον Δεκέμβριο επίσης του 2019.

Το σύνολο του ποσού της πρώτης και δεύτερης δόσης θα πρέπει να καλύψει το 75% του συνόλου της χαριστικής αποζημίωσης.

Του Λεύκου Χρίστου