You are here

Εθελούσιο και στοχευμένο σχέδιο εξόδου στην AstroBank

07/06/2023 07:03

Τρέχουν τα σχέδια εθελούσιας εξόδου των τραπεζών για να προλάβουν το «νόμο μίας χρήσης» που ψήφισε η Βουλή μετά από σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ώστε το προσωπικό που αποχωρεί εθελοντικά από την υπηρεσία του να είναι και δικαιούχο ανεργιακού επιδόματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η διοίκηση της AstroBank προχωρεί με νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου το οποίο εν μέρει θα έχει και στοχευμένο χαρακτήρα.

Η τράπεζα στοχεύει μέσα από το σχέδιο να αποχωρήσουν 35 υπάλληλοι, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές και άλλες αιτήσεις πέραν του αριθμού αυτού.

Όπως όλα τα σχέδια εθελούσιας εξόδου που εκπονούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά την τραπεζική κρίση του 2013, έτσι και αυτό της AstroBank προβλέπει αφορολόγητη μέγιστη αποζημίωση ύψους €200 χιλ. η οποία υπολογίζεται στη βάση των ετών υπηρεσίας, επί τον ετήσιο μισθό και επί τον συντελεστή, αναλόγως της ηλικίας.

Το σχέδιο προβλέπει επιλογή διατήρησης της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία αποχώρησης του επηρεαζόμενου υπαλλήλου, μέχρι και τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του. 

Η παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα καλύπτει και τυχόν υφιστάμενα εξαρτώμενα μέλη.

Οι υπάλληλοι που θα φύγουν εθελούσια, θα διατηρήσουν όλες τις πιστωτικές διευκολύνσεις, τόσο σε σχέση με δάνεια τακτής προθεσμίας που παραχωρήθηκαν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις με την ΕΤΥΚ, όσο και λοιπά δάνεια τακτής προθεσμίας. 

Στους υπαλλήλους που θα «πατήσουν» το κουμπί της εξόδου, θα παραχωρηθεί και ανεργιακό επίδομα για έξι συνεχείς μήνες.

Σημειώνεται ότι με βούλα της Βουλής, ψηφίστηκε στις 6 περασμένου Απριλίου ο «νόμος μίας χρήσης» που κατέθεσε η κυβέρνηση ώστε να καταβληθεί ανεργιακό επίδομα στους περίπου 1000 τραπεζικούς υπαλλήλους που είχαν αποχωρήσει το 2022 με σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η Βουλή «εν τη σοφία της», επέκτεινε το χρονικό διάστημα για να δικαιούται κάποιος να απολαμβάνει ανεργιακού επιδόματος που αποχωρεί με σχέδιο εθελοντικής εξόδου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Κατά την προεκλογική περίοδο όλοι οι βασικοί υποψήφιοι είχαν δεσμευτεί ότι με την εκλογή τους θα προωθούσαν νομοσχέδιο για παροχή ανεργιακού επιδόματος στους 1000 τραπεζικούς που είχαν αποχωρήσει το 2022, παρά το γεγονός ότι τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και το Διοικητικό Δικαστήριο είχαν αποφανθεί ότι το ΤΚΑ νομιμοποιείται για σειρά λόγων, που είχαν αναπτυχθεί, να μην παραχωρείται ανεργιακό επίδομα σε εργαζόμενους που αποχωρούν εθελούσια από τους οργανισμούς τους.

Αυτό είναι το δεύτερο σχέδιο εθελούσιας εξόδου από το 2020 που θέτει ενώπιον του προσωπικού της η AstroBank.

Με το σχέδιο του Νοεμβρίου του 2020 είχαν αποχωρήσει 100 μέλη του προσωπικού.

Του Λεύκου Χρίστου