You are here

Ετοιμάζονται αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα

04/11/2019 06:16

Σε πορεία υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει η αναδιάρθρωση της οργανικής δομής της Κεντρικής Τράπεζας στα θεμέλια της έκθεσης του συμβουλευτικού οίκου Roland Berger Gmbh, η οποία βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης από τα τέλη του 2015.

Παρέμεινε στα ράφια μέχρι που συμπληρώθηκε το καλοκαίρι η σύνθεση του νέου ΔΣ και συστάθηκε παράλληλα η επιτροπή προσωπικού η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να επιλαμβάνεται θεμάτων διορισμών και προαγωγών.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της ΚΤ, η νέα διοίκηση έχει προβεί σε αναθεώρηση κάποιων εισηγήσεων της έκθεσης του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου ώστε να συνάδουν, όπως είπε, με κάποια νέα δεδομένα, που είναι απότοκο συστάσεων των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης.

Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου ενημέρωσε περιγραμματικά το σύνολο του προσωπικού στο πλαίσιο ανοικτών συναντήσεων με το προσωπικό, που έδωσε την ευχέρεια να ακουστούν οι απόψεις του προσωπικού και όχι μόνο μέσω των προϊσταμένων.

Ο κ. Ηροδότου, που απάντησε σε ερωτήματα του προσωπικού, σημείωσε ότι μέχρι αρχές του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της οργανικής δομής.

«Άρχισαν να γίνονται πράγματα στην ΚΤ προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Ηροδότου, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι επείγει η πλήρωση σημαντικών διευθυντικών θέσεων που συνεχίζουν να είναι κενές επηρεάζοντας σε μερικές περιπτώσεις την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας.

Υπενθύμισε ότι πριν λίγους μήνες η ΚΤ προχώρησε στην πρόσληψη 43 μόνιμων λειτουργών.

Έντεκα εξ αυτών, όπως είπε, ήταν υφιστάμενοι υπάλληλοι με καθεστώς αορίστου χρόνου οι οποίοι έχουν μονιμοποιηθεί.

Πρόσθεσε ότι είναι θέμα χρόνου να πληρωθούν όλες οι διευθυντικές θέσεις που αφορούν στη διεύθυνση εποπτείας, του τμήματος επιτόπιου ελέγχου και λειτουργιών εκτός ΕΕΜ, του τμήματος οριζόντιων εποπτικών λειτουργιών, η θέση του διευθυντή πληροφορικής καθώς και οι θέσεις του τμήματος χρηματοοικονομικών αγορών και του γραφείου διαχείρισης κινδύνων.

Προς αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης

Ο διοικητής της ΚΤ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού για σκοπούς προαγωγών εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να προάγονται οι πιο ικανοί και παραγωγικοί υπάλληλοι στη βάση ενός συστήματος που θα διέπεται από κίνητρα και όχι αντικίνητρα, κατά την άποψη του.

Σημειώνεται ότι και οι εποπτευόμενες από την ΚΤ εγχώριες τράπεζες και ειδικότερα οι δύο συστημικές, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική, στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού στη βάση της αξίας και της παραγωτικότητας.

Έχει διαρρεύσει ότι ο διοικητής της ΚΤ είχε άτυπη συνάντηση με μέλη της ηγεσίας της ΕΤΥΚ, σε μία προσπάθεια να ακουστούν και οι απόψεις της οργάνωσης του προσωπικού σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της οργανικής δομής της εποπτικής αρχής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση εντός Δεκεμβρίου στην οποία θα τεθούν όλα τα μείζονα εργασιακά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και λίγα χρόνια.

Ο κ. Ηροδότου φρόντισε να καταστήσει σαφές προς το προσωπικό ότι οι επικείμενες προαγωγές θα γίνουν με βάση το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης.

Τόνισε όμως ότι στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης θα είναι και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού ώστε η ιεράρχηση των κριτηρίων να ξεκινά από την απόδοση και αξία του υπαλλήλου και όχι από την αρχαιότητα.

Ο διοικητής της ΚΤ άγγιξε γενικά όλο το φάσμα των προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην ΚΤ και δεσμεύτηκε προς το προσωπικό ότι ο διάλογος μεταξύ διοίκησης και προσωπικού θα καθιερωθεί ως μία πρακτική ανοικτής συζήτησης με γνώμονα το συμφέρον της εποπτικής αρχής.

Του Λεύκου Χρίστου