You are here

ΕΤΥΚ: Η Ελληνική θέλει να καταργήσει μονιμότητα

08/10/2019 10:25

Τύμπανα πολέμου άρχισαν να ηχούν στην Ελληνική Τράπεζα με την ΕΤΥΚ να επιμένει στην 24ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή μετά την μονομερή απόφαση της τράπεζας να παραχωρήσει αυξήσεις 2% υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της HB επιθυμεί την κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων.

Σε εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα θέλει να καταργήσει μισθολογικές κλίμακες, ετήσιες προσαυξήσεις, ΑΤΑ, προαγωγές / αναβαθμίσεις ενώ απώτερος στόχος είναι η κατάργηση της μονιμότητας.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, επιδεικνύοντας πρωτοφανή απαξίωση προς το υπουργείο εργασίας και προς το πρόσωπο της ίδιας της υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, όχι μόνο συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις, αλλά αποκαλύπτει πλέον το «όραμα» της:

-Κατάργηση των μισθολογικών κλιμάκων

-Κατάργηση των ετήσιων προσαυξήσεων

-Κατάργηση της ΑΤΑ

-Κατάργηση των προαγωγών / αναβαθμίσεων

-«Απεμπλοκή» από κάθε συμβατική υποχρέωση αλλά και κάθε υποχρέωση που πηγάζει από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Στο μήνυμα του προς το προσωπικό, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, δήλωσε ακόμα μια φορά ότι, δήθεν η ΕΤΥΚ δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου.

«Το ίδιο ατυχές επιχείρημα, είδαμε να χρησιμοποιεί και σε σχετική ανακοίνωση της η ΟΕΒ. Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά, ως απάντηση στο πιο πάνω «επιχείρημα», την τοποθέτηση της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, ότι η Ελληνική Τράπεζα οφείλει πρώτα να τηρήσει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών και ακολούθως, στα πλαίσια ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, να θέσει τα ανταιτήματα της προς διαπραγμάτευση με την ΕΤΥΚ.

«Γιατί η Ελληνική Τράπεζα δεν συμμορφώνεται με την απόφαση αυτή της Υπουργού Εργασίας; Γιατί η ΟΕΒ δεν συμβουλεύει το μέλος της (Ελληνική Τράπεζα) να σεβαστεί τους εργασιακούς θεσμούς και να συμμορφωθεί με την απόφαση της Υπουργού Εργασίας;», διερωτάται η συντεχνία.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η τράπεζα δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του υπουργείου εργασίας «επειδή επιθυμεί να καταστρατηγήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς και να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις σπρώχνοντας τους συναδέλφους πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα».

Σημειώνεται ότι εδώ και ένα χρόνο, η οργάνωση ζητά από την Ελληνική Τράπεζα όπως εντάξει όλους τους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, λαμβάνοντας υπόψη προσόντα / καθήκοντα / θέση / υπηρεσία των συναδέλφων.

«Αντί όμως η Ελληνική Τράπεζα να πράξει τα αυτονόητα, ένα χρόνο μετά επιχειρεί (ανεπιτυχώς) να ξεγελάσει τους συναδέλφους, μιλώντας για «κατώτατο μισθό» τον οποίο, ούτως ή άλλως, ο κάθε συνάδελφος, με την ένταξή του στις μισθολογικές κλίμακες της ΕΤΥΚ (ως πιο πάνω), θα απολάμβανε», προστίθεται.

«Η στάση όμως της διοίκησης της Τράπεζας, δυστυχώς μας έχει απογοητεύσει ακόμα μια φορά, ενώ οι χειρισμοί της, που αποτελούν την αποκλειστική αιτία για την κρίση που έχει ξεσπάσει, είναι βέβαιο ότι θα έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα σε Τράπεζα, μετόχους, προσωπικό και πελατεία», τονίζεται.

«Ακόμα και αυτό το ιερό και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για απεργία, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, μέσα στα πλαίσια της γνωστής σε όλους πλέον προσπάθειάς της για κατάργηση κάθε είδους δικαιώματος των εργαζομένων, προσπαθεί να το καταργήσει», αναφέρεται.

Η Οργάνωση έχει ήδη καταγγείλει προς την Έφορο Συντεχνιών, τις «παράνομες ενέργειες Διευθυντικών στελεχών της, να αποτρέψουν συναδέλφους από το να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για απεργία και έχει ζητήσει τη λήψη νομικών μέτρων, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

«Εάν παρ´ ελπίδα εντοπίσουμε ξανά τέτοιες προσπάθειες, πέραν από τη λήψη νομικών μέτρων, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων», σημειώνει η ΕΤΥΚ.

«Την ερχόμενη Παρασκευή, είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις και δεν μπορούμε να δεχθούμε την καταστρατήγηση των υφιστάμενων συμφωνιών», σημειώνει η ΕΤΥΚ.

«Εάν παραμείνουμε απαθείς σε αυτή την προσπάθεια της εργοδοσίας, το επόμενο που θα αμφισβητηθεί με μαθηματική ακρίβεια είναι η μονιμότητα/ θέσεις εργασίας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους εργασιακούς θεσμούς και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, πάντοτε ενωμένοι και δυνατοί», καταλήγει.