You are here

ΕΤΥΚ: Ιστορική η εξέλιξη στην Τρ. Κύπρου

05/07/2022 08:01

Η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο της προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους χαρακτήρισε ιστορική την εξέλιξη στην Τρ. Κύπρου σε σχέση με την ανακοίνωση χθες του σχεδίου εθελούσιας εξόδου και την παραχώρηση χαριστικών αποζημιώσεων μέχρι €200 χιλ.

«Αυτή η εξέλιξη είναι ιστορική και σημαδιακή έστω και αν η τράπεζα μας δήλωνε ότι αυτό είναι το τελευταίο και δεν θα επαναληφθεί» σημειώνει η ΕΤΥΚ και δίνει χαρακτήρα μεγάλης σημασίας, διότι, όπως σημειώνει, στέλνει ηχηρά και μεστά μηνύματα σε όλους και ιδιαίτερα προς τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενη στην επιθυμία της Τράπεζας Κύπρου για μείωση του προσωπικού της κατά 10% – 15% η προσπάθεια της οργάνωσης, σημειώνει, ήταν όπως η επιθυμία αυτή της διοίκησης εκφραστεί μέσα από ένα σχέδιο και διαδικασία που εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά που είχε κυκλοφορήσει παρόμοιο σχέδιο.

«Παρ’ όλο που η διοίκηση της τράπεζας προτιμούσε κατ’ αρχήν την υλοποίηση σχεδίου όπως επιθυμεί η Ελληνική Τράπεζα, σεβόμενη την προσφορά των υπαλλήλων της και θέλοντας να τους δώσει τα οικονομικά μέσα επιβίωσης μετά την αποχώρησή τους, αποδέχτηκε να προσφέρει σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο αρχικά ήθελε με μικρότερο ποσό αποζημίωσης», αναφέρει η συντεχνία και προσθέτει:

«Μέσα από τις αλλεπάλληλες πιέσεις και παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της, η Τράπεζα Κύπρου, ενημέρωσε ότι αποδέχτηκε να υιοθετήσει σχέδιο όπως το προηγούμενο, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης τις €200.000».

Η ΕΤΥΚ εκφράζει την πεποίθηση ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί «χωρίς προβλήματα και παρατράγουδα, αφήνοντας ικανοποιημένη τόσο τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου όσο και τους ίδιους τους υπαλλήλους».

Η συντεχνία κάνει αναφορά και στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με την Alpha Bank, για τα έτη 2019 – 2022.

Η συλλογική σύμβαση που επιτεύχθηκε είναι στο πλαίσιο, όπως αναφέρει και των άλλων συμβάσεων που υπογράφτηκαν με τις άλλες Τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, AstroBank, κτλ).

«Με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά η μόνη τράπεζα που έχει απομονωθεί και δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας παραμένει η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, που εξακολουθεί να έχει απόψεις και επιθυμίες εκτός τόπου και χρόνου», λέει η συντεχνία.

Υποστηρίζει ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας, Ε. Πολυκάρπου και την τορπίλισε, κατά τον ισχυρισμό της, ο Oliver Gatzke, είναι πανομοιότυπη με αυτήν που υπέγραψαν όλες οι άλλες τράπεζες.

«Οι τελευταίες αξιώσεις της Ελληνικής Τράπεζας, για πλεονασμούς, απόδειξαν πως ότι γίνει σε μια τράπεζα που είναι αρνητικό για τους υπαλλήλους, την επόμενη θα το θέλουν όλες οι άλλες Τράπεζες», προσθέτει.

«Αυτές οι εξελίξεις ευχόμαστε να προβληματίσουν τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας και να την οδηγήσουν σε πιο ώριμες επιλογές», παρατηρεί η ΕΤΥΚ, η οποία αναφέρθηκε και «στους κινδύνους που περιτριγυρίζουν τους υπαλλήλους και το χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και μάλιστα σε μια περίοδο που άρχισε να ζεσταίνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές».

«Οι αρνητικές εξελίξεις που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού δεν μπορούν να αγνοηθούν, ούτε όμως και οι απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εμπλοκή τόσων άλλων χωρών στην πολεμική αντιπαράθεση», αναφέρει στην εγκύκλιο της η συντεχνία.

«Αυτά τα δύο κλόνισαν επικίνδυνα την οικονομία παγκόσμια και σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε και η κυπριακή οικονομία και φυσικά το τραπεζικό σύστημά», προστίθεται στην εγκύκλιο.

Λ. Χρ.