You are here

ΕΤΥΚ: Πολιτικοί κύκλοι «πίσω» από αποκοπή ανεργιακού

29/12/2022 09:04

Με δυναμικά μέτρα απειλεί η ΕΤΥΚ, στην περίπτωση που η Υπηρεσία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν παραχωρήσει το επίδομα ανεργίας στους περίπου 1000 τραπεζικούς υπαλλήλους οι οποίοι πρόσφατα έχουν αποχωρήσει μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου.

Η συντεχνία θεωρεί την απόφαση του ΤΚΑ ως μεγάλη αδικία σε βάρος των μελών της, η οποία, όπως υποστηρίζει, βασίζεται σε μια απόφαση που έχει τόσα πολλά κενά.

«Θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις και θα κάνουμε τα πάντα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η ΕΤΥΚ, κάνει λόγο για στοχοποίηση των τραπεζικών υπαλλήλων «με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο που μεγιστοποιεί την αδικία» και επιρρίπτει ευθύνες σε πολιτικούς κύκλους, χωρίς να τους κατονομάζει, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, «εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα».

Η συντεχνία στην ανακοίνωση της αναφέρεται σε μία σειρά γεγονότων και αποφάσεων που είχαν ως στόχο τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Σημειώνει ότι υπήρξε προσπάθεια να εφαρμοστούν πλεονασμοί στον τραπεζικό τομέα, αντί να δίνουν σχέδια εξόδου οι τράπεζες.

«Μετά σκέφτηκαν να φορολογούν το ποσό των σχεδίων αυτών και κατόπιν θυμήθηκαν να αποκλείσουν τους τραπεζικούς υπαλλήλους από το επίδομα ανεργίας».

«Πριν απ’ όλα αυτά», προστίθεται, «προηγήθηκε το κούρεμα των ταμείων προνοίας και δεν αναγνωρίστηκε η μερίδα του ατόμου και ο συμψηφισμός με τα δάνεια όπως έγινε με το σύνολο των κουρεμένων καταθετών και περιορίσθηκε η αποζημίωση στο 75% και τελικά κόπηκε και το 22.5% με ανώτατο όριο τις €250 χιλ.».

Σημειώνεται ότι από την απόφαση του ΥΠΕΡΓ επηρεάζονται οι υπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει με σχέδιο εθελούσιας εξόδου, της Τράπεζας Κύπρου, της Alpha Bank και Ελληνικής Τράπεζας. 

Αφορμή της απόφασης του ΤΚΑ ν’ αρνηθεί την παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος στους τραπεζικούς ήταν απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, το Μάρτιο του 2022, που αφορούσε περίπτωση υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας, της οποίας το ΥΠΕΡΓ είχε απορρίψει το 2019 την αίτησή της για λήψη ανεργιακού επιδόματος.

Το δικαστήριο είχε εγκρίνει ορθή την απόφαση του Τμήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων να απορρίψει την αίτηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου για λήψη ανεργιακού επιδόματος.  

 Η ΕΤΥΚ επισημαίνει ότι μετά την εν λόγω απόφαση του ΤΚΑ για τη μη καταβολή ανεργιακού επιδόματος στη συγκεκριμένη υπάλληλο, ακολούθησαν πέραν των 500 αιτήσεων τραπεζικών υπαλλήλων, που αποχώρησαν μέσα στο πλαίσιο σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης, οι οποίες εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν όλες από το ΤΚΑ.    

«Συνεπώς, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι επί χρόνια το Υπουργείο Εργασίας παρανομούσε», σημειώνει η ΕΤΥΚ. 

Η συντεχνία επισημαίνει ότι τραπεζοϋπάλληλοι για 40 και πλέον χρόνια, καταβάλλουν ανελλιπώς όλες τις εισφορές στο ΤΚΑ «και μάλιστα κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι αποτελούν μια κατηγορία εργαζομένων που σε μεγάλο βαθμό «αιμοδοτούν» το εν λόγω ταμείο».  

Η ΕΤΥΚ, παρατηρεί ότι οι περίπου 1000 που αποχώρησαν πρόσφατα, έλαβαν την απόφασή τους, έχοντας ως δεδομένη, βάσει της διαχρονικής πρακτικής εφαρμογής του νόμου, τη λήψη του ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες ή μέχρι να βρουν άλλη εργασία. 

«Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο και δικαιολογημένο το αίσθημα της κατάφορης αδικίας που διακατέχει το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων», τονίζεται.

Στη βάση γνωμάτευσης της ΝΥ η άρνηση του ΤΚΑ

Όπως αποκάλυψε η StockWatch, ο ΥΠΕΡΓ Κυριάκος Κούσιος είχε ζητήσει και πήρε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε σχέση με το επίμαχο θέμα, σύμφωνα με την οποία «ορθά οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων δεν ικανοποίησαν το αίτημα για καταβολή ανεργιακού επιδόματος σε πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πρόσφατα αφυπηρέτησαν πρόωρα στη βάση σχεδίου εθελοντικής εξόδου».

Το δικαστήριο που είχε αποφασίσει επί της ουσίας του ζητήματος, έκρινε ότι οι Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορθά απέρριψαν το αίτημα του εν λόγω υπαλλήλου, για να είναι δικαιούχος ανεργιακού επιδόματος. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, στη βάση της απόφασης του δικαστηρίου, είχαν ερμηνεύσει και εφαρμόσει σωστά τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας για αυτό και απέρριψαν, όπως επιβαλλόταν, το αίτημα του εν λόγω υπαλλήλου, όπως ανέφερε στη StockWatch ο ΥΠΕΡΓ.

Ο ΥΠΕΡΓ επεσήμανε ότι το δικαστήριο αναλύοντας τις πρόνοιες του σχετικού άρθρου του νόμου, με βάση τη νομολογία και τη γραμματική ερμηνεία, δηλαδή, το απλό γραμματικό νόημα των λέξεων, που είναι ο βασικός τρόπος ερμηνείας των νομοθετημάτων, δεν αφήνονται περιθώρια στο δικαστήριο να παρέμβει, εφόσον πρόκειται, όπως σημείωσε, για μία ξεκάθαρη ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης.

 «Ως εκ τούτου, η εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται ως χαριστική ή άλλως πως, εμπίπτει στην πρόνοια του νόμου ως η άλλη πληρωμή ή ουσιωδώς ίση με τις αποδοχές του», αναφέρεται στη γνωμάτευση.

Ο ΥΠΕΡΓ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, υπό κάποιες προϋποθέσεις και μετά την πάροδο κάποιου χρόνου, στο πλαίσιο της οποίας θα πληρωθούν οι δικαιούχοι και εφόσον παραμένουν άνεργοι, να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Του Λεύκου Χρίστου