You are here

ΕΤΥΚ: Πολυμέτωπη επίθεση για πλεονασμούς στην ΗΒ

29/04/2022 07:21

Πολυμέτωπη επίθεση εξαπέλυσε η ΕΤΥΚ με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Oliver Gatzke, Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Τράπεζας, ο οποίος έκανε λόγο για πλεονασμούς, ως αποτέλεσμα του μεγάλου εργατικού κόστους και πως σε πρώτο στάδιο, όπως είπε, ενδέχεται να υπάρξει μείωση του αριθμού του προσωπικού κατά 300 – 350 άτομα.

Οι δηλώσεις Gatzke έγιναν τη Μεγάλη Πέμπτη στη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το έτος 2021. 

Η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο που εξέδωσε προς τα μέλη της αργά χθες το απόγευμα, στήνει για άλλη μία φορά στον τοίχο τον CEO της ΗΒ τον οποίο χαρακτηρίζει ξενόφερτο, επικρίνει το ΔΣ της τράπεζας ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμβατικές και νομικές του υποχρεώσεις και υποδεικνύει στο υπουργείο Εργασίας «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει να χαϊδεύει την Ελληνική Τράπεζα και να προχωρήσει στη διαδικασία των ποινικών αγωγών».

Η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων αφήνει επίσης σοβαρές αιχμές εναντίον «πολιτικών κύκλων», τους οποίους αποφεύγει να κατονομάσει και ισχυρίζεται ότι η διοίκηση της ΗΒ προσβλέπει σε αυτές τις πολιτικές παρεμβάσεις για να ασκήσουν πίεση στη Νομική Υπηρεσία.

«Ο κ. Gatzke, ξενόφερτος, με διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα, προτίμησε να εκτοξεύσει εκβιασμούς και απειλές εναντίον του προσωπικού εν μέσω άγιων ημερών», αναφέρει στην εγκύκλιο της η συντεχνία και προσθέτει:

«Είναι άξιο απορίας γιατί η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί διαρκώς να συμπεριφέρεται με αυτό τον αντιπαραγωγικό τρόπο προς το προσωπικό της».

Η συντεχνία αποδίδει σε αδυναμία της διοίκησης τις ζημιές που σημείωσε η τράπεζα το 2021 και πως «αντί να επικεντρώσει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει με την εύκολη λύση των απολύσεων». 

Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι απολαβές των μελών του ΔΣ έχουν αυξηθεί κατά 9.2% που αντιστοιχεί στα €11,3 εκατ. ετησίως τη στιγμή κατά την οποία «η ΗΒ έχει το πιο χαμηλό κόστος ανά υπάλληλο, 20% πιο μειωμένο σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, κάτι το οποίο αποφεύγουν οι δημοσιογράφοι να αναδείξουν».

Η ΕΤΥΚ επικαλείται επίσης απόφαση του ΥΠΕΡΓ ότι η μη επαναφορά των μισθών των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αποτελεί παραβίαση του περί προστασίας των μισθών νόμου και υποστηρίζει ότι το αρμόδιο υπουργείο προειδοποίησε την Τράπεζα με ποινικές αγωγές, η διοίκηση της οποίας επιμένει να μην συμμορφώνεται με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις.

Καλεί το ΥΠΕΡΓ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει να χαϊδεύει την Ελληνική Τράπεζα και να προχωρήσει στη διαδικασία των ποινικών αγωγών».

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα των πλεονασμών, το οποίο περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό πλάνο μετασχηματισμού της ΗΒ, το οποίο θα σταλεί στο ΥΠΕΡΓ, η ΕΤΥΚ ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται να αποδεκτεί κατ’ ουδένα λόγο τους πλεονασμούς».

«Αν η οποιαδήποτε τράπεζα επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης το οποίο να είναι ικανοποιητικό, όπως όλα τα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει άλλες τράπεζες», αναφέρει. 

«Αντίθετα, με ότι κάνει ο κ. Gatzke, που απειλεί με πλεονασμούς με πρόσχημα τη ζημιά του οργανισμού, άλλες τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το προσωπικό τους (κατ’ επέκταση το κόστος προσωπικού) μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου και σήμερα βρίσκονται σε πορεία κερδοφορίας», υποστηρίζει η συντεχνία.

«Ο κ. Gatzke με τις δηλώσεις περί πρόθεσης της τράπεζας για πλεονασμούς, είναι φανερό ότι επιλέγει την οδό της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης με το ίδιο το προσωπικό της Τράπεζας, κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και ζημιά για την ίδια την Τράπεζα», σημειώνει η συντεχνία.

«Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλοι αυτοί, εντός και εκτός Τράπεζας, όπως επίσης και πολιτικοί κύκλοι, που ενθαρρύνουν τον κ. Gatzke σε αυτή τη λανθασμένη και επικίνδυνη κατεύθυνση», παρατηρεί

Υποστηρίζει ότι στόχος του Γερμανού τραπεζίτη είναι σε χρονικό διάστημα δύο ή τριών χρόνων να αποχωρήσουν από την τράπεζα 1350 υπάλληλοι.

Του Λεύκου Χρίστου