You are here

Φεύγουν 139 από Εθνική, στο ψυγείο το σχέδιο εξόδου ΚΕΔΙΠΕΣ

20/08/2021 11:05

Πέραν των προσδοκιών της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας -Κύπρου (ΕΤΕ), είναι  το  αποτέλεσμα της συμμετοχής των υπαλλήλων στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, η προθεσμία του οποίου έληξε την περασμένη Παρασκευή, πλην κάποιων μεμονωμένων εξαιρέσεων.

Με βάση τα τελικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η Τράπεζα, 139 υπάλληλοι από όλες τις επαρχίες αποδέχθηκαν τους όρους του σχεδίου, δήλωσαν συμμετοχή  για εθελούσια έξοδο και αναμένουν την  τυπική έγκριση από τη διεύθυνση της ΕΤΕ. 

Πρόβλημα για την ΕΤΕ, αποτελεί η απόφαση μελών του προσωπικού που εργάζονται σε υποκαταστήματα της  Τράπεζας στις επαρχίες και τα οποία σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της Εθνικής, θα βάλουν λουκέτο. 

Στο ψυγείο το σχέδιο εξόδου ΚΕΔΙΠΕΣ

Την ίδια ώρα, το σχέδιο εξόδου που έχει ετοιμάσει η ΚΕΔΙΠΕΣ για το  προσωπικό  που εργοδοτείται στην εταιρεία και στην Αλταμίρα, τέθηκε προσωρινά στο «ψυγείο», αναμένοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και το ύψος του ποσού της χαριστικής  αποζημίωσης που πρόκειται να δοθεί  στους εργαζόμενους στην Αλταμίρα , δεδομένου ότι αυτοί  θα στερηθούν του δικαιώματος  να επιστρέψουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τελικές εξελίξεις, τόσο στην ΕΤΕ -Κύπρου, όσο και στην ΚΕΔΙΠΕΣ, αναμένεται να προκύψουν περί τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. 

Σκιά στο σχέδιο της ΕΤΕ, οι υπάλληλοι των επαρχιών

Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στη διοίκηση της ΕΤΕ -Κύπρου, η μη συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου αριθμού μελών του προσωπικού που στελεχώνει τα υποκαταστήματα της Τράπεζας στις επαρχίες.

Με βάση την εξέλιξη αυτή,  η Τράπεζα, είτε θα πρέπει να πείσει τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους της να αποδεχθούν το σχέδιο ή να προχωρήσει σε πλεονασμούς, κάτι το οποίο θα ήθελε διακαώς να αποφύγει η διεύθυνση, όταν γνωρίζει ότι ο στόχος που είχε θέσει για μείωση του εργατικού της κόστους, θα επιτευχθεί με την έξοδο των 139 υπαλλήλων της. 

Το επιχειρηματικό πλάνο της Εθνικής προβλέπει το κλείσιμο όλων των καταστημάτων της στην Κύπρο, πλην ενός στη Λευκωσία και ενός άλλου στη Λεμεσό.

Εξαίρεση αποτελεί το μεγάλο κατάστημα που διατηρούσε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το οποίο θα παραμείνει στα βιβλία της Τράπεζας.

Η Εθνική δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο το 1910.

Οι πλείστοι των υπαλλήλων που δήλωσαν συμμετοχή στο σχέδιο δικαιούνται,  βάσει των ετών υπηρεσίας τους, το μέγιστο της χαριστικής αποζημίωσης που είναι €200 χιλ.

Ηλικιακά, το μεγαλύτερο ποσοστό που αποχωρεί είναι πέραν των 53 ετών.

Η αποχώρηση των υπαλλήλων των οποίων η αίτηση θα εγκριθεί θα γίνει σταδιακά με τελικό χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όσοι θα ενταχθούν στο σχέδιο θα δικαιούνται για τα επόμενα δύο χρόνια πλήρη κάλυψη των εισφορών τους στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων και στο ΓεΣΥ.

Όπως είχε ανακοινώσει η ΕΤΕ – Κύπρου σύμφωνα με το πλάνο της θα διακοπούν οι νέες δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής και θα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια μεσαίων και μεγάλων πελατών.

Αγκάθι οι αποζημιώσεις στο προσωπικό της Αλταμίρα 

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από πηγές της ΚΕΔΙΠΕΣ και  εκπροσώπων των συντεχνιών του προσωπικού, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αποδοχή των τριών προτάσεων που έθεσε ως πακέτο η διοίκηση, αποτελεί το ύψος των αποζημιώσεων που θα παραχωρηθεί στο προσωπικό της Αλταμίρα που δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.  

Όπως είχε γράψει η StockWatch στις 7 περασμένου Ιουλίου, οι τρείς προτάσεις που είχε καταθέσει προς τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ, αφορούν:

Στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2019 με 2022, στο σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 100 με 120 υπαλλήλων και στο σχέδιο καταβολής  αποζημίωσης στο πρώην προσωπικό της ΣΚΤ που έχει μεταφερθεί στην Altamira Asset Management, προκειμένου οι τελευταίοι να αποποιηθούν του δικαιώματος της επιστροφής  στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα  δεν έχει γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ διεύθυνσης και συντεχνιών σε σχέση με το ύψος της αφορολόγητης αποζημίωσης προς το προσωπικό της Αλταμίρα.

Οι συντεχνίες αξιώνουν για τον κάθε υπάλληλο, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας του στην πρώην ΣΚΤ, πέραν του 20% της αρχικής πρότασης που έχει θέσει η διεύθυνση.

Σημειώνεται ότι μοναδικός μεγαλομέτοχος στη ΚΕΔΙΠΕΣ είναι το κράτος, το οποίο εκπροσωπείται στο ΔΣ της εταιρείας  από το υπουργείο οικονομικών.

Συνεπώς, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, την τελική απόφαση σε σχέση με το ύψος του ποσού της αποζημίωσης θα πρέπει να λάβει το ΥΠΟΙΚ.   

Η ΚΕΔΙΠΕΣ εργοδοτεί σήμερα  389 άτομα, από τα οποία τα 87 έχουν επιστρέψει από την Αλταμίρα το 2018.

Το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας προϋποθέτει προσωπικό 260 ατόμων.

Του Λεύκου Χρίστου