You are here

Φεύγουν άλλοι 100 τραπεζικοί με €200 χιλ.

03/12/2020 06:36

Mε μέγιστο ποσό αφορολόγητης αποζημίωσης ύψους €200 χιλ. αποχωρούν οι περισσότεροι από τους περίπου 100 υπαλλήλους της AstroBank, σε σύνολο 550, οι οποίοι αποδέχθηκαν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της τράπεζας το οποίο κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου.

Η ισχύς του σχεδίου έληξε την περασμένη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο σχέδιο εθελούσιας εξόδου τραπεζικών υπαλλήλων που κυκλοφόρησε, εν μέσω πανδημικής κρίσης και το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν οι τράπεζες για μείωση του εργατικού και λειτουργικού τους κόστους.

Είχε προηγηθεί στις 12 περασμένου Οκτωβρίου αντίστοιχο σχέδιο στην Alpha Bank μέσω του οποίου αποχώρησαν εθελούσια 182 υπάλληλοι από το σύνολο 680 μελών του προσωπικού.

Η διεύθυνση της AstroBank, είχε θέσει ως στόχο να φύγει μέσω του σχεδίου τουλάχιστον το 22% (120 υπάλληλοι) του συνόλου του εργατικού της δυναμικού.

Το σχέδιο είναι πανομοιότυπο με αυτό της Apha Bank καθώς αποτέλεσε αντικείμενο διαβουλεύσεων με τη συντεχνία.

Πέραν από τη μέγιστη χαριστική αποζημίωση των €200 χιλ., η οποία υπολογίζεται από τα έτη υπηρεσίας επί τον ετήσιο μισθό και επί τον συντελεστή, αναλόγως της ηλικίας, το σχέδιο προβλέπει επιλογή διατήρησης της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία αποχώρησης του ή μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

Η παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα καλύπτει και τυχόν υφιστάμενα εξαρτώμενα μέλη.

Η τράπεζα, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την κάλυψη του προσωπικού που θα αποχωρήσει, μέσω του υφιστάμενου ομαδικού σχεδίου ασφάλειας ζωής, για περίοδο δύο χρόνων από την ημερομηνία αποχώρησης ή μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

Οι υπάλληλοι που θα φύγουν εθελούσια, θα διατηρήσουν όλες τις πιστωτικές διευκολύνσεις, τόσο σε σχέση με δάνεια τακτής προθεσμίας που παραχωρήθηκαν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις με την ΕΤΥΚ, όσο και λοιπά δάνεια τακτής προθεσμίας.

Με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στο σχέδιο, δικαίωμα πρόσβασης στο μέγιστο ποσό αποζημίωσης (€200 χιλ.) είχαν υπάλληλοι πέραν των 20 ετών υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα αποχώρησαν από την AstroBank τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη, πριν εκπονηθεί το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, τον Γιώργο Άππιο, τον Μάριο Σαββίδη και τον Νεοκλή Νεοκλέους.

Η διεύθυνση της AstroBank, είχε αφήσει επανειλημμένα να διαρρεύσει ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου θα κυκλοφορούσε ευθύς μετά και την έγκριση από τους επόπτες της συμφωνίας για εξαγορά των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Η συμφωνία μεταξύ AstroBank και Εθνικής Τράπεζας επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και έκτοτε εκκρεμεί η έγκριση της από την Κεντρική Τράπεζα.

Η AstroBank εξαγόρασε τον Απρίλιο του 2018 και την USB.

Μεγαλομέτοχοι της USB ήταν η οικογένεια Σενάουι που διατηρεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών στην AstroBank.

Πρόσφατα η τράπεζα ανακοίνωσε και το διορισμό του Αριστείδη Βουράκη, ως νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Του Λεύκου Χρίστου