You are here

Gatzke: Καλεί την ΕΤΥΚ σε συμβιβασμό

17/05/2022 19:38

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke απευθύνει πρόσκληση στην ΕΤΥΚ να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία συλλογική σύμβαση που να διασφαλίζει την ευρωστία της τράπεζας.

Με σημερινή εγκύκλιό του προς το προσωπικό και με αφορμή τις αυριανές συνελεύσεις των μελών της ΕΤΥΚ για να εξουσιοδοτήσουν τη συντεχνία για απεργιακές κινητοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Gatzke καλεί τα μέλη της συντεχνίας να προβληματιστούν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η οργάνωσή τους τις εργατικές διαφορές.

Σημειώνει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες μέσω μίας νέας συλλογικής σύμβασης η οποία θα εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Αναφέρεται στις προκλήσεις και επιπτώσεις που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση η οποία θα επηρεάσει αρνητικά ζωτικούς τομείς της οικονομίας και θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα του τραπεζικού τομέα.

«Μια πιθανή απεργία θα προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στο τραπεζικό μας σύστημα», επισημαίνει ο CEO της HB.

«Δεν πρόκειται περί ξαφνικής απόφασης της Τράπεζας, αλλά αποτελεί απαίτηση των Εποπτικών Αρχών, καθώς και αποτέλεσμα της κατάταξης μας σε μη επενδυτική βαθμίδα εξαιτίας της μη βιώσιμης αναλογίας του κόστους προς τα έσοδα», τονίζει.

ΕΤΥΚ: Ο Gatzke τορπίλισε τη συμφωνία

Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι «ο ίδιος ο κ. Gatzke τορπίλισε τη συμφωνία και ο ίδιος ο κ. Gatzke αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της σύμβασης», επισημαίνοντας ότι στόχος του ήταν οι απολύσεις προσωπικού.

Παραθέτουμε αυτούσια την εγκύκλιο του CEO της HB

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων και των  επικείμενων  ψηφοφοριών της ΕΤΥΚ, κατά τις  οποίες  καλεί τα μέλη της να την εξουσιοδοτήσουν να προχωρήσει σε μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, αν χρειαστεί, περιλαμβανομένης της γενικής απεργίας, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Δεδομένα:

1.    Για να παραμείνει η Τράπεζα σε μια μακροχρόνια βιώσιμη πορεία και να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πελατών, των καταθετών, του προσωπικού και των μετόχων της, πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να μειώσει τον πολύ υψηλό δείκτη κόστους/έσοδα.

2.    Δεν πρόκειται περί ξαφνικής απόφασης της Τράπεζας, αλλά αποτελεί απαίτηση των Εποπτικών Αρχών, καθώς και αποτέλεσμα της κατάταξης μας σε μη επενδυτική βαθμίδα εξαιτίας της μη βιώσιμης αναλογίας του κόστους προς τα έσοδα.

3.    Το περιθώριο βελτίωσης των εισοδημάτων είναι περιορισμένο, λόγω των δεδομένων στην αγορά, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών/εταιρειών, της λήξης των κρατικών ομολόγων και των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβάλλονται από τις Εποπτικές Αρχές. Επομένως, πρέπει να εστιάσουμε στο κόστος.

4.    Γίνονται διαρκώς ενέργειες για να βελτιώσουμε τα έσοδα μας καθώς και για να μειώσουμε και να βελτιώσουμε το λειτουργικό κόστος της Τράπεζας, πέραν του εργασιακού. Αυτό όμως δεν μπορεί από μόνο του να επιλύσει τα προβλήματα, γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το εργασιακό κόστος.

5.    Το εργασιακό κόστος αποτελείται από 3 βασικά στοιχεία: 1. Μισθοί/Παροχές/Εισφορές (δηλαδή στοιχεία της Συλλογικής Σύμβασης) 2. Αριθμός Προσωπικού, 3. Ύψος/Επίπεδα Αποζημίωσης Σχεδίων Αποχώρησης.

6.    Αυτό που επιδιώκουμε και στο οποίο πραγματικά δεσμευόμαστε είναι η υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης που θα αντικατοπτρίζει την αναγκαία μείωση του κόστους, τη σταδιακή εφαρμογή αμοιβών βάση της απόδοσης, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και την εναρμόνιση των μισθών συναδέλφων από πρώην ΣΚΤ/ ΣΠΙ.

7.    Το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης διαχείρισης των εξόδων θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις  και θα επηρεάσει θετικά τις πρόνοιες του σχεδίου αναδιάρθρωσης όσον αφορά το προσωπικό, και την οικονομική αποζημίωση σε όσους θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα.

8.    Οι ειδοποιητικές επιστολές που στάλθηκαν στις συντεχνίες σχετικά με τις απολύσεις ήταν αποτέλεσμα της ανελαστικής στάσης της ΕΤΥΚ, η οποία απέφυγε να προσέλθει σε έναν ολοκληρωμένο και εποικοδομητικό διάλογο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να υπάρξει κατάληξη.

9.    Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες, στη βάση μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Μέσω αυτής της συλλογικής σύμβασης θα εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ήμασταν εξαρχής πολύ διαφανείς και ξεκάθαροι σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να πετύχουμε μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και να διασφαλίσουμε το όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών. Όλα τα πιο πάνω κοινοποιήθηκαν τόσο στην ΕΤΥΚ όσο και στο προσωπικό πολλές φορές τους τελευταίους 7 μήνες. Μας λυπεί και μας απογοητεύει το γεγονός ότι η ΕΤΥΚ αντί να κάνει διάλογο και να κοιτάζει το μέλλον με εποικοδομητικό τρόπο, επιλέγει την οδό της αντιπαράθεσης, απρόθυμη να συμβιβαστεί για το κοινό καλό.

Οι εγκύκλιοι της ΕΤΥΚ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και οι κατηγορίες είναι παραπλανητικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα της επαναφοράς των μισθών πρώην συναδέλφων από ΣΠΙ/ΣΚΤ, καθώς η Τράπεζα δεν δήλωσε ποτέ ότι δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας προτρέπουμε να προβληματιστείτε με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η ΕΤΥΚ αυτά τα θέματα και αν αυτός είναι προς όφελός σας, καθώς προφανώς δεν αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι προκλήσεις είναι πραγματικές και πρέπει να επιλυθούν με εποικοδομητικό τρόπο.

Στο παγκόσμιο περιβάλλον επικρατεί αστάθεια. Εκτός από τις υφιστάμενες προκλήσεις, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια πολύ σοβαρή διεθνή κρίση, διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και ρεκόρ πληθωρισμού. Η κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά ζωτικούς κλάδους της οικονομίας και κατά συνέπεια θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα του τραπεζικού τομέα. Μια πιθανή απεργία θα προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στο τραπεζικό μας σύστημα. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Επαναλαμβάνουμε τη βούληση και τη δέσμευση της Τράπεζας να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμβιβασμό με πνεύμα διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της Τράπεζας, όλων των εργαζομένων της και όλων των ενδιαφερομένων μερών, αποφεύγοντας περιττές αντιπαραθέσεις. Ευελπιστούμε ειλικρινά ότι η ΕΤΥΚ θα επανεξετάσει την αρνητική της στάση και θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη για μια νέα συλλογική σύμβαση που θα διασφαλίζει έναν υγιή και εύρωστο Οργανισμό στο μέλλον και θα διαφυλάσσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τέλος, εκ μέρους της οικογένειας της Ελληνικής Τράπεζας, οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την Υπουργό Εργασίας κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου και τους οικείους της. Της ευχόμαστε από καρδιάς γρήγορη ανάρρωση.

Του Λεύκου Χρίστου