You are here

H Alpha ανέβασε τον πήχη των αποζημιώσεων

13/10/2020 06:48

Αναπόφευκτη κρίνεται η μείωση του αριθμού του προσωπικού των τραπεζών στα προσεχή δύο χρόνια, καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες και η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημική κρίση, η μείωση της κερδοφορίας τους σε συνδυασμό με τη δαμόκλειο σπάθη των ΜΕΔ, επισπεύδουν τη λήψη μέτρων με βασικό στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους.

Επτά χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου του 2013, που έφεραν τα πάνω κάτω στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με τις αποφάσεις του Eurogroup, η εμφάνιση του κορωνοϊού ανατρέπει άρδην τους σχεδιασμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για εξυγίανση του ισολογισμού τους.

Στις προτεραιότητες τους, σύμφωνα με αναφορές ανώτατων στελεχών τραπεζών στη StockWatch, είναι η μείωση του αριθμού του προσωπικού κατά μέσο όρο μεταξύ 20% και 30%, μέσα από σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Όπως έγραψε και παλαιότερα η StockWatch, η Alpha Bank άνοιξε χθες τον χορό της συρρίκνωσης του αριθμού του προσωπικού των τραπεζών και τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν εντός του 2021 και άλλα πιστωτικά ιδρύματα περιλαμβανομένων και των δύο συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής.

Σημείο αναφοράς στο σχέδιο εξόδου της Alpha Bank, αποτελεί η αύξηση του ύψους της χαριστικής αποζημίωσης προς το προσωπικό που θα αποχωρήσει εθελοντικά.

Η μέγιστη αφορολόγητη αποζημίωση στο προσωπικό της τράπεζας σε αντίστοιχο σχέδιο το 2016 ήταν €180 χιλ. Το νέο σχέδιο προβλέπει €200 χιλ. και το ποσό της βασικής αυτής παροχής δεν θα υπερβαίνει τους τέσσερις ετήσιους μισθούς.

Με το εν λόγω σχέδιο η τράπεζα στοχεύει όπως αποχωρήσουν 220 υπάλληλοι (32%) από το σύνολο των 679.  Προβλέπεται επίσης συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέσω του ταμείου υγείας της ΕΤΥΚ με εκατέρωθεν συνεισφορές για τα επόμενα δύο χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης ή μέχρι την ολοκλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του υπαλλήλου.

Επίσης η τράπεζα θα συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια, να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη μέσω του ομαδικού σχεδίου η οποία θα αφορά μόνο ασφάλεια ζωής.  Η Alpha Bank θα δώσει επιπλέον 10% αποζημίωση με μέγιστο ποσό €200 χιλ. στους υπαλλήλους που υπηρετούν στον τομέα καθυστερήσεων, στο δίκτυο καταστημάτων, στη διεύθυνση διεθνών δραστηριοτήτων, σε καταστήματα εκτός Λευκωσίας.

Επιπλέον προβλέπεται αποζημίωση 5% με μέγιστο ποσό €200 χιλ. για υπαλλήλους που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στο σχέδιο κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του.

Η τράπεζα δεσμεύεται με βάση το σχέδιο να συνεχίσει να παρέχει πιστωτικές διευκολύνσεις σε υφιστάμενα δάνεια τακτής προθεσμίας όσον αφορά την τιμολόγηση και το χρόνο εξόφλησης. Θα συνεχίσει επίσης να ισχύει σε μειωμένο βαθμό το όριο τρεχούμενου λογαριασμού μισθοδοσίας και πιστωτικών καρτών.

Το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου και μέχρι την ημερομηνία αυτή οι υπάλληλοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Η τράπεζα έχει το δικαίωμα κατά την απόλυτη κρίση της να αποδεχτεί ή όχι οποιοδήποτε αίτημα για συμμετοχή στο σχέδιο.

Μετά το πέρας της ισχύς του σχεδίου και με βάση το πόσοι υπάλληλοι θα ενταχθούν σε αυτό, θα μειωθεί ανάλογα και ο αριθμός των καταστημάτων. Στόχος της τράπεζας είναι ο αριθμός αυτός να μειωθεί από 22 καταστήματα σε 17.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch φέρουν τις τράπεζες να προχωρούν και σε άλλα μέτρα μείωσης του εργατικού κόστους, όπως είναι οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μεταβολή του ωραρίου των καταστημάτων του δικτύου των τραπεζών.

Ήδη, στην Τράπεζα Κύπρου θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί η μερική απασχόληση, που είναι σε εθελοντική βάση, χωρίς όμως ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι τράπεζες που το προσωπικό τους δεν είναι οργανωμένο στην ΕΤΥΚ, το ωράριο εργασίας στο δίκτυο των καταστημάτων τους επεκτείνεται μέχρι τις 16:00 ή σε άλλες περιπτώσεις μέχρι τις 17:00.

Υπάρχουν τράπεζες οι οποίες χρησιμοποιούν υπηρεσίες από ιδιώτες πέραν των παραδοσιακών τους υπηρεσιών.

Στα θετικά, που καταγράφουν οι τράπεζες, είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τους πελάτες τους, εξαιτίας των συνθηκών που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, του lockdown που ακολούθησε και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είναι σε ισχύ και ενδεχομένως να ενταθούν καθώς, τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν τις τελευταίες μέρες ανησυχητική άνοδο.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Του Λεύκου Χρίστου