You are here

Χατζηκωστής: Έπονται συγχωνεύσεις και στην Κύπρο

01/09/2011 09:22
Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στις τάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στην προώθηση μισθολογικών αναπροσαρμογών στο δημόσιο.

Η ηγεσία της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων θεωρεί αμφότερες εξελίξεις ως προπομπό αλλαγών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και προετοιμάζεται να τις αντιμετωπίσει.

Ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, εκτιμά ότι οι συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων ενδέχεται να αγγίξουν και τις κυπριακές τράπεζες, και τις θεωρεί απότοκο της κρίσης που επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω των ομολόγων.

«Είναι θέμα επιβίωσης και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε δύο μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα να συγχωνευτούν», σημειώνει ο κ. Χατζηκωστής.

«Είναι φανερό ότι αλλάζει το τραπεζικό σκηνικό και η ΕΤΥΚ δεν ξαφνιάστηκε από την εξέλιξη της συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank. Εμείς αναμέναμε κάτι τέτοιο και σας παραπέμπω στην ομιλία που απηύθυνα στο πλαίσιο του 43ου συνεδρίου της οργάνωσης τον περασμένο Μάιο. Είπα τότε ότι «οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές τραπεζών οι οποίες είναι αναπόφευκτες θα επαναπροσδιορίσουν τον τραπεζικό χάρτη της περιοχής και ιδιαίτερα στο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ερωτηθείς εάν έχει οποιεσδήποτε ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση, απαντά λακωνικά: «Οι εξελίξεις θα οδηγήσουν από μόνες τους τα πράγματα».

Πάνω από όλα για το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζικών υπαλλήλων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, λέει ο κ. Χατζηκωστής.

«Δεν θα επιτρέψουμε ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και ούτε μονομερείς αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων των μελών μας», αναφέρει.

Αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε την κρίση

Ο Λοΐζος Χατζηκωστής θεωρεί ότι άπαντες άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι η οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αγκάλιαζε και την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την Κύπρο.

«Δυστυχώς δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα και αναμέναμε τη δωδεκάτη δίνοντας δικαίωμα στους διεθνείς αξιολογητές να υποβαθμίζουν την κυπριακή οικονομία».

«Η ΕΤΥΚ», σημείωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης των τραπεζικών υπαλλήλων, «έγκαιρα είχε ανοίξει το δρόμο με τη χειρονομία της να δώσει προς το κράτος το συμβολικό ποσό των €500 χιλ. για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με την κίνηση μας αυτή προσπαθήσαμε να δώσουμε παράλληλα και το μήνυμα της σοβαρότητας της όλης οικονομικής κατάστασης. Κανένα οργανωμένο σύνολο και καμία μεγάλη επιχείρηση δεν ακολούθησε έστω συμβολικά την ΕΤΥΚ».

Το πακέτο επηρεάζει και τους τραπεζικούς

Επέκρινε παράλληλα την κυβέρνηση αλλά και τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι άφησαν την ΕΤΥΚ εκτός του κοινωνικού διαλόγου, που οδήγησε σε αποκοπές ωφελημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, αναφέρει ο κ. Χατζηκωστής, επηρεάζουν τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Η αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος που περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο που ψήφισε η Βουλή, αναφέρει, επηρεάζει μεγάλη μερίδα των τραπεζικών υπαλλήλων.

Πρόσθεσε ότι τα διαφαινόμενα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως η αναδιάρθρωση της παροχής της ΑΤΑ, επίσης θα επηρεάσει τα μέλη της ΕΤΥΚ.

«Δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις ερήμην μίας μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η ΕΤΥΚ έχει τους τρόπους να αντιδράσει και θα αντιδράσει», παρατήρησε ο Λοΐζος Χατζηκωστής.

Η συλλογική σύμβαση

Σε ότι αφορά την επικείμενη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα, που έληξε το 2010, ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τις προθέσεις τις συντεχνίας.

Η σύμβαση που υπογράφηκε για την προηγούμενη τριετία προνοούσε, πέραν της καταβολής της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων, ετήσιες γενικές αυξήσεις 1-2%.

Σε σχέση με την νέα σύμβαση, ο κ. Χατζηκωστής δήλωσε πέρσι ότι δίνεται έμφαση από την ΕΤΥΚ σε θεσμικές αλλαγές αντί σε μισθολογικές διεκδικήσεις.

Μιλώντας χθες στη StockWatch, αρκέστηκε να πει ότι η οργάνωση του απέδειξε επανειλημμένα ότι συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Μέσα σε αυτό πλαίσιο, είπε, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την εργοδοτική πλευρά λαμβάνοντας ασφαλώς όλα τα δεδομένα.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι και θα παραμένει να είναι αξιόπιστο.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ελληνικά ομόλογα και τις παρενέργειες που έχουν προκαλέσει στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα θα ξεπεραστεί.

Οι κυπριακές τράπεζες, επισήμανε, θα επανέλθουν στην κερδοφορία πολύ σύντομα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε σχέση με τις συμβάσεις.