You are here

HB: Προχωρά σε πλεονασμούς μέχρι 350 υπαλλήλων

02/05/2022 10:35

O κύβος ερρίφθη στην Ελληνική Τράπεζα σε σχέση με το επίμαχο θέμα των πλεονασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Oliver Gatzke, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας απέστειλε σήμερα επιστολή προς τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της κατάθεσης του νέου επιχειρηματικού πλάνου της τράπεζας που έχει τεθεί υπόψη του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται και η μείωση του προσωπικού κατά 300- 350 άτομα, με τη διαδικασία του πλεονασμού.

Ο Γερμανός τραπεζίτης καλεί τις ηγεσίες των τριών συντεχνιών σε διαβουλεύσεις, στη βάση των προνοιών που προβλέπονται από τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων για να συζητηθεί η εν λόγω πρόθεση της εργοδοτικής πλευράς.

Ο κ. Gatzke επικαλείται στην επιστολή του, το επιχειρηματικό πλάνο μετασχηματισμού της τράπεζας το οποίο προβλέπει τη μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους της ΗΒ σε μία προσπάθεια να γίνουν δραματικές εξοικονομήσεις και να επανέλθει η τράπεζα σε πορεία κερδοφορίας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΗΒ για το 2021, ο CEO της ΗΒ, είχε επισημάνει ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ το επιχειρηματικό πλάνο, σε σχέση με το μετασχηματισμό της ΗΒ. 

Το πλάνο αυτό, είχε πει, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του αριθμού του προσωπικού, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν πλεονασμοί.

Είχε προειδοποιήσει ότι η διαδικασία των πλεονασμών θα καταστεί αναπόφευκτη, αν δεν συνομολογηθεί μια συλλογική σύμβαση η οποία θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη το δείκτη εσόδων και εξόδων της τράπεζας και το ποσοστό των μισθολογικών απαιτήσεων.

Επιπρόσθετα ο κ. Gatzke είχε υποστηρίξει πως η τράπεζα θα πρέπει σταδιακά να απαλλαγεί και από την απηρχαιωμένη, όπως τη χαρακτήρισε, πρακτική των οριζόντιων προσαυξήσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, απέκλεισε το ενδεχόμενο η εργοδοτική πλευρά να αποδεχθεί χαριστικές αποζημιώσεις ύψους €200 χιλ. στο πλαίσιο ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς συνδικαλιστικού κινήματος, ωστόσο, όπως ανέφεραν στη StockWatch εκπρόσωποι συντεχνιών, η επιστολή Gatzke θα μελετηθεί από τα αρμόδια όργανα και θα σταλθεί απαντητική επιστολή για όλα τα σημεία που εγείρει ο Γερμανός τραπεζίτης και ειδικότερα στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η διεύθυνση σε πλεονασμούς προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΥΚ, με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση εναντίον του CEO της ΗΒ, του ΔΣ και προς πολιτικούς κύκλους, τους οποίους δεν είχε κατονομάσει.

Κάλεσε επίσης το ΥΠΕΡΓ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει να χαϊδεύει την Ελληνική Τράπεζα και να προχωρήσει στη διαδικασία των ποινικών αγωγών».

Η ΕΤΥΚ κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεκτεί κατ’ ουδένα λόγο τους πλεονασμούς.

Του Λεύκου Χρίστου