You are here

Η ΣΕΚ οργανώνεται στον τραπεζικό τομέα

16/01/2020 10:59

Τη σύσταση παγκύπριας συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων, εξήγγειλε σήμερα η ΣΕΚ.

Η  δημιουργία της παγκύπριας συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων  είναι μετεξέλιξη της μέχρι πρόσφατα ανεξάρτητης συντεχνίας ΣΥΠΕΤΕ, τα μέλη της οποίας είναι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-  Κύπρου.

Στη συντεχνία αυτή θα ενταχθούν όλα τα μέλη της ΣΕΚ τα οποία είναι οργανωμένα στην  Ελληνική Τράπεζα,  στην Εθνική Τράπεζα, στην ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων της ΣΕΚ  Ελισσαίος Μιχαήλ μιλώντας το πρωί από το βήμα του παγκύπριου συνεδρίου της οργάνωσης,  τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της συντεχνίας των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος-Κύπρου να ενταχθούν στην οργανική δομή της ΣΕΚ.

«Εκπροσωπούμε και δηλώνουμε δυναμικά παρόν στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στον ευρύτερο τραπεζικό  και ασφαλιστικό τομέα» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος πρόσθεσε:

« Ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, αποτελώντας την εναλλακτική επιλογή για όλους τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα».

Σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των τραπεζικών υπαλλήλων υπάγεται στις τάξεις της ΕΤΥΚ η οποία ιδρύθηκε το 1954 και αρχικά ήταν κάτω από την ομπρέλα της ΣΕΚ.

Στην ομιλία του ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και στα καίρια εργασιακά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον ιδιωτικό τομέα  τονίζοντας ότι η εργατική τάξη πέρασε δύσκολα  την περίοδο της οικονομικής κρίσης «αλλά αντέξαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα της ομοσπονδίας, πρόσθεσε, είναι η ψηφιστεί η νομοθεσία για την αδήλωτη εργασία.

Τόνισε την ανάγκη να κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των υπαλλήλων των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή.

Επέκρινε το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι εργοδότες στο λιανικό εμπόριο εμποδίζουν την οργάνωση του προσωπικού τους στις συντεχνίες και κάλεσε την υπουργό εργασίας να εγκαινιάσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του 2020 θα ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο ανέφερε ότι στα χέρια της βρίσκονται οι μελέτες  που έγιναν από το διεθνές γραφείο εργασίας και την ΕΕ σε σχέση με το επίμαχο αυτό θέμα.

Οι εκθέσεις, είπε, θα τεθούν ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος.

Σημείωσε ότι η ομοσπονδία θα προωθήσει τη σταδιακή επαναφορά των αποκοπών μισθών και επιδομάτων στον τραπεζικό τομέα μέσα από τη συμφωνία πλαίσιο την 1.1.2019 και ενοποίηση των όρων εργοδότησης με τη δημιουργία μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης.

Ο κ. Μιχαήλ αποκάλυψε ότι στην ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένεται να δοθεί νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα έχει ως στόχο τουλάχιστον να αποχωρήσουν 100 υπάλληλοι.

Του Λεύκου Χρίστου