You are here

Η ΣΚΤ ανακοινώνει το σχέδιο για τους 900

19/07/2018 06:17

Η υπό εκκαθάριση ΣΚΤ αναμένεται σήμερα να δώσει τις τελικές παραμέτρους του σχεδίου εξόδου 900 υπαλλήλων στις συντεχνίες, οι οποίες προειδοποιούν με μέτρα λόγω του χάσματος που εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με τις απαιτήσεις τους.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα περιθώρια διαβούλευσης έχουν εξαντληθεί και πως τα μέγιστα όρια των παραχωρήσεων έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.  Ο εκπρόσωπος της, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε χθες ότι οι απαιτήσεις πρέπει να είναι σε «λελογισμένα πλαίσια».

Το κόστος του σχεδίου έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σχεδίου αποζημίωσης, ιδίως για οργανισμό που βάζει λουκέτο.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι €125 εκ. για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις για αποζημίωση των 900 υπαλλήλων που θα φύγουν οριστικά από τον Συνεργατισμό, δηλαδή περίπου €140 χιλ. ανά υπάλληλο.

Οι υπόλοιποι 1700 υπάλληλοι θα πάνε στην Ελληνική Τράπεζα και στον κρατικό φορέα διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού που έχουν κληρονομήσει οι φορολογούμενοι.

«Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για διαβούλευση. Δηλαδή ενημερώνω για τις θέσεις μου και ακούω τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εάν δεν συμφωνήσουμε προχωρώ», διαμηνύει η κυβέρνηση, λίγο πριν τη συνάντηση με τις συντεχνίες.

Εκπρόσωπος της εργοδοτικής πλευράς σημειώνει στη StockWatch ότι «είτε υπάρξει είτε όχι κατάληξη στη σημερινή διαβούλευση, η ΣΚΤ εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει το σχέδιο προς τους εργαζόμενους που θα ετοιμάσει η ίδια, με τα ποσά που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος που θα αποχωρήσει».

Από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει παραδοχή ότι το κόστος του σχεδίου έχει ξεφύγει από τα €85 – 90 εκ. που ήταν πρόθυμη να πληρώσει η ΣΚΤ πριν το λουκέτο της.

Το σχέδιο της ΣΚΤ προνοεί ως κατώτατο όριο αποζημίωσης τις €20.000 και ανώτατο τις €170.000 ενώ οι συντεχνίες κάνουν λόγο για πέντε μισθούς και ανεβάζουν το κατώτατο όριο στις €100.000 και το ανώτατο στις €200.000.

Η κυβέρνηση προτίθεται να πληρώσει ένα ετήσιο μισθό για κάθε τέσσερα έτη υπηρεσίας.

Με μέτρα προειδοποιούν οι συντεχνίες

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Πρόδρομος Χαραλάμπους, σε δηλώσεις του είπε ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν και ότι η συζήτηση βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν τις προηγούμενες 1-2 εβδομάδες, με την εργοδοτική πλευρά να παρουσιάζεται στις συζητήσεις με την ίδια θέση.

Πρόσθεσε ότι «προβάλλονται οι γνωστές δικαιολογίες πως δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Συνεργατισμού ενώ, ταυτόχρονα δεν αυξάνονται τα ποσά που αφορούν στο σχέδιο αποχώρησης».

Σημείωσε ότι μένει αναπάντητο το ερώτημα τί θα γίνει σε περίπτωση που το σχέδιο δεν επιλεγεί από τους 900 εργαζόμενους, που είναι ο επιθυμητός αριθμός εργαζομένων προς αποχώρηση και πως παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο πρώην υπάλληλοι της Λαϊκής και πρόσθεσε ότι «δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μέτρα».

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων ΣΕΚ Ελισαίος Μιχαήλ δήλωσε ότι «ο αριθμός των 900 υπαλλήλων καθορίστηκε μέσα από τον σχεδιασμό της ίδιας της ΣΚΤ και εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια αφού το σχέδιο θα είναι εθελοντικό και δεν θα εξαναγκαστεί κανένας σε αποχώρηση να είναι τόσο ελκυστικό ώστε να βρεθούν αυτοί οι αριθμοί».

«Αντί τούτου», πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, «διαπιστώνουμε ότι από την προηγούμενη συνάντηση μέχρι την προχθεσινή δεν μας δόθηκαν αυτά που έχουμε ζητήσει ενώ δεν έχουν κάνει βήματα μπροστά για βελτίωση του σχεδίου».

«Στην περίπτωση που δεν καταλήξουμε θα πρέπει ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση της επόμενης ημέρας», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.

Στις δικές του δηλώσεις ο γγ της ΠΑΣΕΥ- ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος είπε ότι «αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της διεύθυνσης της ΣΚΤ».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα είπε ότι «εάν δεν υπάρξει ούτε σήμερα κατάληξη υπενθυμίζω ότι σε κοινή διάσκεψη των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ συμφωνήθηκε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία και εάν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν μέτρα».

Της Ηρώς Ευθυμίου