You are here

Καλά κρατεί η κόντρα HB, ETYK

18/05/2022 10:00

 

Δύο εγκύκλιοι που εκδόθηκαν χθες, μία από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke και μία από την ΕΤΥΚ που ακολούθησε, κλιμακώνουν περαιτέρω την όξυνση των εργασιακών σχέσεων στον οργανισμό και σκορπούν ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα μεταξύ του προσωπικού.

Ειδικότερα όμως, η νέα αντιπαράθεση των δύο μερών προκαλεί ερωτήματα ως προς τη χρονική περίοδο που έχει ξεσπάσει τη στιγμή που η αρμόδια υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, δίνει μάχη για τη ζωή της.

Σήμερα τα μέλη της ΕΤΥΚ έχουν κληθεί σε επαρχιακές συνελεύσεις για να εξουσιοδοτήσουν τη συντεχνία να χειριστεί εν λευκώ την εργατική διαφορά στην Ελληνική Τράπεζα, περιλαμβανομένης και της εκδήλωσης παναπεργίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε περίπτωση που η διεύθυνση της Ελληνικής προχωρήσει σε πλεονασμούς.

Η StockWatch είχε αποκαλύψει πολύ πρόσφατα ότι η εργατική διαφορά στην Ελληνική Τράπεζα και ειδικότερα στον τραπεζικό τομέα, θα τύχουν χειρισμού από την ίδια, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Άλλωστε, αυτό άφησε να εννοηθεί και η ίδια η κ. Αιμιλιανίδου όταν τέθηκε ενώπιον της από τη StockWatch το επίμαχο αυτό ζήτημα.

«Οι κοινωνικοί εταίροι, ως ένδειξη σεβασμού προς μία εξαίρετη υπουργό που υφίσταται αυτή την ώρα φοβερή δοκιμασία, οφείλουν να επιδείξουν εγκράτεια στις οποιεσδήποτε μεταξύ τους διαφορές», σχολίασε στη StockWatch ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ.

«Θα πρέπει ως ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες των εργασιακών και κοινωνικών θεμάτων, να δώσουμε πίστωση χρόνου στον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και στους εμπλεκόμενους τεχνοκράτες να συνεχίσουν το έργο της Ζέτας Αιμιλιανίδου, μέχρι που να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της» παρατήρησε ο κ. Μάτσας.

Ο κατώτατος στην προμετωπίδα της Ζέτας

Σημειώνεται ότι στην προμετωπίδα της ατζέντας της ΥΠΕΡΓ είναι η εξαγγελία του κατώτατου μισθού, το συνταξιοδοτικό, η τηλεργασία, η νέα κοινωνική πολιτική, η εργατική διαφορά στον τραπεζικό τομέα και πάνω από όλα η διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο ΠτΔ θα θέσει το θέμα διαχείρισης των σοβαρών θεμάτων που είναι στην ατζέντα της Ζ. Αιμιλιανίδου για να χαραχθεί η διαδικασία υλοποίηση τους.

Η ΥΠΕΡΓ επρόκειτο πριν το τέλος Μαΐου να εξαγγείλει τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού με ισχύ αρχές του νέου έτους, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τις συνέπειας που προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας η Ρωσο -Ουκρανική κρίση.

Η νέα προειδοποίηση Gatzke

Ο Oliver Gatzke, διευθύνων σύμβουλος της ΗΒ, κάλεσε χθες την ΕΤΥΚ με εγκύκλιο του προς το προσωπικό της τράπεζας να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία συλλογική σύμβαση που να διασφαλίζει, όπως σημειώνει, την ευρωστία της τράπεζας.

Με αφορμή τις σημερινές επαρχιακές συνελεύσεις των μελών της ΕΤΥΚ για να εξουσιοδοτήσουν τη συντεχνία για απεργιακές κινητοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Gatzke καλεί τα μέλη της συντεχνίας να προβληματιστούν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η οργάνωσή τους τις εργατικές διαφορές.

Σημειώνει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες μέσω μίας νέας συλλογικής σύμβασης η οποία θα εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Αναφέρεται στις προκλήσεις και επιπτώσεις που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση η οποία θα επηρεάσει αρνητικά ζωτικούς τομείς της οικονομίας και θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα του τραπεζικού τομέα.

«Μια πιθανή απεργία θα προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στο τραπεζικό μας σύστημα», επισημαίνει ο CEO της HB και προσθέτει:

«Δεν πρόκειται περί ξαφνικής απόφασης της Τράπεζας, αλλά αποτελεί απαίτηση των Εποπτικών Αρχών, καθώς και αποτέλεσμα της κατάταξης μας σε μη επενδυτική βαθμίδα εξαιτίας της μη βιώσιμης αναλογίας του κόστους προς τα έσοδα», τονίζει.

O CEO της ΗΒ, υποστηρίζει ότι «οι εγκύκλιοι της ΕΤΥΚ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και οι κατηγορίες είναι παραπλανητικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα της επαναφοράς των μισθών πρώην συναδέλφων από ΣΠΙ/ΣΚΤ, καθώς η Τράπεζα δεν δήλωσε ποτέ ότι δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

«Επαναλαμβάνουμε τη βούληση και τη δέσμευση της Τράπεζας να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμβιβασμό με πνεύμα διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της Τράπεζας, όλων των εργαζομένων της και όλων των ενδιαφερομένων μερών, αποφεύγοντας περιττές αντιπαραθέσεις», υποδεικνύει ο Γερμανός τραπεζίτης.

ΕΤΥΚ: Ο Gatzke τορπίλισε τη συμφωνία

Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι ο ίδιος ο κ. Gatzke τορπίλισε τη συμφωνία, ο οποίος αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι οι απολύσεις προσωπικού.

«Πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Gatzke, ότι η ΕΤΥΚ ανταποκρινόμενη σε παράκληση του Υπουργείου Εργασίας άρχισε διαπραγματεύσεις για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης με την Τράπεζα, αλλά ο κ. Gatzke ακολουθώντας τις συμβουλές των συμβούλων του, εγκατέλειψε την όλη διαδικασία χωρίς λόγο και αιτία», αναφέρει.

 

Του Λεύκου Χρίστου