You are here

Κάλεσμα Ζ. Αιμιλιανίδου για απεργίες

17/10/2019 11:29

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου κάλεσε όλα τα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο με σεβασμό στον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, ερωτηθείσα για το πρόσφατο κύμα απεργιών σε διάφορους κλάδους στην Κύπρο.
 
 «Σέβομαι πλήρως το δικαίωμα της απεργίας, όμως πρέπει να τηρήσουμε τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων όλοι, να προσέλθουμε σε διάλογο και πιστεύω ότι μπορούν να επιλυθούν τα θέματα με καλή διάθεση και με διάλογο», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του Έκτακτου Συνεδρίου της ΔΕΟΚ.
 
Πρόσθεσε ότι ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων ισχύει εδώ και 40 χρόνια και ότι κατά τη διάρκεια και της οικονομικής κρίσης, ο τόπος δεν αντιμετώπισε απεργιακές κινητοποιήσεις και με καλή θέληση όλα τα μέρη μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι και σήμερα μπορούν να εφαρμόσουν τον κώδικα και να καταλήξουν σε λύσεις, οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκην η λύση της απεργίας.
 
Σε σχέση με τη διαφορά της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και την Ελληνική Τράπεζα για το θέμα της καταβολής ΑΤΑ και προσαυξήσεων, η Υπουργός απέφυγε να πάρει θέση, σημειώνοντας ότι η προσπάθειά της είναι να επιλύει διαφορές και όχι να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.  
 
Εξέφρασε την άποψη ότι όπως εδώ και έξι χρόνια επιλύθηκαν μεγάλες διαφορές οι οποίες υπήρχαν, τόσο εργατικές διαφορές όσο και ανανεώσεις συλλογικών συμβάσεων, με καλή θέληση μπορεί να βρεθεί λύση για όλα.
 
Πρόσθεσε ότι για το θέμα γίνονται προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.
 
Η ΕΤΥΚ, η οποία είχε προχωρήσει την περασμένη Παρασκευή σε 24ωρη απεργία καταλογίζει στη διεύθυνση της Ελληνικής ότι επιθυμεί να καταργήσει τις μισθολογικές κλίμακες, ότι αρνείται να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις και ότι δεν εντάσσει τους υπαλλήλους της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στις κλίμακες της ΕΤΥΚ.