You are here

Καρούσος: Ακύρωσε συνάντηση με ΕΤΥΚ

25/05/2022 07:22

Υπάρχουν ηθικά διλήμματα τα οποία η ΕΤΥΚ θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη, πριν από την εξαγγελία 24ωρης απεργίας στην Ελληνική Τράπεζα, επεσήμανε χθες βράδυ στη StockWatch ο Γιάννης Καρούσος, υπουργός Μεταφορών, ο οποίος έχει αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, λόγω της σοβαρής δοκιμασίας που υφίσταται εδώ και 10 μέρες η υγεία της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

«Ακύρωσα την προγραμματιζόμενη για την ερχόμενη Παρασκευή συνάντηση που θα είχα με την ηγεσία της ΕΤΥΚ», αποκάλυψε ο κ. Καρούσος.

Εξήγησε ότι είναι θέμα θεσμικής αρχής, «το ΥΠΕΡΓ ή το τμήμα εργασιακών σχέσεων να μην παρεμβαίνουν σε εργατικές διαφορές υπό τη δαμόκλειο σπάθη απεργιακών μέτρων».

«Ανέλαβα πρωτοβουλία να συναντήσω την ηγεσία της ΕΤΥΚ, όπως θα γινόταν και με τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας, για να δημιουργήσουμε με τους συνεργάτες μου του τμήματος εργασιακών σχέσεων, τις συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν στις δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί όλων των εργατικών διαφορών που εκκρεμούν ενώπιον του ΥΠΕΡΓ.  Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή αυτή η προσπάθεια», παρατήρησε ο κ. Καρούσος.

Ο υπουργός Μεταφορών και εκτελών προσωρινά χρέη υπουργού Εργασίας, υπέδειξε προς την ηγεσία της ΕΤΥΚ ότι θα ήταν ορθό να είχε προηγηθεί στην εξίσωση των αποφάσεων της συντεχνίας και η δοκιμασία της κ. Αιμιλιανίδου, η οποία συνεχίζει να παραμένει σε καταστολή σε κλινική στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η ΟΕΒ, λόγω της κατάστασης της υγείας της κ. Αιμιλιανίδου, που κρίνεται πολύ σοβαρή, ακύρωσε το τελετουργικό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας που πρόκειται να διοργανωθεί σήμερα και στο οποίο θα ήταν προσκεκλημένοι τόσο η ίδια, όσο και ο ΠτΔ, ο οποίος ήδη βρίσκεται από χθες βράδυ στην Αθήνα για να ενημερωθεί από τους θεράποντες ιατρούς της ΥΠΕΡΓ.

Επέκταση μέτρων και σε άλλες τράπεζες

Η ΕΤΥΚ ανακοίνωσε την απόφαση της να εκδηλώσει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη στην Ελληνική Τράπεζα, μετά από χθεσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της συντεχνίας.

Στην ανακοίνωση η ΕΤΥΚ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κλιμακώσει τα δυναμικά μέτρα στην περίπτωση κατά την οποία η τράπεζα δεν θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΥΠΕΡΓ.

Όπως προστίθεται, το ΔΣ εξουσιοδότησε τη γενική γραμματεία της οργάνωσης να επεκτείνει τα απεργιακά μέτρα και στις υπόλοιπες τράπεζες, των οποίων το προσωπικό είναι οργανωμένο στις τάξεις της, αν το κρίνει αναγκαίο.

Αναφορά για επέκταση των δυναμικών μέτρων και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα έκανε χθες ο Λ. Χατζηκωστής, επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, ο οποίος επικαλέστηκε το ποσοστό του 99.5%, που έδωσε εν λευκώ εξουσιοδότηση στη συντεχνία να χειριστεί την εργατική κρίση στην ΗΒ και το ενδεχόμενο παναπεργίας στις τράπεζες. 

Ο τραπεζικός τομέας, δεν έχει την πολυτέλεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η οικονομία, τόνισαν ανώτατα διευθυντικά στελέχη τραπεζών που κλήθηκαν από τη StockWatch να σχολιάσουν τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΤΥΚ.

Συνέστησαν ψυχραιμία και επικαλέστηκαν τη δήλωση του Πανικού Νικολάου, CEO της Τράπεζας Κύπρου, όπως και τις υποδείξεις των μελών του ΔΣ του συνδέσμου τραπεζών και προς τις δύο πλευρές ότι η ορθή διαδικασία είναι η επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου υπό την ομπρέλα του ΥΠΕΡΓ.

Πηγές της Ελληνικής Τράπεζας ανέφεραν στη StockWatch ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί ανακοίνωση από πλευράς διεύθυνσης επισημαίνοντας την ανάγκη για επίλυση των διαφορών στο τραπέζι της μεσολάβησης του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ.

Μέχρι σήμερα η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει ενεργοποιήσει την απόφαση της για πλεονασμούς και ούτε έχει αποστείλει το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας στο ΥΠΕΡΓ το οποίο, σύμφωνα με τον Oliver Gatzke, CEO της ΗΒ, προβλέπει και τη μείωση του προσωπικού κατά 350 άτομα, μέσω της διαδικασίας πλεονασμού.

Του Λεύκου Χρίστου