You are here

Καυτά θέματα στη σύμβαση στην Ελληνική

12/04/2021 06:55

Tέσσερις μήνες κρατά η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της ΕΤΥΚ σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε το Δεκέμβριο του 2018, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να βγει άσπρος καπνός.

Ο Φοίβος Στασόπουλος, μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας που κλήθηκε την περασμένη Παρασκευή να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για μία νέα συλλογική σύμβαση. Προδίκασε μάλιστα ότι «η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία».

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, καυτά θέματα που αποτελούν μεταξύ άλλων αντικείμενο συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι η εξομοίωση των όρων εργοδότησης των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, το ποσοστό των εισφορών στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ και στο ΓεΣΥ, η παραχώρηση ή όχι οριζόντιων προσαυξήσεων καθώς και ζητήματα που αφορούν στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Σε ότι αφορά την εξομοίωση των όρων εργοδότησης των περίπου 1100 υπαλλήλων που έχουν μεταφερθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής Τράπεζας, η διεύθυνση της Ελληνικής τον Οκτώβριο του 2019 είχε παραχωρήσει μονομερώς στο προσωπικό, μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 5,8%, όχι όμως απόλυτα στη βάση των αυτόματων οριζόντιων προσαυξήσεων.

Συγκεκριμένα, η τότε διεύθυνση αποφάσισε και έδωσε προσαύξηση 2% σε οριζόντια βάση ενώ, το υπόλοιπο 3,5% το είχε κατανέμει σύμφωνα με την παραγωγικότητα και την απόδοση του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά.

Στοχευμένα είχε παραχωρήσει επίσης εφάπαξ μισθολογική αύξηση μέχρι και €500 σε υπαλλήλους των πρώην ΣΠΙ των οποίων ο μισθός ήταν κοντά στα €800, σε μια προσπάθεια να σμικρυνθεί το μισθοδοτικό χάσμα με τους συναδέλφους τους της Ελληνικής.

Η μονομερής απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας, να μην παραχωρήσει οριζόντιες προσαυξήσεις, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΕΤΥΚ η οποία απάντησε με 24ωρη στάση εργασίας.

Το επιχείρημα της διεύθυνσης ήταν ότι η πρακτική των οριζόντιων προσαυξήσεων αποτελεί αντικίνητρο για τους ικανούς και παραγωγικούς υπαλλήλους της Τράπεζας και κίνητρο για τους μη παραγωγικούς.

Επιπρόσθετα η διεύθυνση είχε τονίσει την πάγια θέση της ότι οι οποιεσδήποτε μισθολογικές αυξήσεις παραχωρούνται θα πρέπει να συνδέονται και με την κερδοφορία της τράπεζας.

Πάντως, και η ΕΤΥΚ αφήνει να διαρρεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιτευχθεί συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης κάτι το οποίο συνάδει και με τις πρόσφατες δηλώσεις Στασόπουλου όπως επίσης και αυτών που είχε κάνει στις 2 περασμένου Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΥΚ από τον Ιούλιο του 2019 είναι εκ των μεγάλων μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αρχική επένδυση της συντεχνίας στην Ελληνική ήταν 6,26% και από τον περασμένο Μάρτιο μειώθηκε στο 4,95%.

Του Λεύκου Χρίστου