You are here

ΚΕΔΙΠΕΣ: Αυξήσεις μισθών και σχέδιο εξόδου

29/06/2021 07:19

Το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ ετοίμασε πρόταση-πακέτο για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης την οποία θα επιδώσει εντός των ημερών στις συντεχνίες του προσωπικού.

Η πρόταση προβλέπει και σχέδιο εθελούσιας εξόδου του οποίου οι βασικές παράμετροι, πλην του ύψους της αποζημίωσης, είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με τις τρείς συντεχνίες που εκπροσωπούν το προσωπικό. Τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ και την ΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από στελέχη της διεύθυνσης και των συντεχνιών που έχουν γνώση των εξελίξεων, η επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα δύο σκέλη της πρότασης-πακέτο. Την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και την αποδοχή του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Η χρονική διάρκεια της συλλογικής σύμβασης θα είναι 4ετής και θα περιλαμβάνει τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022.

Η σύμβαση έληξε τον Δεκέμβριο του 2019.

Μία εκ των βασικών προνοιών της συλλογικής σύμβασης, είναι η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών με αναδρομική ισχύ από το 2020.

Στο προσωπικό της ΚΕΔΙΠΕΣ, που ανήκε στην πρώην ΣΚΤ, είχαν επιβληθεί εξ αφορμής της τραπεζικής κρίσης το 2013 και την κρατικοποίηση της το ίδιο έτος, αποκοπές μισθών ύψους 15%.

Το κράτος με λεφτά του φορολογούμενου έβαλε €1,5 δισ. και απέκτησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πρώην ΣΚΤ κατά 99%, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της. Πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, το καλό χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού πωλήθηκε στην Ελληνική Τράπεζα. 

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ, παραχώρησε στο προσωπικό, τόσο την ετήσια προσαύξηση, όσο και την ΑΤΑ με βάση τη φόρμουλα που έχουν αποφασίσει οι κοινωνικοί εταίροι τον Ιούλιο του 2017.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ, το ετήσιο μισθολογικό κόστος του προσωπικού ανέρχεται στα €15 εκατ.

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, έβαλε και τις τελικές πινελιές στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, μέσα από το οποίο η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την αποχώρηση μεταξύ 100 και 120 μελών του προσωπικού.

Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχεται στους 360.

Η  απόφαση για να δοθεί σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης δεν είναι σημερινή.  Τέθηκε στο τραπέζι από το 2019 καθώς διαπιστώθηκε ότι το εργατικό κόστος λόγω της συνεχούς αύξησης του εξαιτίας των οριζόντιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ και της επερχόμενης αποκατάστασης των μισθών, δεν άφηνε περιθώρια κέρδους στην εταιρεία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ.

 Στο προσκήνιο υπάρχει η προοπτική όπως η ΚΕΔΙΠΕΣ, μετατραπεί σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company).

Με το νέο της καθεστώς, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορέσει, όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, να εφαρμόσει σχέδιο προστασίας της στέγης, με την πρακτική της καταβολής ενοικίου αντί δόσης.

Αγκάθι το ύψος των αποζημιώσεων

Οι πληροφορίες φέρουν το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, να προτείνει ως μέγιστο ποσό αποζημίωσης €180 χιλ. για όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Οι συντεχνίες αντιπροτείνουν όπως το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανέλθει στις €200 χιλ. όπως ήταν και η φόρμουλα που είχαν φύγει εθελούσια πέραν των 1000 υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ, μετά την πώληση του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

Το ποσό των €200 χιλ. παραχωρήθηκε σε όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχώρησαν μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ρευστό πάντως παραμένει και το σκέλος της χαριστικής αποζημίωσης καθώς χηρεύει η θέση του εφόρου φορολογίας και στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση.

Ο Γιώργος Παντελή, γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ που εκτελεί και χρέη εφόρου φορολογίας, δεν δικαιούται να δώσει έγκριση για αφορολόγητο εφάπαξ καθώς, ο ίδιος είναι και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Το θέμα αυτό θα ξεκαθαρίσει ευθύς μετά το διορισμό νέου εφόρου φορολογίας.

Στο παζλ και οι 170 της Αλταμίρα

Στο πάζλ της συλλογικής σύμβασης και του σχεδίου εθελούσιας εξόδου μπαίνουν και οι 170 υπάλληλοι της Αλταμίρα οι οποίοι προέρχονται από την πρώην ΣΚΤ.

Η επικείμενη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης θα καλύπτει και το προσωπικό της Αλταμίρα, όχι όμως και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο προσωπικό της Αλταμίρα που θα αποφασίσει να αποχωρήσει πρόωρα θα προσφερθεί ως αποζημίωση εφάπαξ ποσό ίσο με έναν ετήσιο μισθό.

 Με βάση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ συντεχνιών και πρώην ΔΣ της ΣΚΤ, οι υπάλληλοι που έχουν μεταφερθεί στην Αλταμίρα είχαν δικαίωμα όποτε οι ίδιοι το επιθυμούσαν να επέστρεφαν στα καθήκοντα τους στο Συνεργατισμό.

Του Λεύκου Χρίστου