You are here

Κόλλησε η σύμβαση Ελληνικής με... μεγαλομέτοχο ΕΤΥΚ

07/05/2021 07:11

Αγεφύρωτες παραμένουν μέχρι στιγμής οι διαφορές μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των εξελίξεων, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών που αναζωπυρώθηκαν από τον Νοέμβριο του 2020, φαίνεται να σκοντάφτουν σε αιτήματα της συντεχνίας, των οποίων τυχόν ικανοποίηση θα επηρεάσει το ήδη υψηλό εργατικό κόστος που επωμίζεται ο οργανισμός. 

Τα κυριότερα θέματα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι και αποτελούν αγκάθια στην επίτευξη συμφωνίας, είναι μεταξύ άλλων: Tα ποσοστά για τις εισφορές στο ΓεΣΥ και στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, η αλλαγή στα συστήματα μισθοδοσίας και προαγωγών, η εξομοίωση των όρων εργοδότησης των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και το ωράριο καταστημάτων.

Ταμείο υγείας και ΓεΣΥ

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις εισφορές στα δύο ταμεία υγείας (ΓεΣΥ και ΕΤΥΚ), η Τράπεζα θεωρεί ότι σταδιακά και σε ορίζοντα δύο ή τριών χρόνων θα πρέπει να παραμείνει για σκοπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο το ΓεΣΥ.

Η εργοδοτική πλευρά υποστηρίζει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ, θα αυξάνονται και θα καλύπτει και υπηρεσίες τις οποίες σήμερα αποδίδει στα μέλη του το ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ.

Η συντεχνία προβάλλει το επιχείρημα ότι το ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων είναι κεκτημένο δικαίωμα και δεν μπορεί να καταργηθεί από τη στιγμή που το ΓεΣΥ δεν προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες καλύπτει το ταμείο υγείας των υπαλλήλων.

Υπάρχει εισήγηση να μειωθεί το ποσοστό των εισφορών της τράπεζας στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, από 3% σε 1,5%.

Η εισφορά της τράπεζας στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων ανέρχεται στο 3%.

Η τράπεζα καταβάλλει επιπρόσθετα εισφορά 2,90% στο ΓεΣΥ για κάθε υπάλληλο της.

Το συνολικό ετήσιο κόστος για την τράπεζα, σε ότι αφορά τις εισφορές στα δύο ταμεία υγείας, αντιστοιχεί με περίπου €7,7 εκατ.

Το ετήσιο μισθολόγιο της ΗΒ υπολογίζεται γύρω στα €130 εκατ.

Αλλαγές σε μισθοδοσία και προαγωγές

Αναφορικά με τις αλλαγές των συστημάτων μισθοδοσίας και προαγωγών, η τράπεζα επιμένει στην αρχική της θέση ότι οι προσαυξήσεις θα πρέπει να μην παραχωρούνται οριζόντια, αλλά στη βάση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων και σύμφωνα με την κερδοφορία της τράπεζας.

Η τράπεζα έχει θέσει ως αίτημα την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων τις καθημερινές μέχρι τις 5 μμ.

Καθυστέρηση ανανέωσης συλλογικής σύμβασης

Όπως έχει διαρρεύσει, μέλη του ΔΣ της ΗΒ εξέφρασαν την εισήγηση να καθυστερήσει η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο γερμανικής καταγωγής νέος CEO της τράπεζας, Oliver Gatzke.

Πάντως, μεταξύ του προσωπικού επικρατεί έντονη δυσανασχέτηση για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και ειδικότερα, μεταξύ των περίπου 1100 υπαλλήλων, που έχουν μεταφερθεί στην ΗΒ από την πρώην ΣΚΤ, των οποίων η μισθοδοσία είναι πολύ πιο κάτω σε σύγκριση με το υφιστάμενο μόνιμο προσωπικό της τράπεζας.

Επί θητείας Γ. Μάτση έγινε προσπάθεια να σμικρυνθεί το μισθολογικό χάσμα των υπαλλήλων που προέρχονται από τα πρώην ΣΠΙ αφού, τον Οκτώβριο του 2109, είχε παραχωρηθεί εφάπαξ μισθολογική αύξηση μέχρι και €500 στον κάθε υπάλληλο της πρώην ΣΚΤ, των οποίων ο μισθός ήταν κοντά στα €800.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Φοίβος Στασόπουλος, μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας είχε δηλώσει στις 5 περασμένου Απριλίου, ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε εξέλιξη και πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

«Η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία», είχε προβλέψει τότε, ο κ. Στασόπουλος.

Εκπρόσωπος της ΗΒ, με τον οποίο η StockWatch επικοινώνησε χθες, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΥΚ από τον Ιούλιο του 2019 είναι εκ των μεγάλων μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αρχική επένδυση της συντεχνίας στην Ελληνική ήταν 6,26% και από τον περασμένο Μάρτιο μειώθηκε στο 4,95%.

Του Λεύκου Χρίστου