You are here

Κούσιος: Γιατί δεν θα πάρουν ανεργιακό οι τραπεζικοί

23/12/2022 06:36

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα φαίνεται να μην αφήνει περιθώρια για την παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος στους πέραν των 1000 τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι αποχώρησαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη βάση σχεδίου εθελούσιας εξόδου και με χαριστικές αποζημιώσεις μέχρι και €200 χιλ.

«Η πρόνοια του νόμου και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος είναι ξεκάθαρες», τόνισε o Yπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος επιβεβαίωσε χθεσινό ρεπορτάζ της StockWatch.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα, ορθά οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων δεν ικανοποίησαν το αίτημα για καταβολή ανεργιακού επιδόματος σε πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πρόσφατα αφυπηρέτησαν πρόωρα στη βάση σχεδίου εθελοντικής εξόδου.

Η γνωμάτευση στηρίχθηκε στην απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου σε προσφυγή ιδιώτη υπαλλήλου ο οποίος είχε αποχωρήσει εθελούσια από την εργοδότρια του εταιρεία λαμβάνοντας πολύ ικανοποιητική χαριστική αποζημίωση.

Το δικαστήριο που είχε αποφασίσει επί της ουσίας του ζητήματος, έκρινε ότι οι Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορθά απέρριψαν το αίτημα του εν λόγω υπαλλήλου, για να είναι δικαιούχος ανεργιακού επιδόματος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, στη βάση της απόφασης του δικαστηρίου, είχαν ερμηνεύσει και εφαρμόσει σωστά τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας για αυτό και απέρριψαν, όπως επιβαλλόταν, το αίτημα του εν λόγω υπαλλήλου.

Το σχετικό άρθρο του νόμου, βρίσκεται στο άρθρο 31/59 του 2020 και προβλέπει πως κανένας δεν θεωρείται άνεργος για οποιαδήποτε ημέρα, ανεξάρτητα εάν έχει τερματιστεί η απασχόληση του και έχει ήδη λάβει την ημέρα αυτή απολαβές ή άλλη πληρωμή, ως αποζημίωση για την απώλεια των αποδοχών αυτών.

Ο ΥΠΕΡΓ επεσήμανε ότι το δικαστήριο αναλύοντας τις πρόνοιες του σχετικού άρθρου του νόμου, με βάση τη νομολογία και τη γραμματική ερμηνεία, δηλαδή, το απλό γραμματικό νόημα των λέξεων, που είναι ο βασικός τρόπος ερμηνείας των νομοθετημάτων, δεν αφήνονται περιθώρια στο δικαστήριο να παρέμβει, εφόσον πρόκειται, όπως σημείωσε, για μία ξεκάθαρη ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης.

«Ως εκ τούτου, η εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται ως χαριστική ή άλλως πως, εμπίπτει στην πρόνοια του νόμου ως η άλλη πληρωμή ή ουσιωδώς ίση με τις αποδοχές του», αναφέρεται στη γνωμάτευση.

Ίσως να υπάρξει «παραθυράκι»

Ο ΥΠΕΡΓ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, υπό κάποιες προϋποθέσεις και μετά την πάροδο κάποιου χρόνου, στο πλαίσιο της οποίας θα πληρωθούν οι δικαιούχοι και εφόσον παραμένουν άνεργοι, να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Σε ερώτηση γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος και μέχρι το 2021 οι υπάλληλοι των τραπεζών που αποχωρούσαν με σχέδιο εθελούσιας εξόδου λαμβάναν κανονικά, όπως ήταν και η πρακτική, επίδομα ανεργίας για έξι συνεχείς μήνες, όπως ορίζει και η νομοθεσία, ο κ. Κούσιος είπε:

« Ο λόγος είναι γιατί, δεν είχε εκδοθεί ποτέ κάποια καθοδηγητική απόφαση επί του θέματος δια να δύνανται οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αποφασίζουν αναλόγως».

Σε παρατήρηση κατά πόσο η περίπτωση της προσφυγής του εν λόγω ιδιώτη υπαλλήλου στο διοικητικό δικαστήριο άνοιξε τον ασκό και δημιούργησε προηγούμενο, ο ΥΠΕΡΓ περιορίστηκε να πει «συ είπας».

Πληροφορίες από πηγές της  ΕΤΥΚ αναφέρουν ότι έτυχαν σχετικής ενημέρωσης από τον ΥΠΕΡΓ.

Οι εκπρόσωποί της φέρεται να είπαν στον ΥΠΕΡΓ ότι η συντεχνία επιφυλάσσει τα δικαιώματα των επηρεαζόμενων μελών της και θα πράξει ανάλογα.

Η ΕΤΥΚ, έχει ενημερώσει σχετικά τα ενδιαφερόμενα μέλη της στο πλαίσιο συγκέντρωσης που έγινε στα γραφεία της συντεχνίας την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Επί σειρά ετών, οι τραπεζικοί υπάλληλοι που αποχωρούσαν με σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης, λάμβαναν επιπρόσθετα της αφορολόγητης αποζημίωσης και επίδομα ανεργίας από το ΤΚΑ.

Η πρακτική αυτή ήταν πάντα δεδομένη στο πακέτο που παραχωρούσαν οι τράπεζες προς αυτούς που θα εντάσσονταν σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου και αρκετοί ήταν οι υπάλληλοι που στάθμιζαν στο πλαίσιο των τελικών τους αποφάσεων και αυτό το «άτυπο κεκτημένο δικαίωμα».

Του Λεύκου Χρίστου