You are here

Κρίση για τους έκτακτους υπάλληλους στις τράπεζες

13/09/2021 07:06

Η διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ ΕΤΥΚ και Alpha Bank με αφορμή την απόφαση της Τράπεζας να τερματίσει την απασχόληση 14 έκτακτων υπαλλήλων, φαίνεται να είναι η αρχή ενός προβλήματος που θα επηρεάσει γενικότερα τον τραπεζικό τομέα.

Η συντεχνία οδήγησε την εργατική διαφορά στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας απαιτώντας να επαναπροσληφθεί από τους 14, μία υπάλληλος η οποία είναι μέλος της ΕΤΥΚ καθώς είχε συμπληρώσει 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το ΥΠΕΡΓ γνωμάτευσε ότι η απόφαση της Alpha Bank να τερματίσει την απασχόληση της συγκεκριμένης υπαλλήλου, αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης των δύο μερών.

Η Alpha Βank υποστηρίζει ότι το καθεστώς εργοδότησης έκτακτων υπαλλήλων είχε ξεκινήσει από το 2013, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΕΤΥΚ και είναι με βάση αυτή τη συμφωνία και πρακτική που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια.

Η Τράπεζα επικαλείται επιστολή της στην ΕΤΥΚ τον Απρίλιο του 2013, με την οποία ενημέρωνε τη συντεχνία ότι λόγω των πολλών εποπτικών απαιτήσεων που αξίωνε η ΕΚΤ, από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης, θα χρειαζόταν να προσλάβει έναν αριθμό υπαλλήλων για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Οι υπάλληλοι αυτοί είχαν προσληφθεί με εντελώς ξεχωριστό συμβόλαιο στη βάση τρίμηνων συμβολαίων, τα οποία η Τράπεζα ανανέωνε ανάλογα.

Η συντεχνία, κατά την Τράπεζα, είχε συγκατατεθεί και αποδέχτηκε αυτή τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι έκτοτε και μέχρι σήμερα, τόσο η Apha Bank, όσο και άλλες εγχώριες τράπεζες, προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό με βάση τρίμηνα συμβόλαια, κάποια εκ των οποίων ανανεώνονται και κάποια άλλα τερματίζονται.

Στην περίπτωση που έκτακτοι υπάλληλοι συμπληρώσουν για παράδειγμα 10 συνεχή τρίμηνα συμβόλαια, η Τράπεζα έχει υποχρέωση να τους μονιμοποιήσει, κάτι το οποίο οι πλείστες των τραπεζών πράττουν. 

Με βάση σχετικό νόμο που είναι εναρμονισμένος με το τι εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να εργοδοτήσουν έναν υπάλληλο σε έκτακτη βάση μέχρι 30 μήνες.

Πέραν του χρονικού αυτού διαστήματος ο εργοδότης έχει υποχρέωση να τον μονιμοποιήσει.

Όταν είχε ξεκινήσει αρχικά η διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού από την Alpha Bank, μετά το πρώτο 3μηνο του 2013, η ΕΤΥΚ διαπίστωσε ότι και άλλες τράπεζες άρχισαν σταδιακά να επεκτείνουν το καθεστώς πρόσληψης έκτακτων υπαλλήλων, θεωρώντας ότι αποτελεί μία φθηνή λύση, λόγω του ότι συνεπάγεται μειωμένο εργατικό κόστος.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Alpha Bank, η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την Τράπεζα είχε γίνει μόνο για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του 2013 και μέχρι να υλοποιηθούν οι εποπτικές απαιτήσεις από τη Φρανκφούρτη.

Από την τραπεζική κρίση του 2013 μέχρι σήμερα, υπήρξαν κατά καιρούς προστριβές μεταξύ συντεχνίας και τραπεζών καθώς, η ΕΤΥΚ αναγνωρίζει ως νόμιμη διαδικασία πλήρωσης θέσεων, μόνο τις μόνιμες προσλήψεις και όχι τις έκτακτες.

Ενώπιον του τμήματος εργασιακών σχέσεων εκκρεμούν εργατικές διαφορές σε σχέση με την απασχόληση έκτακτου προσωπικού στις Τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΤΥΚ με πρόσφατη εγκύκλιο της είχε επικρίνει την Ελληνική Τράπεζα ότι εργοδοτεί 500 έκτακτους υπαλλήλους οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες του οργανισμού και η Τράπεζα αρνείται να τους μονιμοποιήσει, όπως έχει υποχρέωση, κατά τη συντεχνία, να πράξει μετά από τη συμπλήρωση 12 μηνών υπηρεσίας.

Οι πληροφορίες φέρουν την ΕΤΥΚ να θέτει το θέμα απασχόλησης έκτακτων υπαλλήλων σε όλο το φάσμα του τραπεζικού τομέα με την αξίωση, υπάλληλοι με έκτακτο καθεστώς να μονιμοποιούνται μετά από συμπλήρωση υπηρεσίας 12 μηνών.

Του Λεύκου Χρίστου