You are here

Κρίσιμες βδομάδες για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

19/06/2019 06:59

Θερμό προμηνύεται το επόμενο δεκαπενθήμερο για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα καθώς, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναμένεται να διαχειριστεί κρίσιμες εργατικές διαφορές που αφορούν στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία και στις τράπεζες.

Η έκβαση των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων αναμένεται να δώσει τον τόνο των μισθολογικών εξελίξεων και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, ιδίως σε αυτούς όπου οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι.

Οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών εντείνονται μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας σε μια περίοδο, όμως, που αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας σε βασικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η κατανάλωση.  Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά την απροσδόκητη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σκαλωτές επιστροφές μισθών στους δημόσιους και ημιδημόσιους υπαλλήλους μέχρι το 2022 και εν μέσω δικαστικών αποφάσεων για πλήρη αποκατάσταση των μισθών που αποκόπηκαν λόγω κρίσης.

Η επιστροφή της Ζέτας

Με την επιστροφή της υπουργού και των συνδικαλιστών στην Κύπρο, μετά την ετήσια σύνοδο του διεθνούς γραφείου εργασίας (ΔΓΕ), ανοίγει και πάλι η αυλαία των διαπραγματεύσεων με την υπουργό εργασίας να αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή.

Οι συλλογικές συμβάσεις στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία και στις τράπεζες έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, πλην αυτής στην οικοδομική βιομηχανία, η ανανέωση της οποίας εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι τρείς αυτές συμβάσεις επηρεάζουν περίπου 50 χιλ. εργαζόμενους.

Εν αναμονή της απάντησης των εργολάβων

Η κ. Αιμιλιανίδου επέδωσε στα τέλη Μαΐου δεσμευτική πρόταση για την ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία καλώντας τις δύο πλευρές να δώσουν την απάντηση τους εντός 15 ημερών.

Η συνδικαλιστική πλευρά έδωσε θετική απάντηση, αποδεχόμενη, την περασμένη βδομάδα, την υπουργική πρόταση.

Εκκρεμεί η απάντηση του συνδέσμου εργολάβων, τα μέλη του οποίου, απέρριψαν, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης, προηγούμενη πρόταση της υπουργού, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του συνδέσμου, την είχε αποδεχθεί.

Η νέα πρόταση της υπουργού προβλέπει μεταξύ άλλων την κατοχύρωση ουσιωδών ωφελημάτων με νομική ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία, είτε είναι οργανωμένοι, είτε όχι.

Τα ωφελήματα που απορρέουν από τη ρύθμιση αφορούν στο ύψος των φιλοδωρημάτων κατά τις εορτές και αργίες, την παραχώρηση υπερωριακού επιδόματος μετά από συμπλήρωση 38 ωρών εργασίας και τις εισφορές του ταμείου προνοίας.

Προβλέπεται επίσης η σταδιακή αποκατάσταση του 70% του συνόλου των αποκοπών που αποδέχτηκε το 2013 η εργατική πλευρά.

Η σταδιακή επιστροφή του 70% των αποκοπών στους μισθούς των οικοδόμων σε ένα χρονοδιάγραμμα 30 μηνών θα γίνει ως εξής:

Από την 1η Ιουνίου, θα παραχωρηθεί το 20%, από τον Ιανουάριο του 2020 το 30% και από τον Ιανουάριο του 2021 το υπόλοιπο 20%.

Εκτιμάται ότι το ύψος των αποκοπών σε μισθούς και άλλα ωφελήματα στις κατασκευές είχε ανέλθει στο 14,7%.

Σε αδιέξοδο η ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία και ενώπιον του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας παραπέμφθηκε εργατική διαφορά, τη μεσολάβηση της οποίας έχει αναλάβει η κ. Αιμιλιανίδου.

Η υπουργός φέρεται να τόνισε σε άτυπη συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και με τους συνδέσμους ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ειρηνική ανανέωση της σύμβασης.

Προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η ξενοδοχειακή βιομηχανία σε μία ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση των δύο μερών και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Οι συντεχνίες διεκδικούν μεταξύ άλλων παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων ύψους 4% στο χρονικό διάστημα των δύο ετών που θα διαρκέσει η σύμβαση.

Αξιώνουν επαναφορά μισθών και παρεμφερών ωφελημάτων στα επίπεδα της συλλογικής σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, πριν δηλαδή από την κρίση του Μαρτίου 2013, οι οποίες είχαν ανέλθει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συντεχνιών, στο 15%.

Οι ξενοδόχοι από πλευρά τους περιορίζονται να αποδεχθούν την παραχώρηση μέρους των μισθολογικών αυξήσεων που αξιώνουν οι συντεχνίες, χωρίς την ικανοποίηση επιπρόσθετων αιτημάτων που συνεπάγεται αύξηση του εργατικού κόστους.

Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ζητούν βελτίωση των όρων που διέπουν τις αργίες.

Οι εργάσιμες μέρες αργίας, θα παραχωρούνται στο επηρεαζόμενο προσωπικό το αργότερο μέχρι την 31 Μαρτίου εκάστου έτους ή θα αποζημιώνονται χρηματικά.

Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας οι συντεχνίες ζητούν όπως για κάθε υπάλληλο που συμπληρώνει έξι μήνες υπηρεσία καταβάλλονται προς το ταμείο προνοίας ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεισφορές, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργοδοτούμενους, οι οποίες να υπολογίζονται πάνω στο βασικό μισθό και τον τιμάριθμο.

Οι συντεχνίες βασικά ζητούν αύξηση της εισφοράς του εργοδότη στο 10% και του εργαζόμενου 5% ή 10% ανάλογα με την επιλογή του.

Κατά την περίοδο του Πάσχα να παρέχεται φιλοδώρημα ίσο με 30% του μηνιαίου μισθού (βασικός+ΑΤΑ).

Ανήσυχη ηρεμία στον τραπεζικό τομέα

Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στον τραπεζικό τομέα. Το κλίμα των εργασιακών σχέσεων έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά και τις απειλές της ΕΤΥΚ στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης, κατά το οποίο ο επίτιμος πρόεδρος της συντεχνίας Λοΐζος Χατζηκωστής προειδοποίησε τις τράπεζες «με αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Χαρακτήρισε τα αιτήματα της εργοδοτικής πλευράς, για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων( ΑΤΑ και προσαυξήσεων) και του συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων «απαράδεκτα».

Η υπουργός εργασίας πήρε στα χέρια της τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμβάσεων στις τράπεζες και από τις αρχές του έτους έχει σειρά διαβουλεύσεων με την ηγεσία της ΕΤΥΚ και ξεχωριστά με ανώτατα στελέχη των τραπεζών.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν προδικάζουν θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΤΥΚ διεκδικεί επαναφορά των αποκοπών που είχαν επιβληθεί στους μισθούς των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα από το 2012.

Στις δύο συστημικές τράπεζες, δηλαδή στην Τρ. Κύπρου και στην Ελληνική, το ύψος των αποκοπών υπολογίζονται, σύμφωνα με τη συντεχνία, στο 15% ενώ το ύψος των αποκοπών στις υπόλοιπες τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%.

Η συντεχνία διεκδικεί επίσης αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους, συμμετοχή στα ΔΣ των τραπεζών, καταβολή της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων.

Η αντίδραση των τραπεζών ως προς τις διεκδικήσεις της ΕΤΥΚ, είναι δεδομένη με τους μεγάλους μετόχους τους να δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν τη μάχη για συγκράτηση του εργατικού κόστους.

Η εργοδοτική πλευρά διατείνεται ότι το 75% του κάθε ευρώ που κερδίζουν οι τράπεζες αποδίδεται στο εργατικό κόστος.

Οι τράπεζες εκτιμούν επίσης ότι με τυχόν ικανοποίηση των διεκδικήσεων της συντεχνίας, θα κληθούν να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος πέραν του 5%, πάνω στο σύνολο του υφιστάμενου μισθολογίου τους.

Του Λεύκου Χρίστου