You are here

ΚΤ: Συμφωνία για τη σύμβαση με πυραμίδα 10 θέσεων

22/12/2021 07:23

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΤΥΚ αναμένεται να υποβάλει νέα αιτήματα αφού, η διάρκεια της σύμβασης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών (ΚΤ και ΕΤΥΚ), λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε εννέα μέρες.

Η συλλογική σύμβαση καλύπτει τα έτη 2017- 2021 και η επικύρωση της από τα μέλη της κλαδικής συντεχνίας των υπαλλήλων της ΚΤ, ήταν οριακή. 

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας συλλογικής σύμβασης, όπως είχε γράψει η StockWatch, είναι η μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων από 27 σε 10 και η συνέχιση της εισφοράς της ΚΤ, τόσο στο ΓεΣΥ, όσο στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων. 

Με αυτή την εξέλιξη, καθιερώνεται στην ΚΤ ενιαία πυραμίδα 10 θέσεων στο πλαίσιο της οποίας θα γίνεται η ανέλιξη του προσωπικού.

Η θέση της ΚΤ και της συντεχνίας, σε σχέση με τη μείωση των οργανικών θέσεων, είναι ότι η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες για απλοποίηση της οργανικής δομής της εποπτικής αρχής και θα την καταστήσει πιο ευέλικτη και παραγωγική.

Οι πρόνοιες της σύμβασης για τη νέα πυραμίδα

Οι υπάλληλοι των οποίων η υφιστάμενη κλίμακα είναι πιο χαμηλή, από τη νέα κλίμακα στην οποία θα τοποθετηθούν, θα τύχουν μεγαλύτερης ετήσιας προσαύξησης.

Η δε κορυφή της κλίμακας θα είναι ψηλότερη.

Επίσης, οι υπάλληλοι του γραφειακού προσωπικού που δεν έχουν προαχθεί το 2021, θα δικαιούνται, μόλις φθάσουν στην κορυφή της υφιστάμενης μισθοδοτικής κλίμακας, να παίρνουν προσαύξηση, η οποία θα είναι διαφοροποιημένη, σε σχέση με το τι ίσχυε προηγουμένως. 

Σημειώνεται ότι για το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού, διατηρείται το δικαίωμα της συνδυασμένης μισθοδοτικής κλίμακας λειτουργού Β’ και λειτουργού Α’.  

Η κλίμακα του λειτουργού Α’, στην οποία βρίσκεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, έχει επεκταθεί κατά μία ετήσια προσαύξηση.  

Συμφωνήθηκε να ενσωματωθεί το τιμαριθμικό επίδομα ύψους 27,99% σε όλες τις μισθοδοτικές κλίμακες, όπως προβλέπεται από τις υφιστάμενες συμφωνίες. 

Τόσο η ΕΤΥΚ, όσο και η ΚΤ, δεν αναφέρθηκαν στο ύψος του εργατικού κόστους, που θα επωμιστεί η Τράπεζα, με αφορμή τη συμφωνία για την ανανέωση της σύμβασης, η οποία πρέπει να α επικυρωθεί και από το ΔΣ της εποπτικής αρχής. 

Καμία αναφορά στο ταμείο υγείας

Στην εγκύκλιο, η ΕΤΥΚ δεν κάνει καμία αναφορά σε σχέση με τη διατήρηση ή όχι του συμπληρωματικού ταμείου υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Το επίμαχο αυτό θέμα, ήταν το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις των δύο μερών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Η ΚΤ επέμενε να σταματήσουν οι εισφορές της στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων και να περιοριστούν μόνο στο ΓεΣΥ.

Ωστόσο, η συντεχνία δεν αποδέχθηκε το επιχείρημα της ΚΤ, που υποστήριζε ότι είναι άδικο για τον οργανισμό να καταβάλλει εισφορές στο ΓεΣΥ και την ίδια ώρα να συνεισφέρει και στο ταμείο υγείας. 

Η θέση της συντεχνίας είναι ότι το ταμείο υγείας θα πρέπει να διατηρηθεί ως συμπληρωματικό, για να καλύπτει ιατρικές υπηρεσίες, που το ΓεΣΥ δεν καλύπτει σήμερα.

Η ΚΤ, καταβάλλει στο ΓεΣΥ για κάθε υπάλληλο, εισφορές 2,9% και στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων 3%.  

Η συντεχνία, όπως ανέφεραν στη StockWatch στελέχη της, είχε προτείνει να αφεθεί η συζήτηση του αιτήματος της ΚΤ για αργότερα, ώστε να μην καθυστερήσει άλλο η συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης. 

Ήδη, η ΕΤΥΚ, έχει κερδίσει χρόνο και στην Τράπεζα Κύπρου καθώς στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης με την BOCH, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η συνεισφορά της Τράπεζας στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων μέχρι το 2023, αφού αξιολογηθεί και η μέχρι τότε πορεία του ΓεΣΥ.

Το θέμα που εγείρεται είναι ότι άλλα τραπεζικά ιδρύματα που διαπραγματεύονται την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ, δεν προτίθενται να αποδεχθούν ταυτόχρονες συνεισφορές στο ΓεΣΥ και στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την BOCH και τώρα με την ΚΤ, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο η συντεχνία θα το βάλει στο τραπέζι ως ένα από τα επιχειρήματα της.

Πάντως, σύμφωνα με μέλη της κλαδικής της ΚΤ, ασκήθηκε κριτική στην ηγεσία της ΕΤΥΚ, από πολλά μέλη της κλαδικής για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε σε κανένα στάδιο των διαπραγματεύσεων της συντεχνίας με τη διεύθυνση της ΚΤ, ενημέρωση του προσωπικού.

Η ΕΤΥΚ, σε εγκύκλιο που απέστειλε στα μέλη της στην ΚΤ την περασμένη βδομάδα, υποστήριξε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει (η εκ των προτέρων ενημέρωση), λόγω του ότι το προσχέδιο της συμφωνίας δεν είχε εγκριθεί από τα αρμόδια σώματα των δύο πλευρών, της ΕΤΥΚ και της ΚΤ και αυτό, όπως σημείωσε η συντεχνία, «συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις». 

Του Λεύκου Χρίστου